Dvojezična nastava

3

Dvojezična nastava

Ono što posebno izdvaja našu školu, kao jednu od samo četiri bilingvalne škole u Srbiji,  su međunarodni projekti i međunarodna saradnja kao njihov rezultat. U našoj školi se od aprila 2019. godine realizuje E-twinning projekat pod nazivom “The exchange of bilingual experience” između učenika naše i dvojezične škole “IES Escultor José Luis Sánchez” iz Almanse u Španiji. U sklopu projekta, učenici su, kako bi ne samo koristili  engleski jezik već i proširili znanje istog, pisali i razmenjivali razglednice na engleskom jeziku sa svojim vršnjacima iz Španije. Svaki učenik je dobio svog druga iz Španije, kome je trebalo da na engleskom jeziku predstavi sebe i znamenitosti svog grada. Na ovaj način su učenici ne samo usavršavali veštine pisanja, već su se bavili i istraživačkim radom, a sve to unapređujući kako jezičke, tako i estetske kompetencije, jer su se trudili da razglednice učine što kreativnijim i autentičnijim

Ovaj projekat je u oktobru mesecu 2019. godine krunisan studijskim putovanjem u Almansu, a na zvaničan poziv direktora škole u Almansi. Tako je 23. oktobra 27 učenika iz projekta u pratnji direktorke škole Marine Vučinić, nastavnice Tanje Radović, Kristine Devedžić i nastavnika Aleksandra Mirovića krenulo put Almanse, gradića u autonomnoj zajednici Kastilja-La Manča u pokrajini Albasete . Učenici su od prvog dana dolaska u istoimeni gradić imali priliku da svoje znanje engleskog jezika primene u svakodnevnoj komunikaciji. Ucenici naše škole su učestvovali u mnogobrojnim aktivnostima zajedno sa vršnjacima iz Almanse, u kojima su imali priliku da usavrše veštine engleskog jezika. Drugi dan dolaska u Almansu, učenici su posetili svetilište Santuario de Nuestra Senora de Belen, gde su slušali predavanje nastavnice engleskog jezika o običajima koji se praktikuju u Almansi, dok su učenici slušali i postavljali pitanja u želji da saznaju što više o običajima i kulturi istoimenog grada. Nakon predavanja, učenici su imali priliku da probaju najpoznatiji španski specijalitet, paelju, gde su imali priliku da zajedno sarađuju i razmenjuju informacije o kuhinji autentičnoj za svoju zemlju.

Nastavnice iz škole u Almansi su nastavile ulogu vodiča i odvele nas do veštačkog jezera, jednog od najstarijeg u Evropi, gde su učenici imali priliku da se upoznaju sa istorijom istoimenog jezera, unapređujući veštine slušanja i komunikacije na stranom jeziku.

Učenici su u sklopu studijskog putovanja posetili i školu domaćina, gde su ucenici i nastavnici ove škole održali prezentaciju predstavivši svoju školu našim učenicima. Učenici su se upoznali sa istorijatom škole, kao i načinom na koji se kod njih sprovodi dvojezična nastava. Naime, učenici slušaju predmete kao sto su matematika, muzička kultura i fizičko vaspitanje na engleskom jeziku, a njihova škola je jedna od malobrojnih koje imaju bilingvalnu nastavu u Španiji.

Pored toga, učenici su obišli školu i upoznali se sa kabinetima svakog predmeta. Obilazak škole je upotpunila srdačna dobrodošlica u kabinetu za nastavu hemije, gde su učenici obogatili znanje po pitanju španske kulture i kuhinje, probavši raznorazne specijalitete autentične za Španiju, koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Poslednjeg dana putovanja, za nastavnike i učenike naše škole priređen je prijem kod gradonačelnika Almanse, koji je nastavljen turom kroz zamak Castilla de Almansa, kroz koji je učenike vodio kustos objašnjavajući im istoriju grada i zamka na engleskom jeziku.

Putovanju je došao kraj i učenici su se oprostili od svojih vršnjaka, obećavši im da će ostati u kontaktu, što se i obistinilo. Jedna od narednih aktivnosti je onlajn E-twinning konferencija naših učenika sa učenicima iz istoimene škole u Almansi, gde će učenici iz svojih škola direktno razgovarati jedni sa drugima pod mentorstvom svojih nastavnica. Saradnja se nastavlja i u planu je poseta škole iz Almanse našoj školi. Sa projektom nastavljamo i dalje, pa su tako učenici dobili zadatak da napišu izveštaj o studijskom putovanju i postave ga na twin space stranici. Realizovanjem ovog projekta stekli smo uslov za dobijanje E-twinning značke, koja bi nad svrstala u prvu školu u Srbiji koja je dostigla ovaj uspeh.
Ovo nesvakidašnje iskustvo je imalo za cilj podizanje nivoa kvaliteta jezičke kompetencije učenika na stranom jeziku, multikulturalnost, a učenici su dodatno zavoleli engleski jezik i poboljšali socijalne veštine. Ovo putovanje je bila izuzetna prilika da nastavnici dvojezične nastave razmene iskustva i ideje koje će im biti od značaja u narednom periodu.

Još jedna u nizu aktivnosti bila je gostovanje predstavnika Ambasade SAD Beth Wendt u našoj školi i izvođenje posebnih radionica za učenike šestog i sedmog razreda dvojezičnih odeljenja, kao i radionice za nastavnike u dvojezičnoj nastavi. Posle usmenog i pismenog dogovora sa Beth Wendt, koja je English language fellow pri Ambasadi SAD u Srbiji i lektor na fakultetu FILUM u Kragujevcu, kao i korespondencije sa RELO kancelarijom u Beogradu, predstavnikom Draganom Obradović, i zvanične potvrde saradnje pismom atašea za kulturu pri ambasdi, Beth je došla u našu školu 25.2.2020. u 12h. Koordinator dvojezične nastave je sačekala na stanici, a dobrodošlicu su joj prvo poželeli Direktor škole Marina Vučinić i nastavnici dvojezične nastave Kristina Devedžić i Aleksandar Mirović. Pokazali smo joj školu i upoznali sa našim nastavnicima i učenicima. Radionice su organizovane u amfiteatru škole sa učenicima dvojezičnih odeljenja. Prezentacija koju je Beth Wendt pripremila bila je vezana za njenu rodnu državu Wisconsin, geografske i kulturološke odlike. Beth je učenicima pripremila mnogo zanimljivih informacija i fotografija, a oni su postavljali mnoga pitanja na koja su dobijali detaljne odgovore. Beth je bila zadovoljna interesovanjem učenika i njihovim poznavanjem engleskog jezika.
Video – dvojezična nastava
https://www.youtube.com/watch?v=Bnf9GDk7ruY
Druga radionica održana je sa učenicima dvojezičnih odeljenja šestog razreda i interesovanje je takođe bilo veliko. Učenici su obasipali Beth pitanjima, najviše o sportu i njenim utiscima o životu u Srbiji. Ono čime se možemo pohvaliti tokom pandemije Covid-19 je održavanje onlajn konferencije sa učenicima i nastavnicima škole u Almansi 15.05.2020. Nastavnica Kristina Devedžić je pripremila konferenciju sa nastavnicom Izabel Krusado i dala učenicima sedmog razreda zaduženja da se pripreme za razgovor o onlajn nastavi i periodu pandemije koji je u Španiji imao velike posledice. Nastavnica Marga Gomez je ispričala svima koliko je teško bilo u periodu epidemije i objasnila da kod njih još uvek važe stroge mere izolacije. Diskutovali smo o načinu izvođenja nastave na daljinu u našim zemljama i zaključili da se uglavnom obavlja na isti način. Učenici su u početku bili malo stidljivi, ali su imali opciju da šalju i pisane poruke od kojih su neke bile i šaljive. Planirana poseta ove španske škole mora se odložiti za neko bolje vreme. Konferencija je trajala oko pola sata, ali su prema kasnijim informacijama učenici sami napravili link na Zoom aplikaciji i ponovo pričali sa učenicima iz Španije. Možemo reći da je za sve ovo bilo nešto novo i da nas je podsetilo na dane bez Korone i naše druženje u Španiji.

Scroll to Top