Активности ђачког парламента

16. 09. 2014. г. одржана је прва седница ученичког парламента.

На седници су ученици упознати са Пословником о раду  ученичког парламента, документом којим се дефинише начин рада парламента, права, обавезе и одговорности парламентараца, начин одлучивања и слично. Усвојен је и План и програм парламента, активности којима ће се ове године бавити парламент.

И оно најбитније – изабрано је руководство односно председник парламента и његови ''сарадници''.

За председника је изабран Иван Цветић, његов заменик Кристина Макимовић, а чланови који ће присуствовати седницама школског одбора су Исидора Богавац и Кристина Максимовић.

С обзиром да је Пословником о раду парламента предвиђено да парламент ради кроз тимове формирани су следеће тимови:

  • ·         Тим за спорт: Богдан Петровић, Анастасија Јевђевић, Марија Гољовић, Кристина Максимовић, Матија Васовић, Вељко Симоновић и Матија Паштар.
  • ·         Тим за ликовно стваралаштво: Јована Маричић, Исидора Богавац, Хелена Филиповић, Анђела Петрић, Мина Бандовић, Неда Нешковић, Ана Драгојловић и Анђела Матовић.
  • ·         Тим за односе са наставницима и ученицима: Теодора Шундерић, Сташа Милосављевић, Иван Цветић, Стефан Божовић и Сара Марија Пивљаковић.

Активности, које су предвиђене у наредном периоду, а у које ће Парламент узети активно учешће су Дечија недеља и Спортска недеља.


20. новембар - Светски дан детета

 

 

Светски дан детета установљен je 20. новембра 1954. у Генералној скупштини Уједињених нација.
Светски дан детета обележава се с циљем да се скрене пажња јавности на све обавезе које друштво има према деци, као и на најважније проблеме са којима се деца суочавају. Овај посебан дан за сву децу, Србија дочекује са поражавајућим подацима. Свако друго дете у узрасту до 14 година доживело је неки облик насиља у породици или у школи, а 13,7 одсто је сиромашно, док свако пето дете у Србији пре школе нема ни једну књигу, подсећа организација Пријатељи деце Србије.
Према подацима којима располаже УНИЦЕФ, 1.2 милиона деце су жртве трговине људима сваке године, а између 135 и 275 милиона деце годишње сведоци су насиља у породици, зато морамо учинити све што је у нашој моћи да томе станемо на пут.
Деца су наше највеће богатство, благо и обавеза коју имамо према себи и друштву у целини. Пружимо свој деци свакодневну подршку у физичком, менталном, духовном, моралном и друштвеном развоју, игри, образовању, култури и уметности; покажимо да нам је стало.

Поводом Светског дана детета одржане су спортске утакмице између ученика и наставника наше школе.

21. новембра одржана је прва утакмица у кошарци. За екипу наставника играли су: Станислав Димитријевић, наставник ТИО, Зоран Дугалић, наставник математике и Љубомир Ђуровић, наставник географије.

 

26. новембра у 12:30h одржана је и фудбалска утакмица. За екипу наставника играли су: Станислав Димитријевић, наставник ТИО, Вјекослав Петришко, учитељ, Војкан Трифуновић, наставник историје, Ненад Петровић, вероучитељ и Милош Дедеић, наставник физике.

 

Parlament u 2012-2013