ВЕЛИКА ДЕЦА , ЗА МАЛЕ ЉУДЕ – почиње књижевни маратон!

Књига је јединствена, преносива магија.

Изненадимо се сваки пут када чујемo да људи читају само оно што морају, попут школских лектира или стручне литературе. За нас живот без књига није прави живот. Зато се зовемо Батаљонци –књигољупци!

Неговање лепе речи и језика, популарисање савремене књижевности и зближавање ученика  са књигом основни је циљ манифестације која је по пети пут започета данас, 3.5.2023. у нашој школи. Чувени Књигољупци – књижевни маратон започет је дружењем са Урошем Петровићем.

Једна од предложених књига за читање биле су и одабране Бајке , Уроша Петровића, па су, пре свих, ученици млађих разреда имали прилику да са њим и поразговарају.

Уроша смо први пут упознали пре две године, дружећи се са њим у библиотеци. Он пише књиге за децу и младе које померају границе у савременој српској литератури. Познат је ученицима по чувеним мозгалицама и романима у загонеткама, као и по фантастичној приповести, дела овог аутора јесу оригиналне пустоловине које награђују читаоце. Размрдавање логике, сусрет са чудесним, необичним али и застрашујућим, разиграна машта и јединствени хумор у његовим књигама, све више постају омиљени не само деци већ и одраслима. Данас је тако било и у нашем амфитеатру.

Смех , разговор, цитати и прегршт питања кружили су у етру. Онако, како само Урош зна, насмејао је, разведрио и натерао да се замисле наши малишани.

Данас смо били сведоци необичног књижевног сусрета сатканог од креативног разговора, боље рећи, вербалне представе, уметничко-интелектуалног перформанса који увек протиче у живој, интерактивној атмосфери и потом се дуго памти и препричава. И разишли се уз Урошеву поруку да: „Разиграност и радозналост коју има свако дете немојте никада да изгубите, јер без тога све губи смисао.“

 

Нада Тијанић, наставник српског језика и књижевности

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Општинско такмичење из прве помоћи

Тиме што доброту ширимо око себе, истовремено је учвршћујемо и у себи самима.” А. Гарборг Општинско такмичење у пружању прве помоћи одржано је у уторак, 23. маја 2023. године са почетком у 11 часова у дворишту Медицинске школе Краљево. Тим наше школе „Батаљонци” чинили су ученици одељења VI/6 Тара Антонијевић, Ева Булатовић, Нађа Вујовић и

детаљније »
Scroll to Top