Активности

Ђаци садили дрвеће

Низом манифестација и еколошких акција, дана 22. 04. 2013. године у Краљеву је обележен Дан планете Земље, у оквиру којег је тридесетак ученика наше школе скупа са Шумарском школом и ЈКП "Чистоћа", посадило десет садница платана, глога и пирамидалног бреста, као и украсно цвеће у парку код Духовног центра "Свети владика Николај Велимировић".

Истовремено, у свим краљевачким основним и средњим школама организовано је прикупљање ПЕТ амбалаже, а у амфитеатру наше школе одржана је трибина посвећена заштити животне средине.

 

Ђаци драги гости

У оквиру програма "Професионална оријентација" двадесетак ученика седмог разреда Основне школе "IV Краљевачки батаљон" посетило је дана 20. 04. 2013. године Завод за јавно здравље, угледну институцију која се дуже од шест деценија брине о здрављу људи, али и квалитету животне средине у Рашком округу и целој западној Србији.

Ђаци су обишли микробиолошку лабораторију, упознали се са пословима техничара у микробиолошкој лабораторији, начинима за рано откривање инфективних узрока болести, као и са надзором исправности хране и воде за пиће, о чему су им говорили др Весна Карановић, начелник Центра за микробиологију и медицински техничар Мирјана Ђорђевић.

 

,,Песниче рода мог...“

У суботу 13. априла 2013. године у школи "IV краљевачки батаљон", одржана је 45. смотра рецитатора под називом "песниче рода мог ...".

На смотри су учествовали ученици основних и средњих школа из Краљева а такмичили су се у три категорије: млађи, средњи и старији узраст. На основу одлуке стручног жирија, који су чинили: Александра Ковачевић, редитељ, Милоје Радовић, песник и Јелена Бартуловић, глумица, по три најуспешнија такмичара у све три категорије представљаће наш град на окружном такмичењу које ће се одржати у Рашки.

 

Награђени ученици:

Млађи узраст: Бранислав Јовановић, Мина Максимовић, Ана Драговић.

Средњи узраст: Александра Миленковић, Сара Марија Пивљаковић, Ања Балшић,

Старији узраст: Никола Драгутиновић, Милош Кошанин, Владимир Катанић.

Смотра подстиче и развија склоности и способности деце у сценском говору и уметничкој интерпретацији текста песме. Афирмише личност деце и младих и доприноси већем општем нивоу њихове културе и очувању чистоте изговорене речи у духу књижевног говорног језика.

 

 

,,Сјај медаље“

У Основној школи „Четврти краљевачки батаљон“ организована је акција под називом „Сјај медаље“ у оквиру које ће се деца дружити са нашим успешним спортистима, а све у циљу промоције спорта међу ученицима.
Тим поводом школу је 8.марта посетио наш најбољи пливач, Милорад Чавић. Ученици су имали прилику да се упознају са начином живота врхунског спортисте,његовим навикама,постигнутим резултатима и да сазнају нешто више о његовој Академији,отвореној 1. фебруара 2013. године у Крагујевцу.
У следећем прилогу можете погледати колико су најмлађи били одушевљени овом посетом:

 

 

„Ко удара тако позно...“


Дана, 27.01.2013.године, свечаном  приредбом  обележена  је школска  слава –Свети Сава  Приредбу  је  отворио  хор школе извођењем  химне  у  част  првог  српског  просветитеља. Након  црквеног  обреда  сечења  колача  коме су, поред свештеника и директора школе, Марине  Вучинић, приступили  домаћин славе, Љубиша  Симовић, и  будући  домаћин, Тања Пљакић,  додељена  је  светосавка  награда  најбољем  ученику  наше  школе, Даници  Бабић. У наставку су програм употпунили  ученици  наше  школе драмским  делом који  је  припремила   Наташа Митровић, професор  српског  језика , уз  подршку  хора  Лидије Спаски, професора музичке  културе.

Приредба  је  завршена  тактовима  чувене  песме „Свети  Сава“, Војислава Илића.

 

 

 

 "Све су Дрине овог света криве"

                                                Иво Андрић

Овогодишња прослава Дана школе била је посвећена обележавању 120 година од рођења великог српског писца и Нобеловца Иве Андрића.
У амфитеатру школе 21. децембра 2012. године уприличена је Свечана академија. Том приликом своја знања и вештине приказали су ученици многобројних школских секција. Уручене су и награде најуспешнијим учесницима литерарног и ликовног конкурса. Прва три места на литерарном конкурсу заузеле су: 1. Соња Вукашиновић 7-4, 2. Ива Миловановић 5-4, 3. Нина Колаковић 8-4, док су прва три места на литераном конкурсу заузеле: 1. Даница Бабић 7-3, 2. Јована Маричић 6-5, Марта Окошановић 5-1, 3. Татјана Огњановић 8-3, Марко Стојановић 5-3.
Академији су,поред ученика и родитеља,присуствовали и гости из братских школа из Врања,Апатина и Каравукова,чланови школског одбора, представници локалне самоуправе и наставници.
На сам Дан школе, 22.децембра 2012. године, чланови драмске секције, којом руководи Гордана Миљковић, професор српског језика, извели су драмски комад под називом „Све су Дрине овог света криве“. Подршку глумцима пружио је школски хор под управом Лидије Спаски, професора музичке културе. Поред многобројних гостију, приредбу је својим присуством увеличала Јелена Божовић, новинар РТС-а, која је публици приказала неколико прилога о Андрићграду и пренела срдачне поздраве Емира Кустурице.

 

 

 

Еко камп на Тари

Захваљујући члановима швајцарске организације “Mike Horn Pangaea” у јуну 2012 године ученици наше школе су имали прилику да учествују на Еко кампу организованом на планини Тари. Циљ кампа био је да се код ученика шестог и седмог разреда пробуди и ојача свест о заштити и очувању животне средине. Петодневни програм  реализован је кроз низ излета,креативних радионица и маштовитих игара,у којима су ученици,поред својих индивидуалних квалитета, приказали и спремност за рад у групи .Посебан утисак на учеснике кампа оставили су нетакнута природа планине Таре, узбудљива пловидба реком Дрином, као и гостопримство домаћина који су их угостили у насељу Митровац. Неокаљаност крајолика западне Србије и спремност мештана да их сачувају, подстакле су ученике да више цене природу, раде на њеном очувању и да своје искуство преносе вршњацима.

 

 

Мале руке-велика дела

 

У мају 2012. године ученици наше школе су заједно са својим другарима из ОШ „Светозар Марковић“ и члановима Еко удружења Краљево, а уз подршку чланова Пангеа организације, показали интересовање за екологију и зашт иту животне средине. Наиме, сви они су заједничким   снагама  чистили обалу реке Ибра  и  на тај начин дали одличан пример како  својим  вршњацима, тако и  старијим  генерацијама  да  природу  треба  чувати  и  неговати.
Да је поменута акција  пружила  право  задовољство  и уживање  свим младим  учесницима, најбоље  сведочи  следећи  снимак:

 

 

 

Зелени талас ''Здрава храна''

 

У нашој школи је дана 28.12.2011. године одржана радионица посвећена правилном начину искране, организована уз стручну помоћ Завода за јавно здравље. Деца су се потрудила да акцију осмисле на свој начин.

 

 

Здраву исхрану је неопходно пропагирати међу децом свих узраста, јер што пре схвате да је она добра за њих лакше ће се прилагодити.

 

 

Најважнија порука оваквих радионица јесте да деца сама почну да захтевају да једу оно што је најздравије за њихов психо-физички развој.