Парламентарци у акцији

            Поводом манифестације Трка за срећније детињство коју организује Црвени крст сваког октобра, чланови Ученичког парламента наше школе су 5. 10. 2022. г. посетили просторије Црвеног крста Краљево. Том приликом, ученици седмог разреда су се упознали са неким акцијама које спроводи Црвени крст попут организовања добровољног давања крви, обучавању у пружању прве помоћи, прикупљања хуманитарних средстава за оне којима је потребна помоћ, радионица поводом Светског дана борбе против сиде итд. Ученици су обишли просторије, упознали се са волонтерима Црвеног крста Краљево, присуствовали су демонстрацији трансфузије крви и притом сазнали да је једна јединица крви довољна да се спасу три до четири људска живота. Циљ ове посете је био да се наши ученици подстакну да и својим вршњацима пренесу значај хуманитарности, волонтерског рада и промовишу здрав начин живота. На крају посете, Богдан Јашовић из Црвеног крста Краљево је уручио члановима Ученичког парламента карте за Трку за срећније детињство, које ће се продавати заинтересованим ученицима ОШ „IV краљевачки батаљон” по симболичној цени од 50 динара. Сав прикупљени износ ће бити дониран у хуманитарне сврхе.

НЕДЕЉА РУЖИЧАСТИХ МАЈИЦА

Међународни дан борбе против вршњачког насиља се обележава сваке године, последње среде у фебруару,  под називом „Дан ружичастих мајица“. Насиље у разним облицима присутно је у свакодневном животу. Посебан је проблем вршњачког насиља међу децом и младима који је присутан одавно, а може оставити тешке краткорочне и дуготрајне последице, како психичке, тако и на развој. Истраживања су показала да једно од петоро деце у својем животу доживи вербално насиље. Како би се подигла свест о овом великом проблему, сваке године се, задње среде у фебруару, обележава Дан ружичастих мајица Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости,  развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата. 

 Ученички парламент наше школе је учествовао у обележавању Дана ружичастих мајица и  показао  да вршњачком насиљу у нашој школи нема места и да морамо поштовати једни друге, ма како различити били.

РАДИОНИЦА  “ШЕТЊА ТОЛЕРАНЦИЈЕ” 16.11.2021. године

Ученици Ученичког парламента су у сарадњи са педагогом и психологом школе учествовали у кратком предавању на тему Поштовање различитости и уважавања других. У оквиру радионице дискутовало се о  Дечијим правима – Конвенцији о правима детета. Ученици су одговарали на питања: Да ли би могао да будеш јако добар пријатељ са неким ко је: 1. навијач тима који је ривал твом омиљеном тиму; 2. друге националности; 3.друге вере, 4.проблематичног понашања, 5. веома богат; 6.одличан ученик. Ученици су дошли до закључка и много дефиниције су биле попут: Толерација је када се не љутим што други не мисле/понашају се исто као и ја. Толеранција је када не одбацујем друге и поштујем и цени9м сваку различитост међу људима.

Посета Народној скупштини Републике Србије 19.10.2021. године
 
Ученици наше школе, чланови Ученичког парламента, посетили Дом Народне скупштине, који је због своје изузетне историјске и архитектонске вредности, као и богате збирке уметничких дела, проглашен за споменик културе 1984. године.
 
 
Дечија Недеља, 8.10.2021.године под слоганом “Дете је дете да га волите и разумете”
 

Поводом обележавања Дечије недеље у амфитеатру наше школе, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је, заједно са координатором Канцеларије за младе Николом Пантовићем и руководиоцем Школске управе Краљева Бојаном Маринковић, разговарао са ученицима  VII и VIII разреда, члановима Ученичког парламента. Ученици су имали прилику да разговарају на теме са којим врстама проблема се сусреће први човек града и како је то бити градоначелник у Краљеву, шта је то Канцеларија за младе и које све активности има, шта градоначелник мисли о образовном систему и да ли постоји разлика у образовању данас и кад је он био основац, као и шта он може да уради за еколошку слику града и  како локална самоуправа може да поправи положај деце… Према речима руководиоца Школске управе Бојане Маринковић, у складу са овогодишњом темом, Дечја недеља посвећена је дечјим правима.

 
 
 
Scroll to Top