ФРАНКОФОНИЈА У НАШОЈ ШКОЛИ
 
У нашој школи, сваког марта, традиционално се обележава Месец Франкофоније. Тада ученици француског језика са својом наставницом представљају француску културу, језик и гастрономију. После две године паузе, услед епидемије Ковид 19, поново пред пуним школским амфитеатром, ученицима четвртог разреда, Франкофонију, као организацију у којој је Србија 2018. године од земље посматрача постала придружена чланица, су представили Ивона Коњокрад 8/2 и Жељко Стијовић 7/1.
Дух најлепших грађевина Париза, базилику Свето срце и Ајфелову кулу, дочарали су Лазар Спасић и Сергеј Јанић, ученици одељења 7/5.
У сценском игроказу, од ученица одељења 8/4 и 8/5 Саре Родић, Наталије Савић, Мине Каличанин и Петре Савић, сазнали смо да француски и српски језик имају пуно истих и сличних речи и да нема разлога да и даље мислимо да је француски језик тежак.
Наша бивша ученица, а сада студент треће године Одсека за француски језик и књижевност Филолошког факултета у Београду, Исидора Богавац, провела је зимски семестар на Универзитету Сорбона у Паризу и пренела нам своје утиске, како о Паризу, тако и осталим градовима које је посетила. Да не буде да смо само причали постарале ау се Искра Васиљевић 7/5 и Слободанка Маријановић 8/1 које су певале песме познатих француских извођача, Индиле и Кидс Јунајтеда, а све су, као техничка подршка, испратили ученици одељења 8/1 Огњен Аћимовић, Костантин Божић и Алекса Ћировић. За крај, најпажљивији ученик четвртог разреда, који је набројао најмање пет истих речи у француском и српском језику, добио је награду, француске слаткише које су припремили Анастасија Петрашиновић и Ива Миленковић 8/6 и Михајло Радивојевић 8/5.
Видимо се у марту 2023. године!   
 
Угледни час „Хотел за инсекте“

 

25.3.2022.године реализован је сараднички час технике и технологије и биологије поводом Дана шума у виду радионице – „ Хотел за инсекте“. Ученици су упознати шта су хотели за инсекте, какав је њихов значај за инсекте и за човека, зашто их треба поставити у близини башта и воћњака. Користећи природне материјале, ученици су направили три хотела за инсекте. Наставници: Наташа Вуковић, Ана Јеремић, Биљана Ивановић

Пројекат „Форме приповедања и стилске фигуре на тему Шума”
 
Поводом Светског дана шума, 21. марта, реализован је пројекат „Форме приповедања и стилске фигуре на тему Шума” у одељењу 5-1 и 5-2 као припрема за писмени задатак.

Ученици су добили истраживачке задатке по групама и упутства за рад на почетку месеца и током наредне две недеље, у сарадњи са својом наставницом српског језика и књижевности Наташом Митровић, израдили су креативне едукативне презентације са дефеницијама и примерима за учене стилске фигуре и форме приповедања, које су се прожимале, што је ученицима омогућило компаративну анализу и утврђивање овог градива. Ученици су у оквиру својих група трагали за примерима за стилске фигуре, богатећи речник, и самостално осмишљавали текстове, користећи различите форме приповедања, које су до тада углавном препознавали на тексту, а сада су применили стечено знање и осмислили своје примере. Кроз слику и речи шума је оживела у бојама и звуцима. Описане су шуме у различитим годишњим добима. Низале су се маштовите приче и бајке о шуми и њеним становницима. Кроз монологе саме су се представиле поједине биљне и животињске врсте, говорећи о својим особинама и о томе колико и како човек угрожава њихов опстанак. На сцени учионице кроз драмске текстове, утврђујући форму дијалога, у име шумског царства ученици су подигли глас против свих који секу и загађују шуме: „Не дамо да уништите наше шуме!” На крају часа утврђено је градиво о синонима и обогаћен фонд речи са синонима речи шума из „Речника синонима” Павла Ћосића. Тумачећи значења синонома помоћу „Речника српскога језика” Матице српске, уз подршку библиотекарке Марије Данчетовић, неки ученици су научили понешто и о томе како се користе речници, а својим излагањем можда и потакли своје другове да ураде исто. На часовима Новинарске секције „Нови батаљонац”, чији је руководилац Наташа Митровић, осмишљен је стрип са поруком да треба садити шуме „јер су оне природне фабрике кисеоника које нам омогућују да дишемо пуним плућима”. Апел да се престане са загађивањем шума послао је у свом интервјуу и измишљени шумар Борко Борић. Предметни наставник Наташа Митровић.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ВОДА
 
Поводом Светског дана вода 22.3. изведен је оглед са ученицима петог разреда како загађење воде делује на живи свет, користећи спајалицу, воду и детерџент. Ученици су упознати са изворима загађивања вода и последицама, открили су шта се дешава са пластиком која загађује море и океане и како делује на живи свет, шта можемо предузети као појединци да би смањили загађење и очували водене екосистеме.
Наставник Јеремић Ана

ПИСАЊЕ ПОМОЋУ ХЕМИЈСКИХ СИМБОЛА

У холу наше школе изложени су радови наших ученика седмог и осмог разреда – писање помоћу хемијских симбола, при чему су ученици поред познавања симбола показали своју креативност.

HIPPO Такмичење из енглеског језика

 

После две године паузе, ученици ОШ „IV краљевачки батаљон“ 11. марта 2022. учествовали су у прелиминарном кругу најпознатијег међународног такмичења из енглеског језика „Hippo“. По први пут, имали смо и учеснике најмлађе категорије Little Hippo y којој се такмичило 28 ученика, док се за категорију Hippo 1 пријавило фантастичних 63 ученика. Укупно је желело да тестира своје знање енглеског језика 127 ученика наше школе, што је за сада прави рекорд. У међувремену организатори су изменили садржај такмичења, па се осим теста читања и слушања у свим категоријама ради и нови део Use of English који и носи највише поена. Ово реномирано такмичење сада се одржава на свим континентима осим Северне Америке и сви наставници енглеског језика у школи су задовољни квалитетом задатака и вредновањем нивоа знања усклађених са CEF-ом. Са нестрпљењем очекујемо резултате који ће бити објављени на званичном сајту Hippo Competition 2022 када ћемо сазнати ко иде у полуфинале 7. или 8. априла 2022.

Scroll to Top