Општинско такмичење из прве помоћи

Тиме што доброту ширимо око себе, истовремено је учвршћујемо и у себи самима.”

А. Гарборг

 

Општинско такмичење у пружању прве помоћи одржано је у уторак, 23. маја 2023. године са почетком у 11 часова у дворишту Медицинске школе Краљево. Тим наше школе „Батаљонци” чинили су ученици одељења VI/6 Тара Антонијевић, Ева Булатовић, Нађа Вујовић и одељења VII/5 Милена Трифуновић, Ена Миленковић и Михајло Миловановић, који је био и капитен тима. Ученици су били у пратњи наставница Милице Ђорић и Марине Лончаревић, са којима су били и на обуци у школи.

Ученици су имали два полигона за такмичење са различитим повредама и стањима и последњи део је била симулација кардиопулмоналне реанимације (КПР). У међувремену, ученици су присуствовали организованим радионицама на три важне теме: превенција трговине људима, смањење ризика од климатских промена и других катастрофа и добровољно давалаштво крви, које су презентовали волонтери Црвеног крста Краљево.

Знања и вештине стечене на обуци у претходних месец и по дана, Батаљонци су успешно применили у збрињавању повређених након саобраћајне несреће на првом полигону и санирању повреда на другом полигону, показујући висок степен познавања пружања прве помоћи, али и основних принципа Црвеног крста. Обука је извођена у просторијама наше школе, а изводиле су је медицинске сестре из Службе за поливалентну патронажу Краљево.

У категорији подмладак у којој су се такмичили ученици основних школа из Краљева и тим волонтера Црвеног крста Краљево, тим Батаљонци освојио је друго место.

Честитке нашим младим хуманитарцима који су победили самим тим што су се добровољно пријавили за ово такмичење и стекли знање које им може служити да помогну другима. Захвалност дугујемо организаторима и сарадницима из Црвеног крста Краљево и Службе за поливалентну заштиту Краљево, који су нам помогли у припреми такмичара.

Марина Лончаревић, руководилац Тима за рад са Црвеним крстом

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ЗАЈЕДНО И БЕЗБЕДНО КРОЗ ДЕТИЊСТВО

Припадници саобраћајне полиције су одржали кратко предавање о правилима понашања у саобраћају.  Затим су представили своју опрему и презентовали наочаре које симулирају смањену видљивост у случају  коришћења психоактивних супстанци. Ученици трећег разреда су добили и промотивни материјал као и беџеве за безбедно учешће у саобраћају.

детаљније »

Почео је књижевни маратон

ПОЧИЊЕ ПРАЗНИК ПОСВЕЋЕН КЊИЗИ И овог пролећа са радошћу дочекујемо писце које ћемо угостити у школи и уживати у књижевним сусретима. Учесници читалачког маратона ће разговарати са Драганом Младеновић, Горданом Тимотијевић, Александром Јовановић и Стефаном Тићмијем. Млади награђивани писац Стефан Тићми, који је био гост наше школе и прве године када смо се ентизијастички упустили

детаљније »

Гостовање Гордане Тимотијевић

Путовања необичног пужа Другог дана књижевних сусрета у госте нам је дошла Гордана Тимотијевић, позната списатељица за децу. Њена књига „Путовања пужа Максимилијанаˮ је већ одушевила малишане који су пустоловине необичног пужа прочитали и припремили прегршт питања. Сазнали смо и неке детаље из ауторкиног живота, поделила је са нама тајну које је њено тајно место

детаљније »

Читалачки маратон Батаљонци – Књигољупци

ЉУБИТЕЉИ КЊИГЕ – ДОБРОДОШЛИ!!! У овом свету који се брзо мења, многи од нас се прилагођавају променама које се дешавају. А и морамо, јер су нам писци дали важан савет у свом концепту „преживљавања најприлагодљивијих“. Ретко када трошимо време на уживање. Али постоје они који и даље граде куле у ваздуху и разговарају о Месецу

детаљније »
Scroll to Top