Излети и екскурзије

Школа у природи

КУШИЋИ

IMG_5743.JPG

 

До  Кушића је дуг пут,
али зато немој бити љут.

Кушићи су лепо место
тамо свако иде често.

Чаробни су ти пејзажи,
природа  је од свиле.

У Кушиће обавезно иди,
јер ћеш се лепо забавити.

Дејана Андрић II2
Ана Чекановић II2
Луција Никитовић II2
Нађа Ивановић II2

 

IMG_5757.JPG КУШИЋИ

     На обронцима планине Јавор на 1000м надморске висине познато по природним лепотама налази се село Кушићи у коме су ученици 2. разреда провели седам незаборавних дана у оквиру Школе у природи.
     Дочекали су нас љубазни домаћини у хотелу Јавор, који је од првог дана обећавао удобан и пријатан смештај и укусну и разноврсну исхрану. 
     Програм анимације и рекреације је био веома занимљив и разнолик. Шетњама смо упознали прелепе пределе планинских ливада и пашњака, листопадних и четинарских шума и изворе чисте воде. Шетали смо стазама здравља кроз шуму, до ски стазе, репетитора, Маријаниног завичаја, брда на коме се јавља ружа ветрова, брда са противградном станицом... Посетили смо другаре у школи у Кушићима и чули да нека деца пешаче и по десет километара до школе и назад, помажу родитељима око радова на њиви и врло мотивисано уче и стичу нова знања.


IMG_5755.JPG     Поподневне активности су се углавном одвијале на спортским теренима у близини хотела. Организовали смо такмичења између одељења у фудбалу и између две ватре, разне штафетне игре у природи, крос,  надвлачење конопца...
      Свако вече у дискотеци су организоване забавне активности којима су се деца веома радовала.

      Боравак у здравој животној средини, директан контакт и интеракција са природним окружењем и целодневне заједничке активности допринеле су да се очува и унапреди здравље ученика, прошире постојећа и стекну нова трајнија знања и да се деца међусобно боље упознају, сарађују и зближе уз подстицање одговорности, самосталности и толеранције.

 

Школа у природи

Аранђеловац

 

Једног лепог септембарског дана
кренула је наша чета мала
пут маленог, шумадијског града.
Аранђеловац-град се он зове
Букуља планина га краси
и весели, насмејани ђаци.
Играли се и певали ми смо
научили много тога новог
и трчали по планини овој.
Иди и ти
у тај градић мали,

упознаћеш много нових ствари.

 

Узбуђени и срећни стигли смо испред суседне школе да кренемо на наставу у природи, у Аранђеловац. Путовање нам је испунила шала, песма и жеља да убрзо стигнемо на одредиште.

 

E:\Bukulja 2013\DSC04594.JPG

Стигавши у одмаралиште "Букуља" били смо очарани његовим изгледом. Дане смо проводили у шетњама како би упознали лепоту,знаменитости,културно и природно богатство Аранђеловца. Наши водичи, Влада и Боле, су били ведри и насмејани. Испричали су нам да се Аранђеловац некада звао Врбица. Кроз њега протичу три извора воде: Талпара, Ђулара и Топла вода.Посетили смо Орашац и сазнали о херојској прошлости српског народа.

Свако по подне, после краћих часова учења, одржаване су спортске активности. Такмичили смо се у фудбалу, надвлачењу конопца, штафетним играма. Око игралишта је прелепа ливада и парк где смо се играли дечијих игара по сопственом избору и где смо скупљали кестење.  После вечере, одлазили смо у дискотеку којој смо се веома радовали. Свако вече су организовани избори  за проглашење  успешних плесних парова, најлепше фризуре, маске. Добијали смо дипломе и за квиз знања,али и лепо понашање.У повратку за Краљево обишли смо храм Светог Ђорђа и маузолеј династије Карађорђевић подигнут  на самом врху стеновитог брда Опленац.  Сазнали смо да је каменит крш овог узвишења, био  прошаран кривим стаблима једне врсте храста која су ,управо због природно неправилног, рачвастог облика, мештани вешто користили за оплен, односно дрвене делове на сељачким колима. Тако је узвишење и добило име Опленац.

 

E:\Bukulja 2013\DSC04725.JPG

Схватили смо зашто су циљ и задаци наставе у природи утврђивање, проширивање и систематизовање постојећих знања, њихова примена у практичном животу, побољшање здравља, психофизички и социјални развој ученика, и успешније остваривање васпитно образовних задатака.  Сада знамо да природна средина садржи бројне изворе и подстицаје за даља сазнања, буди радозналост и истраживачки дух, што доприноси развоју стваралачких способности, као битне компоненте развоја личности детета.

Дружење, заједничке обавезе и активности, радости, успеси, жеље и доживљаји, зближили су нас још више  и развили јача пријатељска и друга позитивна осећања  створајући  јединствен колектив. Навикли смо се  на заједнички  живот у условима другачијим од породичних, што доприноси осамостаљивању и оспособљавању за живот и рад у промењеним животним условима.
     Ово је једно ново и лепо сазнање које ћемо дуго памтити.

                                                        Ученици IV-5 одељења са учитељицом

                                                                                       Снежаном Јојић

Екскурзија 2013

 

Ове године за ученике петог разреда била је планирана дводевна екскурзија. Аранжман је углавном обухватао чувена историјска места и локалитете наше земље. Ученици, као и пет наставника и директор школе, на пут су кренули 17. 05. 2013. године.  Док је први дан обухватао обилазак Такова, Орашца, музеја и археолошких налазишта, ученици су другог дана обишли галерију наше чувене сликарке Милене Павловић Барили, ергелу Љубичево, стару цркву Покајницу, Радовањски луг и Спомен- парк Шумарице. Ноћили су у хотелу „Дунав“ у Пожаревцу. Сви путници су безбедно стигли у Краљево 18. 05. 2013., те је тако још једна екскурзија ученика ОШ „IV краљевачки батаљон“ успешно и у потпуности реализована.

 

 

За ученике седмог и осмог разреда ОШ „IV краљевачки батаљон“ је ове године организовала дводневну, односно тродневну екскурзију.
Седмаци су на пропутовању провели 22. и 23. септембар 2013. Аранжман је обухватио посету Гамзиграду, хидроелектрани Ђердап, ноћење у Доњем Милановцу, док је други дан протекао у обиласку Лепенског Вира и предивног Сребрног језера где су ученици максимално уживали у природним лепотама наше земље.

 

 

Ученици осмог разреда су на путовање кренули 19. септембра 2013. Сви учесници путовања су првог дана уживали у крајевима Србије који су препознатљиви по неисквареном српском језику и пре свих, Вуку Караџићу. Ваљево, Тршић и Сремски Карловци оставили су невероватан утисак. Путовање је настављено ка северу наше земље и прелепим пределима Војводине. Нови Сад са својом Петроварадинском тврђавом и Суботица са оближњим Палићким језером донели су незаборавне тренутке нашим малим матурантима. Осмаци су у Краљево пристигли 21. септембра 2013.

 

 

 

Обе екскурзије су протекле у најбољем реду, успешно су реализоване и, што је најважније, сви наши школарци су били веома задовољни.