Припремни предшколски програм

 

ПРИПРЕМНИ ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ-ПРЕДШКОЛЦИ У НАШОЈ
ШКОЛИ

Сви предшколци који закорачају у нашу школу улазе у један нови свет, свет другарства, учења и игре као почетак свог школовања. Програм се остварује кроз систем игара и индивидуалним и групним активностима са богатим материјалима. Даје се подршка детету да упозна себе, развије слику о себи и свету који га окружује. Васпитачи се труде да свако дете у групи развије осећај припадности групи, да научи да одгоди своје потребе, да чека свој ред, да реално процени своје предности  и слабости, да научи да дели, да учи од друге деце, да развија толерантност и научи да поштује разлике.

 

Ове школске године у Припремни предшколски програм уписано је 118 предшколаца који тренутно похађају предшколски програм у пет васпитних група у којима ради пет васпитачица које су увек ту за сваку сарадњу,договор и сваку активност која  изискује како рад са децом,тако и рад на себи и свом усавршавању. Многобројне су акције, посете, радионице и активности којима се можемо са поносом похвалити. Издвојили бисмо Ускршњу продајну изложбу где руке малих стваралаца у потпуности долазе до изражаја, као и Новогодишњу продајну изложбу где наши најмлађи  дочарају радост ових празника најлепшим идејама и маштовитим креацијама. 

Септембар месец  је протекао кроз адаптацију деце на школу,ново окружење,васпитаче и другаре. Проверени тим, наш стоматолог и сестра допринели су да нам ове прве недеље протекну едукативно и занимљиво говорећи деци о хигијени прања зуба и здравим навикама које треба задржати. Осмеси на дечијим лицима  и занимање за битан део њиховог боравка у групи показали су колико је ова активност успешна и пријемчива деци. Октобар месец је протекао у знаку Дечије недеље коју смо обележили учествовањем у различитим спортским активностима, посетом Ватрогасном дому, одласком у биоскоп и дружењем са дечијим песником Дејаном Алексићем који је на себи својствен начин мамио дечије осмехе и машту и желели смо да час траје више него што је заиста било времена. Свакодневне игре у школском дворишту такође имају за циљ физички сегмент развоја, вежбање, развој моторике и посебне вежбе и игре којима допуњујемо дан. Креативност и стваралаштво се огледају у многобројним активностима у свакодневном раду,гусенице од лишћа,лавови од папира, јежићи од семенки и картона,јесење дрво од отисака шаке и прстију,воћна салата од јесењег воћа и још прегршт маштовитих радова на дечију иницијативу. А да иза нас не говоре само дела и креативни рад у учионици потврђује и чињеница да  смо увек у току савремених новости у професионалном усавршавању,да деци увек будемо на услузи,да их научимо критичком размишљању,да их што боље спремимо за наставак школовања и свет који их очекује.

Генерације деце нису исте као на почетку. То су сада информатичка деца.У свој рад настојимо да укључимо и технологију блиску деци и за многе ствари у раду користимо Паметну таблу, едукативне филмове, музику и остало…Сви програми и игре које користимо су у служби стицања знања.У раду нам је циљ да деца пре свега израсту у добре људе који срцем најбоље виде, да стечена знања не забораве већ примене  у различитим животним ситуацијама.Највећа награда у нашем послу је онај осмех где се види читаво срце у очима и када заједно са нашим предшколцима стварамо једну нову бајку у којој су ликови стварни ,насмејани и весели. Трудимо се да заволе своје прве кораке у овој нашој, заједничкој школи, да им она не буде само обавеза него место где ће радо долазити и бити радосни и задовољни. Зато гледамо срцем и видимо оно најбоље у свакоме од нас.

На нашој плавој планети живот не представља само један део обојен рекама и морима. Зелена боја је исто боја без које на  планети Земљи нема живота. Шуме су наша плућа и наш штит од свега што загађује ваздух, зато их славимо, чувамо и морамо бринути о њима. Недељу смо започели крилатицом “Где год нађеш згодно место,ту дрво посади..” У порти цркве уз помоћ свештеника Мирољуба Попадића и још пар људи добре воље, посадили смо три саднице и дали свој допринос учешћем и бригом о окружењу наше школе. Како је недеља одмицала, ређале су се нове и креативне активности, правили смо веселе шуме и дрвеће, отишли у парк, загрлили дрво и осетили моћ природе у зеленилу и стаблима која одолевају времену. За крај недеље, дочарали смо живот шуме са свим животињама којима је она дом и уживали у богатству маски, ликова и дечијих осмеха.”Изгубили смо се у богатству шуме и створили своју шумску причу. 

Пролеће полако доноси сунчане дане и прегршт нових активности којима се деца много радују и радо у њима учествују. Учионица је заблистала у одећи зумбула и мирису љубичица, а дечија озарена лица и вредне руке говоре о томе колико су у свему уживали. И док је пролећа и сунца и дечија срца биће испуњена радошћу и весељем. А ево како све то изгледа: 

Прве недеље марта,  тема у припремном предшколском програму  била је Свемир и Универзум који нас окружује. Причали смо о планетама, Сунчевом систему и планети Земљи, нашој плавој планети. Цртали смо и правили ракете, бојили планете, посматрали звездано небо. Затим смо наставили и упливали у један други свемир у коме мамино срце куца само за нас. У том ритму причали смо о мамама и бакама, правили лале, честитке  и корпице и радовали се делима малих уметника. Свашта стане у једну седмицу, а још више од тога ураде вредне руке и машта малих предшколаца.

Учешће предшколаца у обележавању дана „ Ружичастих мајица“
 

Поводом  дана „Ружичастих мајица“ који се одржава  сваке последње среде у месецу фебруару, учешће су узели и предшколци уз плес и игру у овој манифестацији. Цртали смо и украшавали ружичасте мајице и послали том приликом поруку колико је важно неговати другарство и емпатију од најранијих дана. Вршњачко насиље треба предупредити разговором са децом, каналисањем
њиховог понашања, неговањем правих вредности. Колико је важно бити добар друг и показати шта другарство значи, показали смо сви заједно учешћем на овој манифестацији у холу школе, осмесима игром и песмом уз добро познати слоган „Сви треба да знају шта другарство значи, заједно смо бољи заједно смо јачи“.

 

Scroll to Top