ЧЛАНОВИ УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА

 

НЕДЕЉА РУЖИЧАСТИХ МАЈИЦА
 

Међународни дан борбе против вршњачког насиља се обележава сваке године, последње среде у фебруару,  под називом „Дан ружичастих мајица“. Насиље у разним облицима присутно је у свакодневном животу. Посебан је проблем вршњачког насиља међу децом и младима који је присутан одавно, а може оставити тешке краткорочне и дуготрајне последице, како психичке, тако и на развој. Истраживања су показала да једно од петоро деце у својем животу доживи вербално насиље. Како би се подигла свест о овом великом проблему, сваке године се, задње среде у фебруару, обележава Дан ружичастих мајица Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости,  развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата. 

 Ученички парламент наше школе је учествовао у обележавању Дана ружичастих мајица и  показао  да вршњачком насиљу у нашој школи нема места и да морамо поштовати једни друге, ма како различити били.

РАДИОНИЦА  “ШЕТЊА ТОЛЕРАНЦИЈЕ” 16.11.2021. године

Ученици Ученичког парламента су у сарадњи са педагогом и психологом школе учествовали у кратком предавању на тему Поштовање различитости и уважавања других. У оквиру радионице дискутовало се о  Дечијим правима – Конвенцији о правима детета. Ученици су одговарали на питања: Да ли би могао да будеш јако добар пријатељ са неким ко је: 1. навијач тима који је ривал твом омиљеном тиму; 2. друге националности; 3.друге вере, 4.проблематичног понашања, 5. веома богат; 6.одличан ученик. Ученици су дошли до закључка и много дефиниције су биле попут: Толерација је када се не љутим што други не мисле/понашају се исто као и ја. Толеранција је када не одбацујем друге и поштујем и цени9м сваку различитост међу људима.

Посета Народној скупштини Републике Србије 19.10.2021. године
 
Ученици наше школе, чланови Ученичког парламента, посетили Дом Народне скупштине, који је због своје изузетне историјске и архитектонске вредности, као и богате збирке уметничких дела, проглашен за споменик културе 1984. године.
 
 
Дечија Недеља, 8.10.2021.године под слоганом “Дете је дете да га волите и разумете”
 

Поводом обележавања Дечије недеље у амфитеатру наше школе, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је, заједно са координатором Канцеларије за младе Николом Пантовићем и руководиоцем Школске управе Краљева Бојаном Маринковић, разговарао са ученицима  VII и VIII разреда, члановима Ученичког парламента. Ученици су имали прилику да разговарају на теме са којим врстама проблема се сусреће први човек града и како је то бити градоначелник у Краљеву, шта је то Канцеларија за младе и које све активности има, шта градоначелник мисли о образовном систему и да ли постоји разлика у образовању данас и кад је он био основац, као и шта он може да уради за еколошку слику града и  како локална самоуправа може да поправи положај деце… Према речима руководиоца Школске управе Бојане Маринковић, у складу са овогодишњом темом, Дечја недеља посвећена је дечјим правима.

 
 
 
Scroll to Top