Математика без граница - Финале Бугарске олимпијаде
Након седам дана боравка у Несебару у Бугарској, ученици наше школе се враћају пуни успомена на ово дивно искуство. Након такмичења у индивидуалним и екипним категоријама стигле су и медаље. 
Ученик Василије Јовановић освојио је бронзану медаљу у појединачној категорији. Ученик Огњен Остраћанин освојио је златну медаљу у појединачној категорији. Огњен Остраћанин је освојио и златни куп, као учесник са најбољим резултатима у свом узрасту. 
Свечаном приредбом завршено је овогодишње финале 11. Бугарске олимпијаде. Шест наших финалиста поред знања показали су и како се игра у Србији. Поред математиких вештина, успешно су и своју земљу представили традиционалним српским колом – Моравац.
Браво за нашу дивну децу! 🇷🇸🇧🇬
 
 
Ивана Пејковић и Марија Вукосављевић
Математика без граница - Бугарска олимпијада
У току данашњег дана ученици наше школе су учествовали у екипном такмичењу. Међусобном сарадњом и сарадњом са ученицима из Румуније савладали су све изазове са којима су се сусрели у току данашњег дана, а уједно стекли и нека нова пријатељства.
Тим 1: Василије Јовановић, Дарија Чурлић и Теофил Јанковић
Тим 2: Вукашин Вукомановић, Огњен Остраћанин и ученик из Румуније
Тим 3: Војин Перишић са два ученика из Румуније
Надамо се да ће ова интернационална сарадња донети добре резултате. 
 
Ивана Пејковић и Марија Вукосављевић
HIPPO OLYMPIAD

20ог маја наставнице Олгица Матовиц и ја, Ивана Петровић кренуле смо на путовање у Италију заједно са ученицима Емилијом Лазовић, Вуком Стевићем и Игором Петровићем на HIPPO такмицење. Из Београда смо кренули у касним вечерњим сатима, а у Лидо Ди Јесоло стигли око 10 часова. По доласку смо били смештени у хотеле. Вук Стевић је собу делио са још два ученика, од којих је један био турске националности па је и то била прилика за везбање језика. Емилија Лазовић је у соби била са још три девојчице из Србије, а ученик Игор Петровић је био у пратњи мајке Јелене. Након смештања у хотеле поподне смо провели у обиласку Венеције и разгледању знаменитости. Следећег дана, 22ог маја, након доручка уценици су почев од 9 часова полагали своје тестове. Ученик који је први изашао на полагање је био Вук Стевић који је полагао HIPPO HIPPO 2, а затим су на полагање изашли и Игор Петровић LITTLE HIPPO и Емилија Лазовић HIPPO 3. По завршетку тестова имали смо слободно поподне које смо провели у обиласку града, околних плажа и других интересантних места. Након вечере сви заједно смо отишли на свечану доделу награда. Наши уценици су на HIPPO такмицењу постигли значајне резултате и тако поставили изазов следећим генерацијама да их достигну. На пут ка Србији смо кренули 23ег маја у јутарњим часовима и у Београд стигли касно увече.

 

Републичко такмичење из српског језика и језичке културе
Ове године Вуков родни Тршић примио је у свој топли загрљај око четири стотине оданих најмлађих Вукових следбеника, учесника на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе, који су показали највеће знање ос свом језику. У Тршићу, наткривеним плавим небом и окупаним сунчевим зрацима, 25. 5. 2024. године, домаћини су припремили за такмичаре кратак програм који је отпочео је свечано, традиционалним извођењем „Химне Вуку” Стевана Мокрањца. Присутнима су се обратили председница Друштва за српски језик и књижевност Весна Ломпар, потпреседница Вукове задужбине Зона Мркаљ, помоћник градоначелника Лознице и директор школе „Вук Караџић”, истичући значај неговања матерњег језика, и обраћајући се са посебним уважавањем и речима подршке такмичарима и наставницима. На госте утисак је оставило казивање песме „Ако” Радјарда Киплинга, а емпатију су пробудили ученици који су уз нумеру „Заволи” речи песме преводили на знаковни језик, уз пригодну кореографију.
Нашу школу представљала је Ива Тимотијевић, ученица одељења 7/2, која се предано и са посвећеношћу припремила за такмичење уз подршку своје наставнице Наташе Митровић. Освојила је 6. место, а њено срце је освојио Тршић, гостопримљиви домаћини, пријатељски расположени посетиоци – такмичари. Весели цвркут птица, звуке Вуковог сабора и обрисе манастира Троноше носиће у срцу са жељом да им се поново врати.
Наташа Митровић, проф. српског језика и књижевности
Републичко такмичење из хемије
Републичко такмичење из хемије за ученике основних школа одржано је од 24-26.5.2024.године на Природно-математичком факултету у Нишу.Рашки регион (7 и 8.разред)представљала су три ученика,међу којима је био и ученик наше школе,Вук Алексић (ментор Светлана Керечки).
Велики успех био је пласирати се међу најбоље младе хемичаре,а освојена трећа награда изузетан!
Честитамо Вуку и желимо пуно успеха !
IYOECO-International Youth Olympics In Ecology
У оквиру регионалног центра за таленте Бор, организована је Међународна јуниорска еколошка олимпијада (IYOECO-International Youth Olympics In Ecology) у којој су учествовали ученици шестог и седмог разреда наше школе. У ОШ „3. октобар“ у Бору 26.05.2024. године, реализован је међународни ниво такмичења у оквиру којег су учествовале ученице седмог разреда наше школе, Неда Вучковић и Марииа Малинина. Такмичење је реализовано на енглеском језику. Од 50 учесника, који су учествовали на међународном нивоу такмичења, 14 је освојило пласман прво, друго и треће место, међу којима се налази и наша ученица Марииа Малинина, освојивши треће место и медаљу. Обе ученице стекле су завидно знање из одређених области у циљу заштите и унапређења животне средине. Радујемо се поновним такмичењима и следеће године.
Ментор:
Милица Ђорић
Европско финале у Лиду ди Јесолу -Hippo такмичења из енглеског језика
Полуфинале међународног Hippo такмичења из енглеског језика одржано је 18.5.2024. Три ученика наше школе пласирала су се за европско финале у Лиду ди Јесолу у Италији.
То су Игор Петровић, ученик 2-5, у категорији Little Hippo и Вук Стевић, ученик двојезичног одељења 6-4 у категорији Hippo 2, oбојица ученици наставнице Олгице Матовић. У категорији Hippo 3 пласирала се Eмилија Лазовић, ученица двојезичног одељења 8-4 наставнице Иване Петровић.
Они ће провести три дана у Италији, и поред такмичења учествовати у свим активностима организованим за такмичаре од којих ће последња, додела награда, бити стримована на Youtube-у. Такође је планиран обилазак Венеције која је у близини. Дружење са вршњацима из целе Европе најлепши је део овог боравка у Италији. Ученици и њихови наставници кренули су у Италију организованим превозом 20. маја и вратиће се 23. маја. Желимо им срећан пут, успешно такмичење и леп провод. 🍀
Општинско такмичење у пружању прве помоћи
„Човек постаје великан сходно степену на којем ради за добробит других људи.ˮ
(М. Ганди)
У оквиру обележавања Недеље Црвеног крста 8‒15. маја организује се и Општинско такмичење у пружању прве помоћи. Такмичење је реализовано 15. маја 2024. г. и учествовало је 12 екипа – две екипе петлића, седам екипа подмлатка и три екипе омладине. Тим ученика из Основне школе „IV краљевачки батаљонˮ такмичио се у категорији подмладак са још пет екипа из краљевачких основних школа и екипом Црвеног крста Краљево. Тим наше школе чине ученице Тара Антонијевић, Нађа Вујовић, Ева Булатовић (VII-6), Нађа Ђорђевић (VIII-4), Ена Миленковић (VIII-5), Ања Николић (VII-4) на челу са капитеном тима Миленом Трифуновић (VIII-5). Након месец и по дана интензивних обука са медицинском сестром из Службе за поливалентну патронажу Маријом Радивојевић, девојчице су показале изузетну спретност, знање и смиреност у симулацији пружања прве помоћи и освојиле су друго место. Такмичење је показало да су ученице усвојиле и примењују не само знања, већ и вештине комуникације, тимског рада, сарадње. У паузама између полигона су једна другу бодриле, преслишавале се и помагале у утврђивању степена хитности или санирања неких повреда.
У оквиру такмичења била су организована и два веома поучна предавања о смањивању ризика и ублажавању последица од катастрофе и о борби против трговине људима.
Као неко ко је био уз ове сјајне девојчице током читавог процеса, обука и такмичења, додаћу да сам изузетно поносна што сам била део тима, јер са овако вредном, паметном и хуманом децом је привилегија радити.
Марина Лончаревић,
руководилац Тима за сарадњу са Црвеним крстом
Републичко такмичење из немачког језика
Републичко такмичење из немачког језика је одржано 06.априла у ОШ “ Раде Драинац “ у Београду. Уценица Анђела Царциду (VII – 3) је под менторством наставнице Данице Петровић у специјалној категорији освојила 3.место.
Треба напоменути да је Анђела наредног дана учествовала и на Републичком такмичењу из енглеског језика одржаном на Филолошком факултету у Београду. Умор и двоструко путовање до престонице у 24 часа је нису омели те је и на овог пута освојила 4.место и похвалу. Све честитке!!!
Наставница немачког језика
Даница Петровић
"Математика без граница" - полуфинале
12.04.2024.године одржано је полуфинале такмичења „Математика без граница“ (Бугарска олимпијада).
Учествовало је седморо ученика наше школе:
 
Дарија Чурлић 4-2, 
Василије Јовановић 4-3, 
Вук Недић 4-3, 
Теофил Јанковић 4-4, 
Огњен Остраћанин 4-5, 
Војин Перишић 5-4 и Ана Милићевић 6-4. 
На олимпијади учествују ученици из 28 земаља (Азербејџан, Канада, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Турска, Румунија, Нигерија, Филипини…), надамо се и верујемо да ћемо се са њима дружити у финалу, које се одржава од 28.јуна до 2.јула у Несебару, у Бугарској.
 
Наставник математике
Ивана Вукотић
Резултати прелиминарне рунде међународног Hippo такмичења из енглеског језика

 

Категорије и име и презиме ученика, одељење

Наставник

 

Baby Hippo

 

1.

Наталија Кочовић – I/2

Тања Радовић

 

Little Hippo

 

2.

Игор Петровић – II/5

Олгица Матовић

3.

Лука Срећковић III/1

Весна Томић Бечки

4.

Маша Дугалић III/6

Весна Томић Бечки

 

Hippo 1

 

5.

Лазар Игњић IV/4

Јелена Николић

6.

Николина Филиповић V/1

Тања Радовић

7.

Ника Радоман V/2

Оља Радосављевић

8.

Анђела Живковић V/4

Тања Радовић

 

Hippo 2

 

9.

Вук Басекић VI/1

Олгица Матовић

10.

Вук Стевић VI/4

Олгица Матовић

 

Hippo 3

 

11.

Виктор Миловановић 7/5

Ивана Петровић

12.

Емилија Лазовић 8/4

Ивана Петровић

У овој школској години наша школа има рекордан број од 149 ученика који су се пријавили да се такмиче на међународном такмичењу из енглеског језика Hippo, и такође рекордан број од 12 ученика који су се пласирали у полуфинале које ће бити одржано онлајн 19.04.2024. у кабинету информатике. Због великог броја пријављених ученика, није било лако наћи се на полуфиналној листи. Скоро сви који су прошли у полуфинале имају максималан број поена или само пола поена мање. Честитке свим полуфиналистима уз жеље да се пласирају и за европско и светско финале. Good luck!

Тања Радовић, координатор такмичења

Прелиминарни круг међународног Hippo такмичења из енглеског језика

У петак 15. марта 2024. у школи је одржан први круг међународног Hippo такмичења. Све наставнице енглеског језика у школи учествују у организацији овог такмичења.  До сада највећи број од 149 кандидата учествовао је у категоријама Hippo 1,2,3, Little Hippo и Baby Hippo. По први пут учесници овог такмичења су и ученици првог и другог разреда. Пет ученика другог разреда такмичило је у категорији Little Hippo: Анастасија Миленковић, 2/1, Сташа Токалић и Ника Спасојевић 2/3, Александар Јаблановић 2/4 и Игор Петровић 2/5, док су се четири ученика првог разреда пријавила за Baby Hippo категорију: Наталија Кочовић и Виктор Јовановић 1/2, Стрибор Куљача 1/3 и Нада Узелац 1/4. У свим категоријама ученици су радили тест разумевања читањем и тест граматике и вокабулара. Следећи ниво такмичења је на нивоу републике Србије, а затим следе европско и светско финале. Ово такмичење се сада организује на свим континентима, а полуфинални и финални круг за оне који се пласирају даље биће у Италији.

Тања Радовић, координатор Hippo такмичења

Школско такмичење историја

Шести разред

 

Ред.бр.

Име и презиме

Број бодова

1.  

АНЂЕЛКА ЕРДОГЛИЈА

42

2.

АНА МИЛИЋЕВИЋ

42

3.

МИХАЈЛО ВАСИЉЕВ

40

4.

ВУК БАСЕКИЋ

26

5.

АНДРЕЈ МИРКОВИЋ

24

6.

ПЕТАР САМАРЏИЋ

24

7.

ФИЛИП МАТКОВИЋ

24

8.

СЕРГЕЈ ПАВЛОВИЋ

17.5

9.

АНЂЕЛА БЛАЖЕНСКИ

15

10.

УРОШ СТАНКОВИЋ

13

11.

НОВАК ОБРЕНОВИЋ

12

12..

НИНА РАДУЛОВИЋ

11

13..

ИВА ОСТОЈИЋ

11

14..

МИЛОШ НИКЕТИЋ

11

15..

ЈАНКО НЕДЕЉКОВИЋ

9.5

16.

ЛУКА ЛАБУС

8.5

17..

СРНА МЕДАРЕВИЋ

8

18.

МИХАЈЛО СТОЈАНОВИЋ

7

19.

МИЛИЦА МАРКОВИЋ

7

20.

ДОРОТЕА КОСТОВИЋ

6.5

21.

МАРИЈА ПЕРИШИЋ

3

 

Извештај Школско такмичење за седми разред из историје

На школском такмичењу из историје учествовало је једанест пријављених такмичара који су остварили следеће резултате:

 1. Ива Тимотијевић 27 бодова
 2. Леа Сурла 24 бодова
 3. Војин Радовановић 23 бодова
 4. Вук Богићевић 21 бодова
 5. Ирина Костић 21 бодова
 6. Иван Алексић 18 бодова
 7. Матеја Миловановић 18 бодова
 8. Давид Ћирица 16 бодова
 9. Андреј Тијанић 13 бодова
 10. Дуња Ђоровић 9 бодова
 11. Вукашин Чомагић 6 бодова

Ученици од првог до петог места пласирали су се на Општинско такмичење из историје које ће се одржати 20. марта 2024. године

 У Крaљеву, март 2024. године

Наставник Историје

Милан Вучетић

ОСМИ РАЗРЕД

Ред.бр.

Име и презиме

Број бодова

1.

МИЛИЦА ЛИШАНИН

31,5

2.  

ЛУКА МИТРОВИЋ

21,5

3.  

ЛЕОН ОТАШЕВИЋ

20

4.  

АНЂЕЛИЈА ВУЈОВИЋ

19,5

5.

ПЕТРА ЂОРЂЕРВИЋ

19,5

6.

ЕМИЛИЈА ЛАЗОВИЋ

16

7.

ЛУКА МАТКОВИЋ

16

8.  

АНДРИЈА АНЂЕЛКОВИЋ

13,5

9.  

ВЕЉКО МИЛОШЕВИЋ

11

10.  

ВУКАШИН МИЛЕТИЋ

11

11.

НИКОЛАС МИХАИЛИДИС

10

12.

АЛЕКСА МУНИТЛАК

10

13.  

ПАВЛЕ ЧЕКАНОВИЋ

8,5

14.

ВУК АНЂЕЛКОВИЋ

7

15.

НОВАК ЂОКОВИЋ

6

16.

МАРКО РАДОВИЋ

3,5

17.  

ВУК ТОМОВИЋ

2

18.  

АНЂЕЛКА ЕРДОГЛИЈА

42

19.  

АНА МИЛИЋЕВИЋ

42

20.  

МИХАЈЛО ВАСИЉЕВ

40

21.  

ВУК БАСЕКИЋ

26

22.

АНДРЕЈ МИРКОВИЋ

24

23.

ПЕТАР САМАРЏИЋ

21.5

24.

ФИЛИП МАТКОВИЋ

20.5

25.

СЕРГЕЈ ПАВЛОВИЋ

17.5

26.

АНЂЕЛА БЛАЖЕНСКИ

15

27.

УРОШ СТАНКОВИЋ

13

28.

НОВАК ОБРЕНОВИЋ

12

29.

НИНА РАДУЛОВИЋ

11

30.

ИВА ОСТОЈИЋ

11

31.

МИЛОШ НИКЕТИЋ

11

32.

ЈАНКО НЕДЕЉКОВИЋ

9.5

33.

ЛУКА ЛАБУС

8.5

34.

СРНА МЕДАРЕВИЋ

8

35.

МИХАЈЛО СТОЈАНОВИЋ

7

36.

МИЛИЦА МАРКОВИЋ

7

37.

ДОРОТЕА КОСТОВИЋ

6.5

38.

МАРИЈА ПЕРИШИЋ

3

Пласман на општинско такмичење остварило је пет првопласираних ученика.

Математика без граница - Бугарска олимпијада

У нашој школи је 12.02.2024.године одржано зимско коло такмичења Математика без граница (Бугарска олимпијада). Учествовао је 21 ученик (13 ученика четвртог разреда, 3 ученика петог разреда и 5 ученика шестог разреда).

Од 20000 учесника из 28 земаља ученици наше школе освојили су осам медаља.
Дарија Чурлић 4-2 бронзана медаља
Вук Недић 4-3 сребрна медаља
Василије Јовановић 4-3 златна медаља
Теофил Јанковић 4-4 златна медаља
Огњен Остраћанин 4-5 бронзана медаља
Вукашин Вукомановић 4-5 бронзана медаља
Војин Перишић 5-4 златна медаља
Огњен Пљакић 5-5 сребрна медаља
 
Учитељице четвртог разреда и професори математике настављају са припремама за полуфинале које се одржава у априлу месецу, са жељом да се што више ученика пласира у финале које се одржава у Несебру од 28.јуна до 2.јула 2024.године.
 
Професори математике Никола Радовић и Ивана Вукотић
Општинско такмичење из књижевности у школској 2023/24

Успех не долази преко ноћи, почиње љубављу према књизи

            На Општинском такмичењу из књижевности Књижевна олимпијада ученици ОШ „IV краљевачки батаљон” остварили су запажене резултате. Такмичење је одржано у ОШ „Милунка Савић” у Витановцу и 16 ученика наше школе се такмичило, а чак осам ученика је освојило пласман. Ученици осмог разреда Владимир Вучинић (VIII-5) и Софија Стојанов (VIII-6) освојили су прво место, Емилија Лазовић (VIII-4), Ива Бажалац (VIII-2) и Јана Младеновић (VIII-6) друго место. Што се тиче седмака – њих троје: Ива Тимотијевић (VII-2), Вук Родић (VII-3) и Тара Антонијевић (VII-6) освојили су фантастично друго место.

На путу ка успеху својим смерницама, стрпљењем и помагањем ученицима да овладају вештином тумачења књижевности наши такмичари су имали несебичну помоћ својих предметних наставница: Анице Вучинић, Данијеле Петрић и Марине Лончаревић у осмом разреду, Наде Тијанић и Наташе Митровић у седмом разреду.

Заволети књижевност, пожелети да се сазна нешто више него на редовној настави, проводити додатно време у школи разговарајући о метрици, версификацији, карактеризацији…за наставника књижевности представља посебну награду и одговорност да таквим ученицима буде одговарајући ментор али и сарадник на путу учења.

Срећна сам што овакви ученици постоје и што желе да уче и усавршавају своја знања и они су прави пример доброг узора на који се треба угледати!

Сваки почетак је тежак, а први корак је одабрати књигу и дозволити магији речи да вас очарају неки нови светови!

 

                                                                                                                                                     Марина Лончаревић, проф. српског језика и књижевности

Међународна олимпијада „Математика без граница“ у Бугарској-јесењи део

Након запажених резултата наших ученика у протеклих неколико година на Међународном такмичењу „Математика без граница“, Батаљонци и у овој школској години настављају са радом и посвећеношћу ка још бољим резултатима.

Тридесет и четири ученика наше школе, од четвртог до осмог разреда, је 30. 10. 2023. године учествовало у јесењој рунди такмичења у организацији Републике Бугарске. Драго нам је што је велики број ученика четвртог разреда учествовало на ово такмичењу.

Очекивали смо добре резултате наших младих математичара у овом јесењем делу, али вест из Бугарске је изван свих наших очекивања. Ученици четвртог разреда освојили су седам медаља. Василије Јовановић 4 – 3 и Огњен Остраћанин 4 – 5 освојили су сребрну медаљу, а ученици Реља Вранић 4 – 1, Наталија Мишур 4 – 1, Миа Симовић 4 – 2, Вук Недић 4 – 3 и Теофил Јанковић 4 – 4 освојили су бронзану медаљу. Војин Перишић 5 – 4 освојио је сребрну медаљу, Михајло Васиљев 6 – 2 освојио је сребрну медаљу, а Кристина Раковић 6 – 1 и Ана Милићевић 6 – 4 освојиле су бронзану медаљу.

Учитељице четвртог разреда и професори математике настављају са припремама за зимску рунду такмичења са жељом да што више ученика подстакну и мотивишу да се такмиче и да освоје што више медаља.

Никола Радовић

Ивана Вукотић

Додела медаља и диплома нашим ученицима за постигнуте резултате на Међународној математичкој олимпијади “Математика без  граница“

И ове године, основна школа “IV краљевачки батаљон” учествовала је на такмичењу “Математика без граница” (Бугарска олимпијада). У јесењем колу учествовало је 22 600 учесника из 24 земље (Естонија, Румунија, Северна Македонија, Турска, Филипини, Црна Гора, Азербејџан…), међу њима и 20 ученика наше школе. Ученици су решавали 20 задатака на енглеском језику за 60 минута. Знање математике и енглеског језика донело је и 12 медаља, 2 златне, 4 сребрне и 6 бронзаних. Ученици и наставници су задовољни резултатима и надају се да ће у наредним колима бити још бољи. Предстоји спремање за зимско и пролећно коло као и финале које се одржава у јуну у Несебру.

 

 

Резултати такмичења у школској 2021/22

 

МАТЕМАТИКА

Резултати са општинског такмичења из математике

Резултати са окружног такмичења из математике

Резултати са републичког такмичења из математике

КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА

Резултати са општинског такмичења

Резултати са окружног такмичења

СРПСКИ ЈЕЗИК И ЈЕЗИЧКА КУЛТУРА

Резултати са општинског такмичења из српског језика и језичке културе

Резултати са окружног такмичења из српског језика и језичке културе

Резултати са републичког такмичења из српског језика и језичке културе

ФИЗИКА

Резултати са општинског такмичења из физике

Резултати са окружног такмичења из физике

Резултати са републичког такмичења из физике

ХЕМИЈА

 
 
 
ГЕОГРАФИЈА
 
 
 
БИОЛОГИЈА
 
 
 
ИСТОРИЈА
 
 
ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК
 
 
 
 
ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЈА
 
 
ШАХ
 
 
 
 
 
 

Резултати са математичког конкурса „Математика без граница“ у организацији Републике Бугарске 

 
Ученици наше школе су на математичком конкурсу „Математика без граница“ освојили завидне резултате: ученик Алекса Радосављевић (одељење V2) освојио је златну медаљу у категорији за V разред, ученица Искра Васиљевић( одељење VII5)  је освојила златну медаљу у категорији за VII разред, док су ученици Душан Луковић (VIII4) и Милан Максимовић (VIII5) освојили бронзане медаље у категорији за VIII разред.
 
 ТАКМИЧЕЊА ШКОЛСКЕ 2020/21. ГОДИНЕ
Scroll to Top