Pripremni predškolski program

 

PRIPREMNI PREDŠKOLSKI PROGRAM-PREDŠKOLCI U NAŠOJ
ŠKOLI

Svi predškolci koji zakoračaju u našu školu ulaze u jedan novi svet, svet drugarstva, učenja i igre kao početak svog školovanja. Program se ostvaruje kroz sistem igara i individualnim i grupnim aktivnostima sa bogatim materijalima. Daje se podrška detetu da upozna sebe, razvije sliku o sebi i svetu koji ga okružuje. Vaspitači se trude da svako dete u grupi razvije osećaj pripadnosti grupi, da nauči da odgodi svoje potrebe, da čeka svoj red, da realno proceni svoje prednosti  i slabosti, da nauči da deli, da uči od druge dece, da razvija tolerantnost i nauči da poštuje razlike.

 

AKTIVNOSTI PREDŠKOLACA U SEPTEMBRU I OKTOBRU ŠKOLSKE 2022/2023.godine

 

Školsku godinu smo započeli sa 5 vaspitnih grupa koje su brojne ,sa impozantnom cifrom od 120 predškolaca.Kao i svake školske godine mesec septembar je rezervisan za adaptaciju i socijalizaciju dece na novo okruženje,vršnjake i njihove vaspitače.Navikavamo se jedni na druge,usvajamo kroz rad i igru pravila ponašanja u grupi i školi,poštujemo,volimo,učimo kako da dobijemo krila za neke nove aktivnosti i igre,jer deci malo treba da polete“samo treba da se sete“

Uplovili smo u Godine uzleta spremni da zajedno naučimo jer samo je jedan period života sa toliko otvorenih mogućnosti, u kome čovek sa toliko energije, istrajnosti i entuzijazma ovladava i razvija složene kapacitete od kojih će zavisiti njegove buduće mogućnosti, njegova ličnost i uspešnost funkcionisanja u daljem životu. Taj period je predškolski uzrast. Cilj programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja jeste podrška dobrobiti deteta. Dete doživljava svet kroz odnose koje uspostavlja i razvija. Odnosi kojima se podržava detetova dobrobit i delanje su pokretači njegovog razvoja i učenja. Odnosi se ne odvijaju u vakuumu i sami po sebi, oni su dinamička i složena mreža povezivanja i povratnih veza i uticaja kroz akcije i interakcije samog deteta, socijalne sredine i fizičkog okruženja.

Vaspitač ima odgovornost za stavljanje svoje moći u funkciju ojačavanja deteta i njegovih kapaciteta. Da bi se dete osećalo sigurnim, imalo kontinuitet iskustava i odnosa i mogućnosti aktivnog učešća, potrebno je da vaspitač gradi odnose zasnovane na: vlastitoj uključenosti; održavanju balansa; uvažavanju deteta. I tako smo uplovili u raznovrsne aktivnosti,a kroz neke od narednih fotografija pustićemo vas da zamislite i proživite trenutke koje smo zabeležili…

Na našoj plavoj planeti život ne predstavlja samo jedan deo obojen rekama i morima. Zelena boja je isto boja bez koje na  planeti Zemlji nema života. Šume su naša pluća i naš štit od svega što zagađuje vazduh, zato ih slavimo, čuvamo i moramo brinuti o njima. Nedelju smo započeli krilaticom „Gde god nađeš zgodno mesto,tu drvo posadi..“ U porti crkve uz pomoć sveštenika Miroljuba Popadića i još par ljudi dobre volje, posadili smo tri sadnice i dali svoj doprinos učešćem i brigom o okruženju naše škole. Kako je nedelja odmicala, ređale su se nove i kreativne aktivnosti, pravili smo vesele šume i drveće, otišli u park, zagrlili drvo i osetili moć prirode u zelenilu i stablima koja odolevaju vremenu. Za kraj nedelje, dočarali smo život šume sa svim životinjama kojima je ona dom i uživali u bogatstvu maski, likova i dečijih osmeha.“Izgubili smo se u bogatstvu šume i stvorili svoju šumsku priču. 

Proleće polako donosi sunčane dane i pregršt novih aktivnosti kojima se deca mnogo raduju i rado u njima učestvuju. Učionica je zablistala u odeći zumbula i mirisu ljubičica, a dečija ozarena lica i vredne ruke govore o tome koliko su u svemu uživali. I dok je proleća i sunca i dečija srca biće ispunjena radošću i veseljem. A evo kako sve to izgleda: 

Prve nedelje marta,  tema u pripremnom predškolskom programu  bila je Svemir i Univerzum koji nas okružuje. Pričali smo o planetama, Sunčevom sistemu i planeti Zemlji, našoj plavoj planeti. Crtali smo i pravili rakete, bojili planete, posmatrali zvezdano nebo. Zatim smo nastavili i uplivali u jedan drugi svemir u kome mamino srce kuca samo za nas. U tom ritmu pričali smo o mamama i bakama, pravili lale, čestitke  i korpice i radovali se delima malih umetnika. Svašta stane u jednu sedmicu, a još više od toga urade vredne ruke i mašta malih predškolaca.

Učešće predškolaca u obeležavanju dana „ Ružičastih majica“
 

Povodom  dana „Ružičastih majica“ koji se održava  svake poslednje srede u mesecu februaru, učešće su uzeli i predškolci uz ples i igru u ovoj manifestaciji. Crtali smo i ukrašavali ružičaste majice i poslali tom prilikom poruku koliko je važno negovati drugarstvo i empatiju od najranijih dana. Vršnjačko nasilje treba preduprediti razgovorom sa decom, kanalisanjem
njihovog ponašanja, negovanjem pravih vrednosti. Koliko je važno biti dobar drug i pokazati šta drugarstvo znači, pokazali smo svi zajedno učešćem na ovoj manifestaciji u holu škole, osmesima igrom i pesmom uz dobro poznati slogan „Svi treba da znaju šta drugarstvo znači, zajedno smo bolji zajedno smo jači“.

 

Scroll to Top