Активности

СУСРЕТ  СА  АСТРОНАУТОМ MARSHOM  IVINS

 

Градска библиотека '' Стефан Првовенчани'' је 19.05.2015. год. угостила НАСА астронаута Marshu Ivins. Ученици осмог разреда и наставница енглеског језика Тања Радовић присуствовали су овој заиста несвакидашњој презентацији у оквиру програма професионалне оријентације. 
Marsha  Ivins је рођена у САД  1951. године. Као инжењер астронаутике провела је преко 1000 сати на Интернационалној свемирској станици која је највећа на свету.
 Ученици су могли да виде различите детаље из живота астронаута. Marsha Ivins је објашњавала како теку припреме за одлазак на свемирску станицу и показала слике уласка у space shuttle. Показала је пуно интересантних фотографија живота на свемирској станици од тога како протиче дан до различитих експеримената који се изводе у свемиру. Најзанимљивији подаци су били везани за живот у простору без гравитације : како се астронаути крећу, једу, спавају, вежбају, користе компјутер и чак како користе тоалет. Нагласила је да се многе супстанце другачије понашају у беcтежинском стању него на  Земљи, тако да тим свемирске станице обавља велики број научних експеримената и шаље податке у базу.  Marsha Ivins је истакла да су планови агенције НАСА да у следећих неколико година има своје астронауте на Месецу и Марсу, aли сматра да је тешко отићи даље са постојећом технологијом. Сматра да је за то што се путовање на Месец није поновило крива политика која није усмерила новац у том правцу.
Било је занимљиво видети снимак ноћног неба урађен великим телескопом. Рекла је да сјајне тачке које видимо нису звезде већ галаксије. Показала је  мноштво снимака Земље из перспективе њене свемирске станице и рекла да јој се док је била тамо највише допадало то што може више пута дневно да види излазак Сунца.
Ученици су могли да постављају питања на енглеском језику, да се фотографишу и узму аутограме.
Били су веома срећни што су упознали једну овако светски познату особу и занимање којим мало људи има прилике да се бави.

Захваљујемо амбасади САД што је омогућила овакав сусрет нашем граду. Био је то за сада најлепши реалан сусрет из нашег програма професионалне оријентације.

  

 

 

САЈАМ СРЕДЊИХ ШКОЛА

 

У четвртак  14. маја 2015. године,  у холу основне школе ''IV краљевачки батаљон''  у Краљеву,  одржан је Сајам средњих школа. Све основне школе, са територије општине Краљево, позване су да посете сајам. 

На сајму су се представиле следеће краљевачке средње школе, које су имале и појединачне презентације у амфитеатру школе у тачно одређено време: 

 1. ЕСТШ ''Никола Тесла'', у  10:30 часова 

 1. Средња медицинска школа у 11 часова 

 1. Пољопривредно-хемијска школа ''Ђорђе Радић'' у 11:30 часова 

 1. Гимназија, у  12 часова 

 1. Шумарска школа, у 12:30 часова 

 1. Машинско-техничка школа  "14. октобар ", у 13 часова 

 1. Економско-трговинска школа, у 13:30 

 1. Уметничка школа, у 14 часова 

 1. Музичка школа ''Стеван Мокрањац'' 14:30 часова 

 1. НСЗС у 15 часова 

 

Штандови, са рекламним и  информативним материјалима, посетиоцима су били на располагању у периоду од 10 до 16 часова. 

Сајам су посетили сви ученици седмог и осмог разреда наше школе, а и ученици осталих основних школа са својим наставницима или родитељима. 

Надамо се да смо, кроз информативне разговоре и размену вршњачких мишљењаученицима олакшали избор средње школе.

  

 

 

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

 

Циљ обележавања овог датума је упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена.
Обележавање Дана планете Земље подразумева да сваки појединац својим примером, неком својом акцијом или конкретним делом допринесе очувању планете Земље, попут чишћења сметлишта, садње дрвећа, вожње бицикла уместо аутомобила и слично.
Ученици наше школе су у три дана, од 20. до 22. априла), организовали едукативна предавања и израду предмета од рециклираног материјала кроз вршњачку едукацију.
На часовима биологије и грађанског васпитања ученици су имали прилике да погледају и неке презентациоје везано за рециклажу.
Најлепши предмети од рециклираног материјала изложени су у холу школе.
Закључак свих учесника ових активности је да је све завршено успешно и да таквих активности треба бити више у току године!

  

 

ПРОЈЕКТИ ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА


Ученици осмог разреда учествовали су на наградном конкурсу издавачке  куће Klett на тему '' My school magazine''.
Пројекти су рађени тимски:
Први тим -  ученици 8/1  Реља Стевановић, Маша Вукобратов  и Александар Димитријевић;
Други тим  -   ученици 8/2 Григорије Ранковић, Матија Васовић , Јован Вукановић и Павле Лукић.

Пројекти треба да покажу сарадњу енглеског језика и других предмета у овом случају информатике. Можете погледати њихове Power Point презентације .

 

IV краљевачки батаљон

More presentations from IV Kraljevacki bataljon
 

My School Magazine

More presentations from IV Kraljevacki bataljon

 

 

„ПАЖЉИВКО“ У  НАШОЈ  ШКОЛИ

 

C:\Users\Neso\Desktop\slike\20150417_113124.jpg У сарадњи са Градом Краљево и Саветом за безбедност саобраћаја града Краљева, у амфитеатру ОШ
„IV краљевачки батаљон“, одржан је едукативни час пред око 120 ђака првака. Агенција за безбедност саобраћаја већ четврту годину спроводи кампању „Пажња сад“, намењену већој безбедности деце у саобраћају.

 

Том приликом, маскота Агенције за безбедност саобраћаја „Пажљивко“-дечак који познаје и поштује саобраћајне прописе је свим ђацима првацима причао шта је то што треба да знају и како морају да се понашају док се налазе у саобраћају и како да безбедно учествују у свакодневним ситуацијама у саобраћају у којима се могу наћи на путу од куће до школе. Као и сваки пут мамио је осмехе и радознале погледе присутних малишана.

C:\Users\Neso\Desktop\slike\20150417_115644.jpg

Агенција за безбедност саобраћаја већ четврту годину спроводи кампању „Пажња сад“, намењену већој безбедности деце у саобраћају. Циљ кампање је промоција и значај поштовања саобраћајних прописа и саобраћајне културе.

 

 

Током сваке школске године, Агенција организује и одржава саобраћајно образовне часове у градовима широм Србије. Саобраћајно образовни час траје око 45 минута и замишљен је као интерактивна представа за децу у којој „Пажљивко“ поставља питања, комуницира са њима и позива их да активно учествују.

 

C:\Users\Neso\Desktop\slike\20150417_115838.jpgЧас се завршава приказивањем цртаног филма „Пажљивко“ након којег, представници Агенције деци деле поклоне. Свакако најомиљенији и најкориснији поклон је књига „Пажљивкова правила у саобраћају“ у којима је сликовито описана важност правилног понашања у саобраћају у ситуацијама у којима се деца свакодневно могу наћи.

 

Од ове године Агенција ће радити на преношењу искустава локалним самоуправама како би се унапредио рад локалних Тела за безбедност саобраћаја чији крајњи циљ треба да буде изградња стабилних система безбедности саобраћаја на локалном нивоу.

C:\Users\Neso\Desktop\slike\20150417_112934.jpg

Намера је оспособити и унапредити активности усмерене ка унапређењу безбедности саобраћаја, с циљем достизања крајњег резултата утврђеног Националном стратегијом који је усвојило Владино тело за координацију безбедности саобраћаја.

 

 

 

 

БИЛИ СМО ДОМАЋИНИ ОПШТИНСКЕ СМОТРЕ РЕЦИТАТОРА

 

Овог 31. марта реализовано је општинско такмичење рецитатора "Песниче народа мог" , по календару Министарства просвете, науке и технолошког развоја на општинском нивоу. Тим поводом наша школа је већ други пун указала домаћинско гостопримство такмичарима. Такмичили су се рецитатори у три категорије: најмлађи узраст од првог до четвртог, средњи узраст од петог до осмог и најстарији узраст – средњошколци. На овогодишњој смотри рецитатора учествовало је 83 такмичара.
Чланови жирија:  дечји песник Дејан Алексић,  дечји песник  и библиотекар Милоје Радовић и управник краљевачког позоришта  Миодраг Динуловић .
Учешће је узело дванаест основних школа, и то:
,,Живан Маричић'', Жича „Браћа Вилотијевић”, „Свети Сава”, „Димитрије Туцовић”, „Светозар Марковић”, „Јован Цвијић”, Сирча, „Олга Милутиновић”, Годачица, „Доситеј Обрадовић”, Врба, „Бранко Радичевић“, Витковац, '' Вук Караџић'' и наравно и домаћин „IV Краљевачки батаљон”, 
као и седам средњих и то:
Медицинска школа, Шумарска школа, Гимназија, Пољопривредно хемијска школа '„Др. Ђорђе Радић'', ЕСТШ '„Никола Тесла'', Економско-трговинска школа и Музичка школа из Краљева.
Први пут је учешће узела и Гимназија Краљево, односно ђаци специјализованог математичког одељења.
Име наше школе достојно су бранили ученици млађег и средњег узраста.
Награђени ученици у категорији ''млађи узраст'':
1.место:  Алекса Јовановић , ОШ '„Живан Маричић'' Жича
2.место:  Магда Дабовић , ОШ '„Димитрије Туцовић'' Краљево
3. место:  Божидар Бркић, ОШ '„Светозар Марковић'' Краљево

 

Награђени ученици у категорији „средњи узраст'':
1.место:  Сташа Миловановић, ОШ ''IV краљевачки батаљон''
2.место:  Сара Марија Пивљаковић,  ОШ ''IV краљевачки батаљон''
3. место Алекса Ерац , ОШ ''Свети Сава''

 

 

 

 

Награђени ученици у категорији „старији узраст'':
1.место: Ненад Поповић , Шумарска школа

2.место: Анђела Мијатовић, Гимназија

3.место: Никола Воштинић,  Музичка школа
Јелена Марковић, ЕСТШ '„Никола Тесла''

 

Следећи ниво такмичења одржаће се у Рашки 19.4.2015.  Победници овог нивоа наставиће да се боре, јер су обезбедили даље учешће у такмичењу.


                          

 

Надамо се да ће ученици уживати и у овом такмичењу. Свима желимо добар пласман.

 

Сајам високог образовања

 

20. марта 2015.г. одржан је први сајам високог образовања у холу ОШ ''IV краљевачки батаљон'' у организацији Савета за младе и Канцеларије за младе града Краљева.
Сајам образовања представљао је место директног сусрета младих средњошколаца, виших школа, факултета и осталих институција високог образовања. Циљ организовања сајма јесте помоћ младима у Краљеву да одлуку о даљем школовању и занимању донесу на основу својих способности и потреба тржишта рада. Поред представника универзитета на сајму су били и представници Националне службе за запошљавање како би млади имали прилику да се информишу o тржишту рада у Краљеву и околини.
У амфитетару школе сваки факултет имао је прилику да се представи уз презентацију, професоре и мини предавање.
Факултети који су узели учешће на сајму су:

 • Београдска пословна школа – висока школа струковних студија
 • Биолошки факултет – Универзитет у Београду
 • Економски факултет – Универзитет у Београду
 • Факултет ликовних уметности – Универзитет у Београду
 • Грађевински факултет – Универзитет у Београду
 • Саобраћајни факултет – Универзитет у Београду
 • Математички факултет – Универзитет у Београду
 • Универзитет Метрополитан – Пословно образовни центар Ниш
 • Учитељски факултет – Универзитет у Београду
 • Учитељски факултет Ужице – Универзитет у Крагујевцу
 • Универзитет Привредна академија у Новом Саду и још 10-ак других факултета.

Ученици наше школе су посетили сајам и показали заинтересованост за одржавање  оваквих и сличних манифестација.

 

Куда после основне школе?

 

У протеклом периоду вршњачки тим наше школе је, у склопу пројекта ПО, урадио анкету међу ученицима VIII разреда о томе ''Куда после основне школе?''.
Циљ анкете је био да видимо за које су средње школе наши ученици заинтересовани. Од ученика смо тражили да наведу 3 школе које би волели да упишу. Велики број ученика је уопштено наводио школе, без детаља о жељеном смеру конкретне школе. 
За прву жељу ученици су наводили најчешће гимназију и то природно математички смер, мада има и оних који су истакли да би волели друштвено језички смер. Не тако мали број се изјашњава да би волело да упише и специјализовану математичку гимназију и филолошку.
Поред гимназије велики број наводи за прву жељу медицинску школу и то смер фармацеутски техничар.  Даље по броју заинтересованости следе економска и нова техничка.
За другу жељу најчешће је навођена економска, гимназија, медицинска и пољопривредна.
За трећу жељу велики број ђака није навео школу а међу онима који су то урадили наводе се: уметничка, угоститељско – туристичка, шумарска и музичка.
На основу одговора ученика можемо да закључимо да су наши ученици највише заинтересовани за гимназију и медицинску школу.  Најмања заинтересованост влада за школе попут машинске, угоститељско – туристичке, пољопривредне и слично. Уколико их ученици и наводе то је најчешће као трећа жеља.
Емилија и Марија, ученице одељења VIII-3, су на основу ових одговра урадиле и плакат који се налази на паноу у ПО кутку.

 

Свети Сава


Одељење II3 је на Савиндан учествовало у програму који црква у Краљеву традиционално организује.  Ученици су пред публиком рецитовали песме које говоре о животу Светог Саве као и  прослављању овог великог празника у српским црквама и школама.

 

DSCN1234.JPG

 

Поред песмица пред публиком су, заједно са учеником VII1, Стеваном Карапанџићем, извели и драмски приказ народне приповетке  „Свети Сава и сељак без среће“.

 

DSCN1229.JPG
По завршетку програма ученици  су од свештеника цркве у Краљеву добили пакетиће.

DSCN1224.JPG

 

 

Школска слава – Свети Сава


Као и сваке годене,  27. јануара 2015. године, у нашој школи је прослављена школска слава – Свети Сава. Прославу је, извођењем химне Светом Сави, отворио школски хор,  а потом су се присутним гостима  обратили директор школе и домаћин славе.

Description: SSS_2399.JPG

 

 Верском обреду ломељења славског колача су поред свештеника приступили: директор школе Марина Вучинић, домаћин славе Живан Бањанац, будући домаћин Бранимир Дуњић и ученици.

 
Description: SSS_2365.JPG

 

Додељена је светосавска награда најбољем ученику школе – Јовани Маричић.

 

Description: SSS_2339.JPG

 
Ученици су са својим наставницама Лидијом Спаски, професором музичке културе, Наталијом Баталић, професором српског језика и учитељицом Миром Милићевић, припремили приредбу за ученике, запослене и госте школе. Кроз песму и извођење драмских дела учeсници програма  су публику упознали са животом и делом Светог Саве.

 

 

Травијата - Ђузепе Верди

 

У посету Народном позоришту у Београду, на оперу Травијата, из нашег града, отишло је организовано седам аутобуса пуних ученика и наставника из ОШ ''IV краљевачки батаљон'' и три средње школе из Краљева Гимназије, Уметничке и Економске. Захваљујући доброј дугогодишњој сарадњи Управник Народног позоришта у Београду је обезбедио ванредно извођење Травијате за 400 ученика из Краљева (са почетком у 12 h како би се деца кући вратила до 22h – време предвиђено за превоз деце). Цена улазнице за најбоља места у великој дворани Народног позоришта износила је 500 динара по ученику – особи што је 50% повољније од редовне цене за поменуту представу. Директорка ОШ ''IV краљевачки батаљон'' у сарадњи са поменутим средњим школама ове године преузела је организацију одласка на оперу, којом је ученицима и наставницима приређен незабораван догађај. Након оперске представе ученици су добили све похвале од управника позоришта Дејана Савића, директорке позоришта Ане Брајовић за  изузетно улагање и висок ниво културе понашања на оваквом културном догађају. Иницијатор догађаја је професор музичке културе и уметности Александра Кљајевић која предаје у поменутим школама. Одлазак на оперску и балетску представу од ове школске године део је редовног годишњег плана рада све четири школе у оквиру предмета музичка култура.

 

 

 

Дан школе - Ја долазим из детињства, тамо је мој завичај

 

И овог децембра Основна школа „Четврти краљевачки батаљон“ зрачила је посебним поносом и сјајем. Обележили смо и прославили још један Дан школе. Као и сваке године, своју радост поделили смо са драгим гостима братских школа из Врања, Каравукова и Апатина, колегама из других градских школа, родитељима  и бројним малишанима.

Свечани програм отпочео је на Никољдан када се у 18 часова амфитетром  школе орио смех наших драгих гостију, који су на њихова лица измамили ученици петог разреда са својом маестралном учитељицом Снежаном Јојић. Ученици су извели представу „Ромео и Јулија нашег завичаја“ и показали раскошан глумачки таленат којим никога нису оставили равнодушним. Лак и занимљив текст овог комада подсетио нас је на карактер нас самих, наших комшија и пријатеља, на све оно што чини свакодневни живот и што му даје печат непоновљивости. Сви смо заједно уживали у успешној глуми ових малишана, као и игри малих фолклораца учитељице Биљане Симоновић,  и још једном се уверили да се  учитељица Снежа Јојић одлично сналази у улози редитеља. Представи су присуствовали наши драги гости из Каравукова, родитељи наших ученика, директорка школе са бројним колегама и сви су имали само речи хвале. Након громког аплауза, дружење је настављено у холу школе уз укусне залогаје и разговор.


 

 

Посебно важан тренутак за све малишане наше школе догодио се у суботу, 20. децембра када нас је посетио један од најбољих дечијих песника данашњице, Љубивоје Ршумовић. Када је у 11 часова крочио у просторије амфитеатра, лица свих ученика и колега блистала су од среће и поноса. Од првог тренутка нас је насмејао и то више није престао да чини до краја дружења. Толико харизме и топлоте исијава из лица и речи овог  песника, и то су наша дечица одмах осетила. Успео је да их анимира својим форама и фазонима, да им улепша дан својим бројним стиховима, да пробуди њихову машту помоћ у малог прекидача иза уха и да извуче оно најлепше из њих- осмехе и чисту душу. Ово ће за све нас остати једна дивна успомена, а овај Дан школе ћемо управо по његовој посети највише и памтити.

 

 


Након тога, у 12 часова у холу наше школе, имали смо прилику да присуствујемо свечаном отварању посебне изложбе коју су нам приредили драги гости из ОШ „Вук Караџић“ из Врања. Наиме, изложба која носи занимљив назив „Печал и слобода“, посвећена је стогодишњици почетка Првог светског рата и садржи велики број фотографија из периода пре, за време и након поменутог историјског догађаја. Марина Стојановић, професор српског језика, којој дугујемо захвалност за ову феноменалну изложбу, између осталог, рекла је следеће: „Фотографије из поставке „Печал и слобода“ аутентично и снажно сведоче о једном времену и истовремено нуде откривање тајне оног чудесног космоса смештеног у сваком човеку“. Тиме нас је позвала да и ми покушамо да одгонетнемо тајну себе самих кроз приказ ових фотографија,  а то можемо учинити до краја овог месеца, до када ће слике бити у нашој школи.


Свечана академија поводом Дана школе одржана је у биоскопу „Кварт“ у 13 часова. Поред поменутих гостију из братских школа, академији су присуствовали Љубивоје Ршумовић, директори других градских школа, родитељи, наставници и ученици. Директорка, Марина Вучинић, искористила је овај свечани тренутак да са поносом истакне успехе ученика и колега, али и да се специјалним захвалницама одужи бројним организацијама које већ годинама успешно сарађују са нашом школом.

 

 


Ја долазим из детињства, тамо је мој завичај“ је мото који је професор српског језика Данијела Петрић искористила као назив овогодишње представе коју је реализовала са ученицима другог, шестог и осмог разреда. Ово је реченица коју је Ршумовић преузео од Антоана де Сента Егзиперија као мото свог првог романа „Заувари“, истичући: „Ово је први роман који сам написао и трудио сам се да не личи ни на један други роман који сам прочитао“. Свеукупни рад Ршумовића био је подстицај да овогодишњи Дан школе посветимо њему у част. Приредба је заправо представила осврт на читаво његово дело, посебно на његове бројне песме о љубави, детињству и завичају и збирке „Ма шта ми рече!“, „Још нам само але фале“ и „Пошто продаш то што мислиш?“. Кроз бројне улоге и сцене које су се ређале, подсетили смо се на његово родно место Љубиш, његове родитеље, школовање, учитељицу Милицу и прву љубав. Алегоријски приказ сукоба детињства и завичаја завршио је представу указујући на њихову подједнаку важност у животу сваког човека. Поред наставнице Данијеле, за ову представу побринуле су се и Лидија Спаски, професор музичке културе, са својим незаобилазним хором, Јасмина Николчевић, професор ликовне културе, својим уметничким радовима и Нада Тијанић, такође професор српског језика. Посебан чар представи дао је и сам песник Љубивоје Ршумовић који је задовољно посматрао сцене из свог детињства, истакавши следеће: „У живот једне школе уткани су животи и сећање на одрастање и безброј прича из школских клупа генерација и генерација ученика“.

 

 

          Причу о овом дивном празнику школе заокружили смо другим бројем часописа ученика наше школе „Нови Батаљонац“. Уредница Наташа Митровић, професор српског језика, и ове године је успела са својим ученицима да да један сликовити приказ свега онога на шта смо поносни у протеклој школској години. Кроз часопис се можете упознати са успесима ученика, како у школи, тако и ван ње, са оставреним сновима, пореклом српских презимена, ђаком генерације 2013/14., али и са радом песника Дејана Алексића, пореклом имена наше школе, као и бројним знаметнитим Краљевчанима. Помоћ уредници, која нас је позвала да завиримо у своје шкриње на тавану , пронађемо успомене на ову школу и поделимо их са новим генерацијама, пружили су Наташа Вуковић, професор технике и информатике, као техничка подршка, Јасмина Николчевић, професор ликовне културе, својим илустрацијама и Марица Ковачевић, професор српског језика.

 

„Печал и Слобода“

 

Поштовани родитељи,

Позивамо Вас да нас посетите и том приликом погледате у холу  школе изложбу фотографија под називом „Печал и Слобода“ наших побратима, школе „Вук Караџић“ из Врања. Изложба је посвећена стогодишњици од почетка Првог светског рата. Отварање изложбе  заказано је за петак, 19. 12. у 18 часова. Избор фотографија из Врања најбоље говори о времену пре,з а време и после Првог светског рата.

 


“Фотографије из поставке „Печал и Слобода“ аутентично и снажно сведоче о једном времену и истовремено нуде откривање Тајне оног чудесног космоса смештеног у сваком човеку“, речи су Марине Стојановић, професорка  српског језика којој дугујемо захвалност за поставку ових фотографија, које ћете моћи да погледате до краја децембра.

 

Балетска представа у Краљевачком позоришту


Једна од најпознатијих и најлепших бајки за нас је, без сумње, „Пепељуга“. Али овога пута ученице наше школе уживале су у истоименој балетској представи  у извођењу балерина балетског студија „Art-Denis Kasatkin“. Представа је први пут премијерно изведена 2001.године, за чије извођење је коришћена музика концерта за харфу Лили Ласкин. Представа заиста завређује нашу пажњу, од светла, сценографије и надасве дивне кореографије наставница балетске школе „Лујо Давичо“ до дивних малих балерина које су уз подршку правих професионалаца учиниле да  представа постане прави спектакл. Ми смо уживали и ово ће свакако бити наша препорука за остале малишане и њихове родитеље. У главној улози наступила је ученица наше школе Нађа Мирковић, за чије извођење  имамо само речи хвале.

 

 

Посета Фестивалу науке

 

Ученици седмих и осмих разреда наше школе традиционално су посетили највећи регионални Фестивал науке, одржан у периоду од 4. до 7. новембра у Беогаду, и даље са истим циљем да представи, објасни и промовише науку. Циљ Фестивала науке је да афирмише познате и промовише неафирмисане научнике са домаћих и страних простора, али и да подстиче интересовање за науку. Ученици су имали прилику да посматрају и учествују у извођењу експеримената из различитих научних области.

 

 

 

Посета истраживачкој станици-Петница


Истраживачка станица Петница је самостална и независна организација која се бави развојем научне културе и научне писмености. Са програмом  који обухвата широк спектар области и дисциплина у оквиру природних, друштвених и техничких наука, могли су  се упознати ученици седмог и осмог разреда, који су одлучили да једно суботње поподне проведу управо тамо, заинтересовани за учење кроз истраживање.

 

 

Посета ветеринарској амбуланти

 

Предшколци ОШ “IV КРАЉЕВАЧКИ БАТАЉОН“ заједно са својим васпитачицама посетили су ветеринарску амбуланту БОЈАН-ВЕТ и дружили се са сјајним тимом који ту ради. Циљ је био да се деца што више и боље упознају са животињама, са одговорним власништвом и бригом о кућним љубимцима. То је уједно и једна лепа акција коју треба спроводити по школама и вртићима  наравно у сарадњи са нашим дивним ветеринарима.

 

ljika9.jpg daca1.jpg

 

Деца су била одушевљена! Постављали су много питања и стрпљиво слушали одговоре ветеринара. Научили смо да су наши љубимци и све друге животиње жива бића као и ми и заслужују пуну пажњу и поштовање. Обећали су да ће водити рачуна о животињама и тиме показати да расту у дивне младе људе који ће бити понос нашег друштва, у брижне будуће родитеље и људе великог срца. То је велико наслеђе за све будуће нараштаје, а идеја је дивна, практична и занимљива и пре свега вишеструко едукативна.

 

ljika1.jpg ljika3.jpg

 

Прича о здравој храни

 

У среду, 19.11.2014. год. у нашој школи је реализовано предавање о здавој храни.
Гости предавања су били лекари из Завода за јавно здравље: др Драгана Милићевић Тендијера и др Небојша Димитријевић и наставница биологије Ана Јеремић. Они су говорили о значају здраве хране код деце, као и о добрим и лошим навикама у исхрани.
Програм је употпуњен активностима ученика II разреда и школским хором. Кроз песму и причу говорили су о витаминима, воћу, поврћу и здравој храни, а представници ђачког парламента су испричали интересанстну причу о хлебу.
Родитељи и сви присутни су на крају могли да се послуже здравим сендвичима, интегралним пецивом, аранжираним воћем и поврћем и да попију лимунаду коју су припремили најмлађи.
Слике говоре више од речи!

  

 

„Време је за књигу!“

 

 

Од 26.октобра до 2.новембра одржава се 59. Међународни  београдски  сајам  књига под слоганом „Време је за књигу“. Ученици седмих и осмих разреда су организовано са својим наставницима, 29.октобра, посетили Београдски сајам књига. То је прилика да се још једном подсетимо правих вредности и књизи дамо значај који завређује.

 

 

Одржана  прва „Дрвна  олимпијада“

 

Шумарска школа је по први пут ове године организовала  Дрвну олимпијаду на којој су учествовали ученици осмих разреда. Представници наше школе били  су Јована Маричић, ученица одељења 8/5  и два ученика одељења 8/4, Новак Ивановић и Вукашин Божовић са својом професорком Наташом Вуковић. Ученици су се такмичили у прављењу и осликавању кућице за птице, коју су по завршетку такмичења донели у своју школу. Поред тога што су показали своје вештине рада са дрветом, они су се и добро забавили.

 

 

Светски дан заштите животиња

 

 

Светски дан заштите животиња обележен је 4.октобра изложбом ученичких радова у холу школе. Сврха обележавања је скретање пажње ученика на степен угрожености животиња, на број угрожених врста и на мере заштите животиња. Светски дан животиња треба да нас подсети да су животиње равноправни становници наше планете.

 

 

Недеља спорта

 

Нaша школа и ове године у оквиру школског програма организује недељу спорта,ради развоја свести о важности сопственог здравља и здравог начина живота. Недеља спорта обухвата такмичења свих ученика у спортским дисциплинама прилагођеним узрасту и могућностима ученика.Среда 15.10.2014.-  фудбалска утакмица између ученика петог и шестог разреда

 

Четвртак 16.10.2014.-  фудбалска утакмица између ученика седмог и осмог разреда

 


Петак 17.10.2014. -  одбојкашка утакмица између ученица седмог и осмог разреда

 

Петак 17.10.2014. - између две и четири ватре међу ученицама петог и шестог разреда

 

 

Дечија недеља

 

„Свако дете срећног лица чува једна породица“ слоган је овогодишње Дечије недеље одржане у периоду од 6.до 12.10. Њен циљ је да укаже на стварни положај деце и младих у друштву,да скрене пажњу на дете као носиоца права да одраста у што бољим условима како у породици и локалној заједници,тако и у друштву у целини. За време трајања Дечије недеље сви актери су дали допринос остваривању права детета да одраста у породичном окружењу:биолошким,усвојитељским,старатељским и хранитељским породицама.Програм активности Дечије недеље испуњен је низом активности уз учешће предшколаца као и ученика млађих и старијих разреда.