DSC_2697_resize

O nama

Osnovna škola „IV kraljevački bataljon“

 Osnovna škola „IV kraljevački bataljon“, kao prva najstarija, gradska škola, osnovana je davne 1894.godine.  Njen današnji naziv prvi put se pominje 1945. godine. Škola je formirana od učenika nižih razreda, prve mešovite gimnazije i još jedne škole čije se ime ne zna. Pouzdano se zna da je do preseljenja iz stare školske zgrade u učionički blok današnje došlo 1. oktobra 1975.godine. Stara školska zgrada, koja je korišćena 92 godine, uz višegodišnji rad na obnovi, dobiće novu namenu i postati muzejski prostor, što je i danas. Od tada neprestano postoji napredovanje i razvoj OŠ „IV kraljevački bataljon“.

            Osnovna škola „IV kraljevački bataljon“ ima veliki istorijski značaj, a tradicija uspeha, inovacija i širenja prosvetnih i kulturnih ideja je svakako ono što daje beleg njenom postojanju. Iz klupa ove škole izašli su mnogi naučnici, lekari, prosvetni radnici, umetnici, privrednici. Smeštena u središtu kulturnog i kulturnog jezgra grada Kraljeva, OŠ „IV kraljevački bataljon“ je škola sa dugom tradicijom uspešnog vaspitno-obrazovnog rada. Naša škola je škola po meri deteta što znači da uvažava potrebe i potencijale svakog deteta. U školi je zastupljen stručan nastavni kadar koji teži stalnom usavršavanju a visoka postignuća naših učenika u redovnoj nastavi, na takmičenjima i završnim ispitima govore o visokom nivou kvaliteta rada u školi. Školski ambijent je na zavidnom nivou. Školu pohađa 1107 učenika raspoređenih u 46 odeljenja.Ono što posebno izdvaja našu školu jeste težnja i insistiranje da se znanja stečena u školi primene u svakodnevnom životu kroz aktivnu nastavu, individualni pristup i korišćenje modernih tehnologija. Cilj nam je da podstičemo radoznalost i samostalno istraživanje učenika a svoja interesovanja učenici mogu da ostvare kroz raznovrsne aktivnosti koje se realizuju u školi.

Pokazatelj toga da naša škola stalno teži usavršavanju jeste činjenica da je škola formirala bilingvalna odeljenja sa ciljem da svoja znanja učenici obogaćuju na engleskom jeziku. Kao rezultat toga u školi je zaživeo eTwinning projekat „The exchange of bilingual experience” sa ciljem da učenici usavrše svoja dosadašnja znanja ali i da steknu celoživotno iskustvo kao i da se upoznaju sa kulturom drugih zemalja. Međunarodna saradnja je ono što dodatno izdvaja našu školu. Zajedničke aktivnosti realizujemo sa školom Martina Konšaka iz Maribora (Slovenija) i školom IES Escultor José Luis Sánchez iz Almanse (Španija). Uz podršku Švajcarske ambasade u školi radi „Nemački kutak“ a škola poseduje i bogatu zbirku izdanja na nemačkom jeziku. Brojne aktivnosti u okviru ekologije i zaštite životne sredine omogućila su sticanje statusa Eko-škole. Zahvaljujući celokupnom angažovanju i novinama Škola je zaslužno dobila Oktobarsku nagradu grada Kraljeva koja se dodeljuje  pojedincima ili grupama autora za zajedničko ostvarenje, za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u nauci, kulturi, umetnosti, prosveti, zdravstvu ili u drugim oblastima privrednog i društvenog života. Na carskoj kruni gradskog grba, zasijalo je 2018. godine i naše ime.

U cilju podrške i promovisanja preduzetničkog obrazovanja, u našoj školi formirana je Učenička zadruga „Bataljonci“. Realizaciju nastave prilagođavamo potrebama naših učenika poštujući individualne karakteristike svakog pojedinca. Saradnja sa roditeljima je na zavidnom nivou. Veliki broj aktivnosti škola organizuje u saradnji sa lokalnim institucijama kao i sa drugim školama u Republici Srbiji. U cilju podizanja kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada prisutno je kontinuirano inoviranje nastavnih sredstava a takođe i kontinuirano usavršavanje nastavnika. U školi trenutno rade 3 prosvetna savetnika, 8 nastavnika koji su u procesu sticanja zvanja i veći broj spoljnih saradnika ZUOV-a. Višedecenijska tradicija avangardnosti u obrazovno-vaspitnom procesu naše škole i dalje se nastavlja.

Scroll to Top