26. 02. 2020. „ДАН РУЖИЧАСТИХ МАЈИЦА“ МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

Око 450 ученика и двадесет учитеља Основне школе „IV краљевачки батаљон“ из Краљева, уз подршку директорке Марине Вучинић, 26.фебруара 2020.године послали су јасну поруку обојену ружичастом бојом. Последње среде месеца фебруара на "Међународни дан превенције вршњачког насиља" или "Дан ружичастих мајица" имали смо јасну поруку за све - „Насиље престаје сад и овде!“

 

31.01.2020. Поводом обележавања Националног дана без дуванског дима, наставница биологије је ученике наше школе, чланове вршњачког тима, упознала са главним састојцима, нежељеним дејствима и последицама дуванског дима, као и са врстама зависности и ефеката на организам престанком пушења. Чланови вршњачког тима ће ово сазнање пренети на своје вршњаке и тако подићи њихову свест о штетним дејствима дуванског дима.

 

27.01.2020. Традиционално, и ове године на Савиндан, у част најзначајнијег просветитеља, Светог Саве, градоначелник Краљева, Предраг Терзић, доделио је, у име града, Светосавску награду најбољим ученицима краљевачких основних и средњих школа.
Ова награда представља признање ученицима за њихов целокупан рад у школи: учење, владање, волонтирање, рад у секцијама, успехе на такмичењима, хуманост.
Овогодишња добитница Светосавске награде је Дејана Андрић, ученица VIII2. Ову престижну награду заслужила је константним радом и завидним знањем из свих предмета. Дејана је вредна, марљива и одговорна, вишеструко талентована, несебична, своје школске обавезе испуњава на време и увек је спремна да својим вршњацима помогне, па су то разлози зашто је баш она одабрана да нас представља на свечаној додели награда.
Поносни смо што овакви ученици похађају нашу школу и што нас представљају у најбољем светлу. Надамо се да ће Дејани Светосавска награда бити подстрек за нове успехе у наредном школовању.

 

25.01.2020. Традиционална манифестација „Светосавски дани“у организацији Друштва за српски језик и књижевност Краљево одржана је у нашој школи 25.јануара 2020.године у амфитеатру школе. Ова манифестација посвећена је прослави Савиндана и садржи неколкико догађаја којима се прославља сећање на Светог Саву, српског просветитеља, првог писца и личности која је ударила темељ српској култури. Манифестацију организује Друштво за српски језик и књижевност Краљево, струковно удружење професора српског језика и књижевности већ шест година за редом, а у њему активно учествују и наставници наше школе.

Резултати такмичења:
ПРВО МЕСТО: Тим 3: ОШ „Светозар Марковић” – 39 поена;
ДРУГО МЕСТО: Тим 5: ОШ ,,IV краљевачки батаљонˮ - 38 поена;
ТРЕЋЕ МЕСТО: Тим 4:  ОШ ,,Чибуковачки партизаниˮ - 37 поена;
ЧЕТВРТО МЕСТО: Тим 1: ОШ „Вук Караџић” – 36 поена;

23.01.2020. Ученици двојезичних одељења шестог разреда су у оквиру часова грађанског васпитања кроз пројекат ,,Предности и мане друштвених мрежа" указали на добре и лоше стране интернета и друштвених мрежа.

 

У четвртак 26.12.2019. у холу наше школе традиционално је одржана Новогодишња продајна изложба ученичких радова, новогодишњих украса и декоративних предмета. Сви присутни су уживали у предновогодишњој атмосфери и резултатима вештих руку малих батаљонаца!

 

24.12.2019. Кад Срце влада, једини закон је Срећа. А када се скупе добри људи Великог срца и та је срећа 100 пута већа!!!!! Од срца️ хвала Студију Фит Арт и пријатељима на дивним поклонима и чаролији којом су увеселили више од 100 предшколаца!!!!

 

Наша школа је у петак, 20.децембра 2019.године прославила рођендан, 125 година свог постојања. Програм је одржан у Краљевачком позоришту: изведена је представа под називом „Школа кроз векове“, у којој су учествовали бивши и садашњи ученици Школе. У представи је на модеран и интересантан начин предочен развој наше школе од почетака до данашњих дана. Након представе, уследио је главни део програма, представљање монографије „Традиција кроз векове“, а у чему су учествовали др Драгољуб Даниловић, професор историје, Ана Гвозденовић, књижевни критичар и Toмислав Симовић, најстарији живи ученик Школе.

 

18.12.2019. Поводом обележавања Дана школе, у холу наше школе је уприличена ликовна изложба на тему "Школа у мојим очима", 125 година постојања. Ученици нижих и виших разреда, су заједно са својим учитељима и наставницима ликовне културе насликали мноштво ликовних радова који завредјују изузетну пажњу. Стручни жири је обавио селекцију радова, и одабрао по 3 рада виших и нижих разреда, за награде и похвале.

 

14.12.2019. Друштво историчара Рашког округа  организовало је 14. децембра 2019. године  у просторијама Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“  у  Краљеву  такмичење  ученика  основних и средњих школа у овиру серијала „Краљево бира знање – Жичка архиепископија и Немањићи". Петочлана комисија оцењивала је радове ученика. Радови су били шифрирани и тек након оцењивања приступило се дешифровању. Дарија и Александар поделили су друго место по оцени овог петочланог жирија. Дарија и Александре, честитамо!

 

У четвртак 5.12. 2019. године ученици наше школе су посетили XIII Фестивал науке у Београду, на Београдском сајму. На  овој највећој манифестацији у области промоције науке и образовања, учествовало је више од 60 научних и образовних институција из Србије и иностранства.Ученици наше школе су са наставницима физике, Маријом Томић Гољић и Милошем Дедеићем, као и наставницом хемије Светланом Керечки кроз различите научне дисциплине добили објашњења за различите појаве из света око нас. Неке од тема биле су посвећене роботима и роботици, рециклирању и очувању животне средине, археологији, облику планете Земље ...

 

28.11.2019. Литерарни конкурс „14.октобар –Дан сећања“ одржан је и ове године у организацији Друштва за српски језик и књижевност Краљево и Завичајног друштва Краљево. На конкурс су пристигли радови из средњих и основних школа. Жири је одлуку донео једногласно. Награде су освојиле три ученице наше школе.
 У категорији ученика основне школе:
1. место Кристина Миљковић, ученица седмог разреда ОШ „IV краљевачки батаљон“,
2. место Марија Јосифљевић, ученица седмог разреда ОШ„IV краљевачки батаљон“,
3. место Искра Васиљевић, ученица петог разреда ОШ„IV краљевачки батаљон“,
Наставник ментор Нада Тијанић.

Поносни што имамо овакве ученике!

 

 

15.11.2019. У амфитеатру наше школе у сарадњи са четири средње школе,обележен је међународни Дан толеранције. Присутне је поздравила помоћник директора школе Сандра Вучетић-Радетић. Ученици првог разреда су добили поклоне, уживали у изведбама ученика музичке школе и научили да је толеранција највећи резултат образовања.

 

 

06.11.2019. У амфитеатру наше школе, данас је одржано предавање ученицима 5.разреда на тему "Вршњачко насиље".
Предавачи из Полицијске управе Краљеву, ученицима су предочили замке, опасности и последице свих врста насиља. Шта је превентива, како препознати насилника, кога обавестити, а пре свега како избећи било коју врсту насиља су најчешћа питања на која су ученици добили одговоре.

 

24.10.2020. Ученичка задруга "Батаљонци" се 24.октобра представила посетиоцима Сајма књига у Београду, изложивши своје радове на штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Иако је од скоро основана, ученичка задруга је својим радовима, који су награђени за најбољи "Start-up" у предузетништву, привукла пажњу посетиоца који су са нашим представницима разменили искуства. Штанд је посетио министар просвете, науке и технолошког развоја. Младен Шарчевић, који је честитао наставници ликовне културе Јасмини Тонић, иначе директорки ђачке задруге, на великом залагању и преданом раду са ученицима.

 

18.10.2020. На конференцији "Јака жена" која је одржана 18.10.2019. у Врњачкој Бањи, представници ученичке задруге - Батаљонци су имали привилегију да представе ученичку задругу наше школе, и презентују свој начин рада.
Том приликом је ученичкој задрузи "Батаљонци", уручена плакета, специјално признање конференције за најбољи START UP.

 

07.10.2019. Поводом обележавања Дечје недеље, у холу наше школе је уприличена ликовна изложба. Ученици од 1-8 разреда су својим ликовним радовима илустровали дечија права, и истакли њихов значај.
Тема ликовне изложбе ове године гласи: "Да право свако - дете ужива лако".

 

 

02.10.2019. Поводом обележавања Дечје недеље на тему ДА ПРАВО СВАKО ДЕТЕ УЖИВА ЛАKО, Ученички парламент наше школе угостио је представнике медија. Округли сто и дебата су се водили на тему МИ И МЕДИЈИ-МОЈЕ ПРАВО НА ИЗРАЖАВАЊЕ.

Директорка регионалне телевизије Kраљево, Виолета Kоњокрад, присуствовала је седници Ученичког парламента и на основу свог дугогодишњег искуства и стручности, помогла ученицима да разумеју значај и улогу медија. Лепа сарадња, богатије знање као и важна порука јавности су још један корак напред ка остваривању још бољих резултата у разним сферама интересовања наших вредних ученика.

 

Дана 17.09.2019. у амфитеатру наше школе, начелница школске управе и просветни саветници, упознали су присутне, директоре школа и стручне сараднике, са новинама које се тичу области самовредновања рада школе.

 

 

У понедељак, 2.9.2019. године одржана је свечана приредба поводом пријема предшколаца и првака. Ученици четвртог разреда, заједно са својим учитељима припремили су пригодан програм којим су дочекали своје млађе другаре.
Предшколце и прваке дочекала је пуна фискултурна хала, песма школског хора, а у име школе поздравила их је директорка Марина Вучинић.

Добро нам дошли драги ђаци!