Припремни предшколски програм

БАТАЉОНЦИ – КЊИГОЉУПЦИ – други дан такмичења

Дана 23. 4. 2024. одржано је такмичење између најмлађих ученика наше школе, предшколаца.

Наши батаљонци – књигољупци спремни су да завладају светом речи!

Такмичење књигољубаца је прилика да наши најмлађи ученици покажу љубав према књигама и литератури, те да се такмиче у знању и креативности.

Ученици су се такмичили у неколико категорија, укључујући квиз знања, интерпретацију дела, рецитовање и певање. Атмосфера је била пуна узбуђења и љубави према књигама, док су се такмичари надметали са својим знањем и вештинама.

Сваки ученик је показао не само љубав према књигама, већ и своју посвећеност учењу и креативности.

Ово такмичење је не само подстакло читање и књижевну културу међу нашим ученицима, већ је такође промовисало тимски дух и заједништво међу њима.

Победници Припремног предшколског програма су:

  1. „Лептирићи“ – 0/3
  2. „ Бубамарице“ 0/2 и „Пилићи“ 0/5
  3. „Пчелице“ 0/1 и „Мравићи“ 0/4

Захваљујемо се свим учесницима, родитељима и васпитачима који су допринели да овај догађај буде тако успешан, а деца задовољна са осмесима који говоре све!

Наставите да читате, истражујете и уживате у чарима књижевности!

ПРИПРЕМНО ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ – Угледна активност

Занимања људи – пекар

 

Дана 28.03.2024.године реализована је угледна активност са групама 0/1 и 0/5.

У складу са нашом посвећеношћу и подршци образовању и развоју најмлађих ученика наше школе, реализовали смо угледну активност „Занимања људи – пекар“. Ова активност је имала за циљ да пружи ученицима увид у различита занимања, њихове карактеристике и могућности, о значају и важности одређених заната.

Током посете пекара нашој школи, пекар је поделио своје знање и искуства са нама. Демонстрирао је различите фазе процеса печења кроасана, од припреме теста до финалног производа. Деца су имала прилику да постављају питања и да учествују у неким од корака производње.

Ова активност је инспирисала ученике да цене рад пекара, као и традиционалне вредности.

Угледној активности присуствовали стручни сарадници, психолози Марина Оцокољић и Тијана Ђурић, педагог школе Тијана Билибајкић, библиотекар Марија Данчетовић, професори разредне наставе Слободанка Опачић, Невена Танасковић, Ана Бинићанин Станишић, Мира Станковић, Михаела Пантић, као и драге голегинице васпитачи, Данијела Нешковић, Јелена Младеновић и Невена Чубрић.

Посебну захвалност дугујемо пекару Данијелу Трајковићу који је учествовао у угледној активности и на најбољи могући начин ученицима пренео свој занат и љубав према истом.

Васпитачи:

Љиљана Веселиновић

Јована Милић Вукомановић 

 

ПРИПРЕМНИ ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ-ПРЕДШКОЛЦИ У НАШОЈ
ШКОЛИ

Сви предшколци који закорачају у нашу школу улазе у један нови свет, свет другарства, учења и игре као почетак свог школовања. Програм се остварује кроз систем игара и индивидуалним и групним активностима са богатим материјалима. Даје се подршка детету да упозна себе, развије слику о себи и свету који га окружује. Васпитачи се труде да свако дете у групи развије осећај припадности групи, да научи да одгоди своје потребе, да чека свој ред, да реално процени своје предности  и слабости, да научи да дели, да учи од друге деце, да развија толерантност и научи да поштује разлике.

 

АКТИВНОСТИ ПРЕДШКОЛАЦА У СЕПТЕМБРУ И ОКТОБРУ ШКОЛСКЕ 2022/2023.године

 

Школску годину смо започели са 5 васпитних група које су бројне ,са импозантном цифром од 120 предшколаца.Као и сваке школске године месец септембар је резервисан за адаптацију и социјализацију деце на ново окружење,вршњаке и њихове васпитаче.Навикавамо се једни на друге,усвајамо кроз рад и игру правила понашања у групи и школи,поштујемо,волимо,учимо како да добијемо крила за неке нове активности и игре,јер деци мало треба да полете“само треба да се сете“

Упловили смо у Године узлета спремни да заједно научимо јер само је један период живота са толико отворених могућности, у коме човек са толико енергије, истрајности и ентузијазма овладава и развија сложене капацитете од којих ће зависити његове будуће могућности, његова личност и успешност функционисања у даљем животу. Тај период је предшколски узраст. Циљ програма предшколског васпитања и образовања јесте подршка добробити детета. Дете доживљава свет кроз односе које успоставља и развија. Односи којима се подржава дететова добробит и делање су покретачи његовог развоја и учења. Односи се не одвијају у вакууму и сами по себи, они су динамичка и сложена мрежа повезивања и повратних веза и утицаја кроз акције и интеракције самог детета, социјалне средине и физичког окружења.

Васпитач има одговорност за стављање своје моћи у функцију ојачавања детета и његових капацитета. Да би се дете осећало сигурним, имало континуитет искустава и односа и могућности активног учешћа, потребно је да васпитач гради односе засноване на: властитој укључености; одржавању баланса; уважавању детета. И тако смо упловили у разноврсне активности,а кроз неке од наредних фотографија пустићемо вас да замислите и проживите тренутке које смо забележили…

На нашој плавој планети живот не представља само један део обојен рекама и морима. Зелена боја је исто боја без које на  планети Земљи нема живота. Шуме су наша плућа и наш штит од свега што загађује ваздух, зато их славимо, чувамо и морамо бринути о њима. Недељу смо започели крилатицом „Где год нађеш згодно место,ту дрво посади..“ У порти цркве уз помоћ свештеника Мирољуба Попадића и још пар људи добре воље, посадили смо три саднице и дали свој допринос учешћем и бригом о окружењу наше школе. Како је недеља одмицала, ређале су се нове и креативне активности, правили смо веселе шуме и дрвеће, отишли у парк, загрлили дрво и осетили моћ природе у зеленилу и стаблима која одолевају времену. За крај недеље, дочарали смо живот шуме са свим животињама којима је она дом и уживали у богатству маски, ликова и дечијих осмеха.“Изгубили смо се у богатству шуме и створили своју шумску причу. 

Пролеће полако доноси сунчане дане и прегршт нових активности којима се деца много радују и радо у њима учествују. Учионица је заблистала у одећи зумбула и мирису љубичица, а дечија озарена лица и вредне руке говоре о томе колико су у свему уживали. И док је пролећа и сунца и дечија срца биће испуњена радошћу и весељем. А ево како све то изгледа: 

Прве недеље марта,  тема у припремном предшколском програму  била је Свемир и Универзум који нас окружује. Причали смо о планетама, Сунчевом систему и планети Земљи, нашој плавој планети. Цртали смо и правили ракете, бојили планете, посматрали звездано небо. Затим смо наставили и упливали у један други свемир у коме мамино срце куца само за нас. У том ритму причали смо о мамама и бакама, правили лале, честитке  и корпице и радовали се делима малих уметника. Свашта стане у једну седмицу, а још више од тога ураде вредне руке и машта малих предшколаца.

Учешће предшколаца у обележавању дана „ Ружичастих мајица“
 

Поводом  дана „Ружичастих мајица“ који се одржава  сваке последње среде у месецу фебруару, учешће су узели и предшколци уз плес и игру у овој манифестацији. Цртали смо и украшавали ружичасте мајице и послали том приликом поруку колико је важно неговати другарство и емпатију од најранијих дана. Вршњачко насиље треба предупредити разговором са децом, каналисањем
њиховог понашања, неговањем правих вредности. Колико је важно бити добар друг и показати шта другарство значи, показали смо сви заједно учешћем на овој манифестацији у холу школе, осмесима игром и песмом уз добро познати слоган „Сви треба да знају шта другарство значи, заједно смо бољи заједно смо јачи“.

 

Унесите овде текст наслова

Scroll to Top