ТЕМАТСКА НЕДЕЉА- „МЕЂУНАРОДНИ ДАН ШУМА

Поводом обележавања 21. марта „Дан шума“, у нашој школи, реализована је тематска недеља под називом „Међународни дан шума“ у пероду од 21. до 25. марта 2022. године. Чланови Вршњачког тима презентовали су и поделили своја сазнања о шумама, о дрвећу, о заштити околине млађим ученицима другог и четвртог разреда. Реализовали су различите активности, радионице кроз презентације, хамер продукте, занимљивости, важне поруке о дрвећу, како спречити и заштити. Циљ хоризонталног учења је пробудити свест о шумама, сазнати, усвојити знања, мере и заштите загађења своје околине, шума, развијати свест о људском фактору као један од водећих фактора уништења шума.
Датум и место реализације: 24.3. 2022. године у амфитеатару у 12h.

Распоред активности:
1. Презентација „Дан шума“- ученици Наталија Савић и Лука Радовић 8 4
2. Презентација „Занимљивости о дрвећу“- ученица Нађа Ђорђевић 6 4
3. Хамер- „Загађно дрво“ и усмено излагање – ученици Нађа Ђорђевић и Богдан
Јовановић 6 4 , интеракција ученика са млађим разредима (питање-одговор)
4. Хамер- „Здраво дрво“ и усмено излагање- ученице Лана Савић и Лана Игрутиновић
5 2, интеракција ученика са млађим разредима (питање-одговор)
5. Поруке и поуке
6. Молитва шуме- хамер продукт ученице Ина Зећевић 6 4

НЕДЕЉА РУЖИЧАСТИХ МАЈИЦА
 

Међународни дан борбе против вршњачког насиља се обележава сваке године, последње среде у фебруару,  под називом „Дан ружичастих мајица“. Насиље у разним облицима присутно је у свакодневном животу. Посебан је проблем вршњачког насиља међу децом и младима који је присутан одавно, а може оставити тешке краткорочне и дуготрајне последице, како психичке, тако и на развој. Истраживања су показала да једно од петоро деце у својем животу доживи вербално насиље. Како би се подигла свест о овом великом проблему, сваке године се, задње среде у фебруару, обележава Дан ружичастих мајица Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости,  развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата. Овај дан настао је у Канади, 2007.године, када је један дечак у школу обукао ружичасту мајицу у знак подршке особама обоелима од рака дојке, али је постао мета вршњачког злостављања и ругања. Његови другари из разреда следећих су дана почели су да долазе у ружичастим мајицама као знак подршке дечаку те је тако започео Дан ружичастих мајица.

 У нашој школи се сваке последње среде у фебруару обележава Дан ружичастих мајица чиме показујемо да вршњачком насиљу у нашој школи нема места и да : 1. Морамо поштовати једни друге, ма како различити били; 2. Заједно можемо учинити овај свет бољим, тако што ћемо поћи од себе и примером показати како свет другарства треба да изгледа.

 Лепим понашањем, васпитањем и учењем се завређује поштовање, а не насиљем.

 „Нико на свог другу руку неће дићи,

Тако ћемо и ми до свог циља стићи. 

Заједно до правог циља – Циљ су школе без насиља!“

 

План активности за Недељу ружичастих мајица

 

 

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ, 1.12.2021. ГОДИНЕ
 
Поводом, обележавања Дана  борбе против сиде, чланови Вршњачког тима одржали су  радионицу на тему Грађа вируса ХИВ-а; Разлика између ХИВ-А и сиде; како се вирус преноси, како се врши тестирање на ХИВ и који су симптоми и како препознати. Након предавања чланови Вршњачког тима направили су и поделили црвене траке као симбол борбе против сиде. 

 

РАДИОНИЦА  „ШЕТЊА ТОЛЕРАНЦИЈЕ“ 16.11.2021. године

Ученици Вршњачког тима су у сарадњи са педагогом и психологом школе учествовали у кратком предавању на тему Поштовање различитости и уважавања других. У оквиру радионице дискутовало се о  Дечијим правима – Конвенцији о правима детета. Ученици су одговарали на питања: Да ли би могао да будеш јако добар пријатељ са неким ко је: 1. навијач тима који је ривал твом омиљеном тиму; 2. друге националности; 3.друге вере, 4.проблематичног понашања, 5. веома богат; 6.одличан ученик. Ученици су дошли до закључка и много дефиниције су биле попут: Толерација је када се не љутим што други не мисле/понашају се исто као и ја. Толеранција је када не одбацујем друге и поштујем и цени9м сваку различитост међу људима.

Дечија Недеља, 8.10.2021.године под слоганом „Дете је дете да га волите и разумете“
 

Поводом обележавања Дечије недеље у амфитеатру наше школе, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је, заједно са координатором Канцеларије за младе Николом Пантовићем и руководиоцем Школске управе Краљева Бојаном Маринковић, разговарао са ученицима VI, VII и VIII разреда, члановима Ученичког парламента и Вршњачког тима. Ученици су имали прилику да разговарају на теме са којим врстама проблема се сусреће први човек града и како је то бити градоначелник у Краљеву, шта је то Канцеларија за младе и које све активности има, шта градоначелник мисли о образовном систему и да ли постоји разлика у образовању данас и кад је он био основац, као и шта он може да уради за еколошку слику града и  како локална самоуправа може да поправи положај деце… Према речима руководиоца Школске управе Бојане Маринковић, у складу са овогодишњом темом, Дечја недеља посвећена је дечјим правима.

 

Радионица Полетећемо, 5.10.2021. године

Због епидемиолошке ситуације, на првом састанку Вршњачког тима, чланови Вршњачког тима су се представили, упознали са правилима. Радионица је реализована у оквиру које су ученици опремили први пано на коме су исписали поруке о томе шта би волели да чују на састанцима и која су њихова очекивања у тиму. Поред наведених активности, ученици су направили договор о заједничком раду на челу са руководиоцем Вршњачког тима.

 

 

Scroll to Top