3

Двојезична настава

Оно што посебно издваја нашу школу, као једну од само четири билингвалне школе у Србији,  су међународни пројекти и међународна сарадња као њихов резултат. У нашој школи се од априла 2019. године реализује E-twinning пројекат под називом “The exchange of bilingual experience” између ученика наше и двојезичне школе “IES Escultor José Luis Sánchez” из Алмансе у Шпанији. У склопу пројекта, ученици су, како би не само користили  енглески језик већ и проширили знање истог, писали и размењивали разгледнице на енглеском језику са својим вршњацима из Шпаније. Сваки ученик је добио свог друга из Шпаније, коме је требало да на енглеском језику представи себе и знаменитости свог града. На овај начин су ученици не само усавршавали вештине писања, већ су се бавили и истраживачким радом, а све то унапређујући како језичке, тако и естетске компетенције, јер су се трудили да разгледнице учине што креативнијим и аутентичнијим

Овај пројекат је у октобру месецу 2019. године крунисан студијским путовањем у Алмансу, а на званичан позив директора школе у Алманси. Тако је 23. октобра 27 ученика из пројекта у пратњи директорке школе Марине Вучинић, наставнице Тање Радовић, Кристине Девеџић и наставника Александра Мировића кренуло пут Алмансе, градића у аутономној заједници Кастиља-Ла Манча у покрајини Албасете . Ученици су од првог дана доласка у истоимени градић имали прилику да своје знање енглеског језика примене у свакодневној комуникацији. Уценици наше школе су учествовали у многобројним активностима заједно са вршњацима из Алмансе, у којима су имали прилику да усаврше вештине енглеског језика. Други дан доласка у Алмансу, ученици су посетили светилиште Santuario de Nuestra Senora de Belen, где су слушали предавање наставнице енглеског језика о обичајима који се практикују у Алманси, док су ученици слушали и постављали питања у жељи да сазнају што више о обичајима и култури истоименог града. Након предавања, ученици су имали прилику да пробају најпознатији шпански специјалитет, паељу, где су имали прилику да заједно сарађују и размењују информације о кухињи аутентичној за своју земљу.

Наставнице из школе у Алманси су наставиле улогу водича и одвеле нас до вештачког језера, једног од најстаријег у Европи, где су ученици имали прилику да се упознају са историјом истоименог језера, унапређујући вештине слушања и комуникације на страном језику.

Ученици су у склопу студијског путовања посетили и школу домаћина, где су уценици и наставници ове школе одржали презентацију представивши своју школу нашим ученицима. Ученици су се упознали са историјатом школе, као и начином на који се код њих спроводи двојезична настава. Наиме, ученици слушају предмете као сто су математика, музичка култура и физичко васпитање на енглеском језику, а њихова школа је једна од малобројних које имају билингвалну наставу у Шпанији.

Поред тога, ученици су обишли школу и упознали се са кабинетима сваког предмета. Обилазак школе је употпунила срдачна добродошлица у кабинету за наставу хемије, где су ученици обогатили знање по питању шпанске културе и кухиње, пробавши разноразне специјалитете аутентичне за Шпанију, које никога нису оставиле равнодушним.

Последњег дана путовања, за наставнике и ученике наше школе приређен је пријем код градоначелника Алмансе, који је настављен туром кроз замак Castilla de Almansa, кроз који је ученике водио кустос објашњавајући им историју града и замка на енглеском језику.

Путовању је дошао крај и ученици су се опростили од својих вршњака, обећавши им да ће остати у контакту, што се и обистинило. Једна од наредних активности је онлајн E-twinning конференција наших ученика са ученицима из истоимене школе у Алманси, где ће ученици из својих школа директно разговарати једни са другима под менторством својих наставница. Сарадња се наставља и у плану је посета школе из Алмансе нашој школи. Са пројектом настављамо и даље, па су тако ученици добили задатак да напишу извештај о студијском путовању и поставе га на twin space страници. Реализовањем овог пројекта стекли смо услов за добијање E-twinning значке, која би над сврстала у прву школу у Србији која је достигла овај успех.
Ово несвакидашње искуство је имало за циљ подизање нивоа квалитета језичке компетенције ученика на страном језику, мултикултуралност, а ученици су додатно заволели енглески језик и побољшали социјалне вештине. Ово путовање је била изузетна прилика да наставници двојезичне наставе размене искуства и идеје које ће им бити од значаја у наредном периоду.

Још једна у низу активности била је гостовање представника Амбасаде САД Beth Wendt у нашој школи и извођење посебних радионица за ученике шестог и седмог разреда двојезичних одељења, као и радионице за наставнике у двојезичној настави. После усменог и писменог договора са Beth Wendt, која је Еnglish language fellow при Амбасади САД у Србији и лектор на факултету ФИЛУМ у Крагујевцу, као и кореспонденције са RELO канцеларијом у Београду, представником Драганом Обрадовић, и званичне потврде сарадње писмом аташеа за културу при амбасди, Beth je дошла у нашу школу 25.2.2020. у 12h. Координатор двојезичне наставе је сачекала на станици, а добродошлицу су јој прво пожелели Директор школе Марина Вучинић и наставници двојезичне наставе Кристина Девеџић и Александар Мировић. Показали смо јој школу и упознали са нашим наставницима и ученицима. Радионице су организоване у амфитеатру школе са ученицима двојезичних одељења. Презентација коју је Beth Wendt припремила била је везана за њену родну државу Wisconsin, геoграфске и културолошке одлике. Beth је ученицима припремила много занимљивих информација и фотографија, а они су постављали многа питања на која су добијали детаљне одговоре. Beth je била задовољна интересовањем ученика и њиховим познавањем енглеског језика.
Видео – двојезична настава
https://www.youtube.com/watch?v=Bnf9GDk7ruY
Друга радионица одржана је са ученицима двојезичних одељења шестог разреда и интересовање је такође било велико. Ученици су обасипали Beth питањима, највише о спорту и њеним утисцима о животу у Србији. Оно чиме се можемо похвалити током пандемије Covid-19 је одржавање онлајн конференције са ученицима и наставницима школе у Алманси 15.05.2020. Наставница Кристина Девеџић је припремила конференцију са наставницом Изабел Крусадо и дала ученицима седмог разреда задужења да се припреме за разговор о онлајн настави и периоду пандемије који је у Шпанији имао велике последице. Наставница Марга Гомез је испричала свима колико је тешко било у периоду епидемије и објаснила да код њих још увек важе строге мере изолације. Дискутовали смо о начину извођења наставе на даљину у нашим земљама и закључили да се углавном обавља на исти начин. Ученици су у почетку били мало стидљиви, али су имали опцију да шаљу и писане поруке од којих су неке биле и шаљиве. Планирана посета ове шпанске школе мора се одложити за неко боље време. Конференција је трајала око пола сата, али су према каснијим информацијама ученици сами направили линк на Zoom апликацији и поново причали са ученицима из Шпаније. Можемо рећи да је за све ово било нешто ново и да нас је подсетило на дане без Короне и наше дружење у Шпанији.

Scroll to Top