Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика се од 1999. године одлуком Генералне скупштине УНЕСКО обележава 21. фебруара у знак сећања на убијене студенте у Даки, у Источном Пакистану 21. фебруара 1952. г.  јер су протестовали због тога што њихов језик није проглашен за званични. У нашој школи један од начина обележавања Међународног дана матерњег језика је и угледни сараднички час које су одржале наставнице српског језика, Марина Лончаревић и енглеског језика, Олгица Матовић у одељењима V/1 и V/4.

Наставнице су биле модератори, а ученици су приказивали резултате свог истраживачког рада, али и радили у групама, користећи мобилне телефоне као иновативно ИКТ наставно средство.

У уводном делу часа ученице су у виду презентација и плаката упознале другаре са историјатом обележавања Дана матерњег језика, али и образложиле позицију српског језика у односу на друге језике. Истакле су чињеницу да је српски језик матерњи језик у Републици Србији и да званични статус имају оба писма, и ћирилица и латиница. Заслужан за то што је српска азбука савршена, те за свако слово имамо одговарајући глас, свакако је Вук Стефановић Караџић, који је азбуку реформисао. Према подацима које су ученице пронашле, српски језик данас говори мање од 12 милиона људи.

Централни део часа представљао је групни, истраживачки рад ученика. Задатак ученика је био да групе пронађу речи из немачког, француског, италијанског, грчког, мађарског и турског језика, те да осмисле реченице на српском језику у којима ће употребити издвојене туђице.  Циљ њиховог рада је био да уоче колико туђица свакодневно користимо у свом говору, али и да кроз групни рад развијају међупредметне компетенције за сарадњу, комуникацију и дигиталну компетенцију. Дискутовали су о историјским, друштвеним приликама које су довеле до тога да се те туђице одомаће у српском језику.

Ипак, под утицајем глобализације и масовне употребе друштвених мрежа, те њихове популарности, највећи број страних речи и израза које користимо долази из енглеског језика. Ученици су осмислили два креативна кратка дијалога који верно осликавају слику данашњег говора омладине, а дијалоге је пратио и схематски приказ на табли. Након дијалога су ученици износили своја размишљања и ставове на постављена питања: да ли те речи можемо превести на српски језик и користити их у том облику? Ученици су били сложни у ставу да се преводом одређених англицизама губи њихов смисао, те да ће они и даље користити израз „ставити like”, уместо „свиђа ми се”.

У завршном делу часа ученици су приступили (само)процени часа. Евалуација је била одштампана на папиру и подељена ученицима – садржала је четири питања и тростепену скалу. Закључак је да се ученицима овакав начин рада веома допада, да су задовољни што могу да сарађују и са другим ученицима и повезују различите појмове на нов начин.

Час су завршиле две ученице казивањем да је матерњи језик нешто највредније што имамо, те да се морамо потрудити да га очувамо и никад не заборавимо, јер је то језик на ком се најлепше пева и сања.

Свим ученицима и колегама које су посетиле час, наставнице су припремиле беџеве са ознаком Међународног дана матерњег језика и бомбоне да се засладе.

 

                                                                                                                              Марина Лончаревић

                                                                                                                              Олгица Матовић

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Књигољупци -трећи дан такмичења

Трећег дана нашег дружења кроз такмичење „Батаљонци књигољупци“, имали смо прилику да уживамо путујући магичним светом књиге. У томе су нам помогли наши трећаци који су данас учествовали. Били су подељени у тринаест тимова који су већ својим занимљивим и инспиративним насловима заголицали нашу машту. Својим наступима и презентацијама, шармантном глумом и рецитацијама, уверили су

детаљније »

45. ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

45.Државно такмичење основних школа из физике одржано је од 19 – 21. априла 2024. године у школи „ Милан Илић Чича“ у Аранђеловцу. На такмичењу је учествовало 646 ђака са територије Републике Србије. Најбољи међу најбољима  били су и ученици наше школе. На 45. Државном такмичењу основних школа из физике из наше школе учествовало је

детаљније »

Припремни предшколски програм

БАТАЉОНЦИ – КЊИГОЉУПЦИ – други дан такмичења Дана 23. 4. 2024. одржано је такмичење између најмлађих ученика наше школе, предшколаца. Наши батаљонци – књигољупци спремни су да завладају светом речи! Такмичење књигољубаца је прилика да наши најмлађи ученици покажу љубав према књигама и литератури, те да се такмиче у знању и креативности. Ученици су се

детаљније »

Уређење школског дворишта поводом обележавања Дана планете Земље

Поводом обележавања Дана планете Земље, у сарадњи са ЈКП „Чистоћа“ Краљево, у организацији Савета за заштиту животне средине  Краљево,  ученици шестог разреда су уз помоћ својих наставница посадили цвеће у школском дворишту и тиме оплеменили простор. Наставници:Олгица МатовићАна ЈеремићМилица Ђорић

детаљније »

Општинско такмичење ученика наше школе у Малим олимпијским играма

Да у нашој школи увек  имамо изузетне спортисте,се и овог пута потврдило на Општинском такмичењу у Малим олимпијским играма,које је организовао Савез за школски спорт града Краљева у прелепој Основној школи ,, Свети Сава“. Такмичење је отворио помоћник градоначелника Краљева за спорт Милош Симовић.  Насмејани,припремљени и пуни коректног,спортског,такмичарског духа ученици : првог, другог и трећег

детаљније »
Scroll to Top