ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТЕМАТСКЕ НЕДЕЉЕ ПОСВЕЋЕНЕ ДАНУ ШУМА

У оквиру тематске недеље посвећене Дану шума, ученици 3.разреда,су реализовали амбијенталну наставу. У оближњем парку, кроз радионице ,,Како расте дрво”, где су ученици имали улогу делова дрвета, опонашајући га како расте од семена до плода,радионицу,,Пронађи своје дрво”где су ученици са повезом преко очију тектилним  чулом проналазили своје дрво и  радионицу  ,,Загрли своје дрво”,где је свако одељење усвојило по једно дрво,наставили смо са развијањем компетенција за учењем,одговорним односом према окружењу и бриге о здрављу. У квизу знања,,Шуму волим,о њој говорим”, ученици су показали завидно знање и такмичарски дух. На занимљив начин, у прелепом окружењу,време је пролетело, а слике о томе како нам је било говоре више од речи.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТЕМАТСКЕ НЕДЕЉЕ ДАН ШУМA

 

На часу српског језика, при реализацији народне бајке,, Баш – Челик ”, ученици трећег разреда су имали прилику , да у складу са тематском недељом посвећеној Дану шума , још једном уоче значај сваког дрвета. Бајке су фантастичне приче у којима ликови могу имати и по неколико живота.Типичан пример за ову чудесну појаву је бајка ,,Баш челик” у којој најмлађи царевић од Баш-Челика добија три живота, за три учињена добра дела. Слично се дешава и у природи. Дрво одумире када престане да расте, али тада почиње његов ,,други живот”. Да је и трошан пањ значајан као и живо дрво, казује слика. Ученици одељења III 4 су целу недељу посветили обележавању ,,Дана шума” .Проширили су знања о шуми као станишту, живом свету шима и начинима заштите шума. На часу пројектне наставе су реализовали паное ,,Весела шума”и ,,Чаробна шума” и тако послали поруку да су шуме наше благо и да их морамо чувати.

На часу природе и друштва,ученици одељења III-5, повезали су учено о изворима светлости и сенци са учењем кроз игру. Целу недељу смо посветили ,,Дану шума”,па су у складу са истом ученици бирали шумску животињу која би волели да буду и на маштовит начин кроз позориште сенки исту оживели на сцени у учионици.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТЕМАТСКЕ НЕДЕЉЕ ДАН ШУМA

Ученици одељења III-4 су на часу природе и друштва, осмислили и реализовали позориште сенки. Сценом су прошетале шумске биљке и животиње, а ученици су веома успешно применили научено о сенци, њеном облику и величини.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТЕМАТСКЕ НЕДЕЉЕ ДАН ШУМА

 

Ученици трећег разреда су 21.3.2022. године, за време трећег часа у амфитеатру школе обележили почетак пролећа и Дан шума ,под слоганом ,,Зелендан.”Сви ученици су обукли по један зелени одевни предмет и понели по једну зелену јабуку.Час смо започели решавањем укрштенице.Одгонетањем загонетки,чији су појмови биле шумске животиње, дошли смо до коначног решења ЗЕЛЕНДАН.Након тога уследио је разговор о томе шта је за њих Зелендан.Њихова размишљања допунили смо навођењем адекватних примера очувања и заштите шума , а све у циљу одржавања здраве,зелене и распеване планете Земље.Уследило је слушање,а затим и певање песме,,Пролеће у шуми.”Час смо завршили игровном активношћу,,У улози кувара”.Ученици су имали задатак да замисле ситуацију да им је неко доделио улогу кувара,са захтевом да припреме ручак искључиво од зелених плодова.Ученици су у свом мениу набројали разноврсна кувана и пржена јела,салате, зачинске биљке и разноврсно воће.Након успешно наведених кулинарских предлога, засладили су се зеленим јабукама.

Scroll to Top