Излети и екскурзије

"Путовање и промена места даје уму нову снагу".
Сенека

 

Ове године за матуранте наше школе била је организована тродневна екскурзија. Ученици су већ  првог дана уживали у крајевима Србије који су препознатљиви по неисквареном српском језику и пре свих, Вуку Караџићу. Ваљево, Тршић и Сремски Карловци оставили су невероватан утисак. Путовање је настављено ка северу наше земље и прелепим пределима Војводине. Нови Сад са својом Петроварадинском тврђавом и Суботица са оближњим Палићким језером донели су незаборавне тренутке нашим малим матурантима.

 

 

 


 

Ученици шестог разреда у мају ове године посетили су најзначајнију задужбину Стефана Немање, манастир Студеницу, потом велелепну задужбину краља Уроша Првог и на та начин ученици су се боље упознали са династијом Немањића. Истог дана дошли су до манастира Ђурђеви ступови, посвећеном Светом Ђорђу, који се налази на шумовитом брежуљку изнад Новог Пазара. А након што су удахнули свеж ваздух Копаоника стигли су до Ђавоље вароши, правог светског чуда природе. Овај природни споменик чине два ретка природна феномена: рељефне фигуре, као специфични облици рељефа који у простру делују врло атрактивно и два извора јако киселе воде са високом минерализацијом.


Путујући кроз прелепе пределe, ђаци су се добро забавили, али и боље упознали са културом поменутих крајева и историјом наше земље.