Обележавање Дечије недеље у нашој школи

,,Шта детету треба да расте до неба“

Према конвенцији Уједињених нација за Дечију недељу проглашена је прва недеља октобра, а усвајањем Декларације о правима детета повезаност и спремност да се посвети посебна пажња најмлађим становницима Земље. Дечија недеља је прилика да децa остану у средишту друштвених настојања да буду заштићена и срећна, да живе у подстицајном, здравом и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, а то се постиже континуираном бригом о заштити, унапређењу и промоцији дечијих права у којој учествују сви релевантни друштвени актери. Да би деца живела у подстицајном и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, у атмосфери пуног поштовања дечијих права према међународним и домаћим позитивним прописима, неопходно је да сви друштвени актери раде заједно на подршци породици и родитељству, укључујући алтернативне облике, чиме се обезбеђује достојанствен живот и подстицај породици и деци која у њој одрастају. Управо због тога, а поводом Дечје недеље која се у целом свету обележава од 02. октобра, одлучили смо да децу, али подсетимо на права која имају, а која су установиле Уједињене нације.Дечија недеља је прилика да подсетимо да деца треба да буду заштићена и срећна, да живе у подстицајном , здравом и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала.

Овогодишњу  недељу  обележавамо под слоганом ,, Шта детету треба да расте до неба“, у периоду од 3.10.до 9.10.2022.године. У ОШ ,,IV краљевачки батаљон“ је и ове године Дечија недеља организована низом занимљивих активности. Свака од активности представља важне сегменте у дечијем одрастању. Ученици првог разреда обележили су Дечију недељу реализацијом низа пригодних активности : понедељак је протекао у знаку спортских активности – „Игра ми треба, да растем до неба“, уторак је био дан музичких игара, среда – дан за цртање и бојење (узрада паноа за Дечију недељу на тему „Љубав“),  у четвртак су правили музичке инструменте – играчке,  у петак су се, путем скајпа, путем скајпа дружили са учитељицом-  песникињом Љиљаном Андрић из Мачката, чија песма се налази на нашем паноу. Хуманитарном акцијом одазвали су се „Трци за срећније детињство“. Ову недељу смо провели у песми, игри, цртању, дружењу, машти и љубави. Задовољна деца једва чекају следећу годину и нови мото „Дечје недеље“. Ученици млађих разреда су се дружили, играли, забављали, такмичили, на маштовит начин изражавали  и свима нама  показали ,,шта деци треба да расту до неба“.

3.10.2022.  Први дан Дечије недеље ,,Игра ми треба“  смо започели уз игру и спортске активности које смо спровели у учионицама и дворишту.

4.10.2022.  Други  дан Дечије недеље  је био посвећен креативном  ликовном изражавању дечијих жеља и потреба.  Ученици свих одељења су на маштовит начин украсили паное својим радовима на тему ,,Шта детету треба да расте до неба“.

5.10.2022.  Среда је дан за играчке. Ученици свих одељења су направили  прегршт занимљивих и чудесних играчака од материјала по избору. На столовима су се ређали: роботи од кутија, лутке од варјача, аутомобили, камиони, лептири, Снешко Белић од флаше, ликови из цртаћа од старе чарапе и још много тога.

6.10.2022.  Трка за срећније детињство. Ово је био још један занимљив дан проведен на спортским теренима. Деца су се такмичила у трчању и показала да су игра, поштовање, толеранција, смех и дружење најбитнији за срећно детињство.

Ученици свих пет одељења четвртог разреда Основне школе „IV краљевачки батаљон“ су 6.10.2022.године у склопу Дечје недеље учествовали у музичким играма. Покретом су пратили музику,а на прекид исте имали су задатак да стану у задати положај. Оно што су желели је да покажу да су музика и игра оно што деци треба да би расли до неба.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ЗАЈЕДНО И БЕЗБЕДНО КРОЗ ДЕТИЊСТВО

Припадници саобраћајне полиције су одржали кратко предавање о правилима понашања у саобраћају.  Затим су представили своју опрему и презентовали наочаре које симулирају смањену видљивост у случају  коришћења психоактивних супстанци. Ученици трећег разреда су добили и промотивни материјал као и беџеве за безбедно учешће у саобраћају.

детаљније »

Почео је књижевни маратон

ПОЧИЊЕ ПРАЗНИК ПОСВЕЋЕН КЊИЗИ И овог пролећа са радошћу дочекујемо писце које ћемо угостити у школи и уживати у књижевним сусретима. Учесници читалачког маратона ће разговарати са Драганом Младеновић, Горданом Тимотијевић, Александром Јовановић и Стефаном Тићмијем. Млади награђивани писац Стефан Тићми, који је био гост наше школе и прве године када смо се ентизијастички упустили

детаљније »

Гостовање Гордане Тимотијевић

Путовања необичног пужа Другог дана књижевних сусрета у госте нам је дошла Гордана Тимотијевић, позната списатељица за децу. Њена књига „Путовања пужа Максимилијанаˮ је већ одушевила малишане који су пустоловине необичног пужа прочитали и припремили прегршт питања. Сазнали смо и неке детаље из ауторкиног живота, поделила је са нама тајну које је њено тајно место

детаљније »

Читалачки маратон Батаљонци – Књигољупци

ЉУБИТЕЉИ КЊИГЕ – ДОБРОДОШЛИ!!! У овом свету који се брзо мења, многи од нас се прилагођавају променама које се дешавају. А и морамо, јер су нам писци дали важан савет у свом концепту „преживљавања најприлагодљивијих“. Ретко када трошимо време на уживање. Али постоје они који и даље граде куле у ваздуху и разговарају о Месецу

детаљније »
Scroll to Top