Међународни дан толеранције, 16. новембар

16.11.2022.године,ученици четвртог разреда обележили су Међународни дан толеранције подсећајући нас да сви имамо право да будемо оно што јесмо. Ученици су кроз разговор ,а затим и на паноима приказали да је толеранција поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у културама, обичајима, мишљењима, ставовима, религијској припадности, боји коже, тежини, висини, начину изражавања.

 Порука коју су желели да пошаљу је да се сви морамо потрудити да разумемо различитост и  да научимо да поштујемо и  волимо без предрасуда.

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА 2022/23.

,,Шта детету треба да расте до неба“

Према конвенцији Уједињених нација за Дечију недељу проглашена је прва недеља октобра, а усвајањем Декларације о правима детета повезаност и спремност да се посвети посебна пажња најмлађим становницима Земље. Дечија недеља је прилика да децa остану у средишту друштвених настојања да буду заштићена и срећна, да живе у подстицајном, здравом и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, а то се постиже континуираном бригом о заштити, унапређењу и промоцији дечијих права у којој учествују сви релевантни друштвени актери.

Дечија недеља је прилика да подсетимо да деца треба да буду заштићена и срећна, да живе у подстицајном , здравом и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала. Овогодишњу  недељу  обележавамо под слоганом ,, Шта детету треба да расте до неба“, у периоду од 3.10.до 9.10.2022.године. У ОШ ,,IV краљевачки батаљон“ је и ове године Дечија недеља организована низом занимљивих активности. Свака од активности представља важне сегменте у дечијем одрастању. Трећаци су се дружили, играли, забављали, такмичили, на маштовит начин изражавали  и свима нама  показали ,,шта деци треба да расту до неба“.

3.10.2022.  Први дан Дечије недеље ,,Игра ми треба“  смо започели уз игру и спортске активности које смо спровели у учионицама и дворишту. 4.10.2022.  Други  дан Дечије недеље  је био посвећен креативном  ликовном изражавању дечијих жеља и потреба.  Ученици свих одељења су на маштовит начин украсили паное својим радовима на тему ,,Шта детету треба да расте до неба“.5.10.2022.  Среда је дан за играчке. Ученици свих одељења су направили  прегршт занимљивих и чудесних играчака од материјала по избору. На столовима су се ређали: роботи од кутија, лутке од варјача, аутомобили, камиони, лептири, Снешко Белић од флаше, ликови из цртаћа од старе чарапе и још много тога.6.10.2022.  Трка за срећније детињство. Ово је био још један занимљив дан проведен на спортским теренима. Деца су се такмичила у трчању и показала да су игра, поштовање, толеранција, смех и дружење најбитнији за срећно детињство.                                                                                  

           Учитељи трећег разреда

     У току Дечје недеље 2022., која се широм Србије обележава од 3. до 10. октобра, ученици су имали разнолике активности: организовање разних спортских игара и такмичења, писање порука о дечјим правима, разговори о потребама сваког детета, израда паноа на тему љубави, прављење дечјих играчка, извођење музичких игара, сусрет са песником, учествовање у Трци за срећније детињство.Првог дана Дечје недеље у школском дворишту наше школе организоване су разне спортске и такмичарске активности у оквиру целог разреда ( крос, вежбе,трчање,игре без граница, између две ватре…) У оквиру ових активности извршено је и такмичење за избор најбржег дечака и девојчице који ће учествовати 10.10.2022. у Трци за срећније детињство. У уторак, 4.10.2022.године ученици су писали на тему ,,Љубав је“, цртали радове и припремили пано у учионици и холу школе.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТЕМАТСКЕ НЕДЕЉЕ ПОСВЕЋЕНЕ ДАНУ ШУМА

У оквиру тематске недеље посвећене Дану шума, ученици 3.разреда,су реализовали амбијенталну наставу. У оближњем парку, кроз радионице ,,Како расте дрво“, где су ученици имали улогу делова дрвета, опонашајући га како расте од семена до плода,радионицу,,Пронађи своје дрво“где су ученици са повезом преко очију тектилним  чулом проналазили своје дрво и  радионицу  ,,Загрли своје дрво“,где је свако одељење усвојило по једно дрво,наставили смо са развијањем компетенција за учењем,одговорним односом према окружењу и бриге о здрављу. У квизу знања,,Шуму волим,о њој говорим“, ученици су показали завидно знање и такмичарски дух. На занимљив начин, у прелепом окружењу,време је пролетело, а слике о томе како нам је било говоре више од речи.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТЕМАТСКЕ НЕДЕЉЕ ДАН ШУМA

 

На часу српског језика, при реализацији народне бајке,, Баш – Челик “, ученици трећег разреда су имали прилику , да у складу са тематском недељом посвећеној Дану шума , још једном уоче значај сваког дрвета. Бајке су фантастичне приче у којима ликови могу имати и по неколико живота.Типичан пример за ову чудесну појаву је бајка ,,Баш челик“ у којој најмлађи царевић од Баш-Челика добија три живота, за три учињена добра дела. Слично се дешава и у природи. Дрво одумире када престане да расте, али тада почиње његов ,,други живот“. Да је и трошан пањ значајан као и живо дрво, казује слика. Ученици одељења III 4 су целу недељу посветили обележавању ,,Дана шума“ .Проширили су знања о шуми као станишту, живом свету шима и начинима заштите шума. На часу пројектне наставе су реализовали паное ,,Весела шума“и ,,Чаробна шума“ и тако послали поруку да су шуме наше благо и да их морамо чувати.

На часу природе и друштва,ученици одељења III-5, повезали су учено о изворима светлости и сенци са учењем кроз игру. Целу недељу смо посветили ,,Дану шума“,па су у складу са истом ученици бирали шумску животињу која би волели да буду и на маштовит начин кроз позориште сенки исту оживели на сцени у учионици.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТЕМАТСКЕ НЕДЕЉЕ ДАН ШУМA

Ученици одељења III-4 су на часу природе и друштва, осмислили и реализовали позориште сенки. Сценом су прошетале шумске биљке и животиње, а ученици су веома успешно применили научено о сенци, њеном облику и величини.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТЕМАТСКЕ НЕДЕЉЕ ДАН ШУМА

 

Ученици трећег разреда су 21.3.2022. године, за време трећег часа у амфитеатру школе обележили почетак пролећа и Дан шума ,под слоганом ,,Зелендан.“Сви ученици су обукли по један зелени одевни предмет и понели по једну зелену јабуку.Час смо започели решавањем укрштенице.Одгонетањем загонетки,чији су појмови биле шумске животиње, дошли смо до коначног решења ЗЕЛЕНДАН.Након тога уследио је разговор о томе шта је за њих Зелендан.Њихова размишљања допунили смо навођењем адекватних примера очувања и заштите шума , а све у циљу одржавања здраве,зелене и распеване планете Земље.Уследило је слушање,а затим и певање песме,,Пролеће у шуми.“Час смо завршили игровном активношћу,,У улози кувара“.Ученици су имали задатак да замисле ситуацију да им је неко доделио улогу кувара,са захтевом да припреме ручак искључиво од зелених плодова.Ученици су у свом мениу набројали разноврсна кувана и пржена јела,салате, зачинске биљке и разноврсно воће.Након успешно наведених кулинарских предлога, засладили су се зеленим јабукама.

Scroll to Top