Дан школе

И овог 22. децембра смо прославили најрадоснији дан за све ученике и запослене у школи, Дан школе, у свечаној атмосфери у Краљевачком позоришту. Након отварања програма, све присутне је поздравила директорка школе, Марина Вучинић, која је изразила срећу и задовољство што смо сви поново заједно и што се Дан школе опет прославља међу пријатељима и сарадницима Школе, након две године измењених услова рада због пандемије ковида-19.

Током тог периода, процес образовања се умногоме променио. Убрзано су се стицале и усавршавале дигиталне компетенције, откривала су се нова наставна средства и начини учења, па и редефинисао појам школе. „Јер, школа није зграда”, наглашава директорка Вучинић, „ школа су људи, запослени и ученици који заједничким радом стварају магију.”

У свом говору директорка се осврнула на претходних годину дана, марљив рад који је довео до изузетних резултата који су прешли и границе наше земље и Батаљону отворили врата међународне образовне заједнице. Освојена постигнућа на републичким нивоима такмичења из географије, физике, математике, српског језика и књижевности, хемије, енглеског језика и физичке културе су импозантна сама по себи, али су ове године ученици наше школе освојили медаље и награде и на Математичкој олимпијади у Републици Бугарској.

Батаљонци су били успешни, не само на такмичењима, већ и на ликовним и литерарним конкурсима, спортским надметањима, и нашој школи је указана част када смо у претходној школској години били домаћини чак два републичка такмичења – из физике и математике.

Директорка школа је првопласираним ученицима млађих и старијих разреда на конкурсу расписаном поводом Дана школе доделила награде – књиге.

За Дан школе била је и промоција школског часописа Нови Батаљонац, који је представила једна од уредница часописа, Марина Лончаревић. Часопис је замишљен као својеврсни колаж који ће представити увид у активности који се спроводе у школи. Ове године је и сам часопис прославио јубилеј, своје десето издање, а главна уредница часописа је Нада Тијанић, проф. српског језика и књижевности.

Од првобитног сна до реализације ученичке публикације била је потребна жеља и неуморни рад уз подршку директорке, да школски лист презентује који су догађаји обележли период од годину дана, али и обавезу да сваки следећи број не изневери претходни својим квалитетом, већ да буде садржајнији, занимљивији и разноврснији, баш какав је и сам школски живот.

Лончаревић је истакла централне теме часописа, подвукла невероватни успех ученика и наставника школе у претходној години, који су и довели до препознавања квалитета у ОШ „IV краљевачки батаљон” од стране Града Краљева, Министарства просвете, али и ученика и њихових родитеља, јер је сваке године све већи број новоуписаних предшколаца и првака.

Батаљон се од других издваја и по својим иновативним приступима настави, а свакако једни од креативнијих је и Ученичка задруга Батаљонци, која је добила прилику да излаже своје продукте на Међународној конференцији, 51. Сајму образовања и Регионалној конференцији одржаној у Нишу, на којима је значај задруге Батаљонци истакао и министар просвете, Бранко Ружић.

Такође, невероватни успех континуирано постижу наши еколози, вођени спретном руком Сандре Радетић, кроз различите едукативне посете, радионице, пројекте, па је „IV краљевачки батаљон” по други пут обновио статус међународне Еко-школе.

У школи се од школске 2018/19. године настава одвија и на енглеском језику, чиме је школа добила статус двојезичне школе, што јој је омогућило учешће у међународним пројектима Еразмус+, eTwinnig, али и присуство Међународном семинару у Лисабону у децембру ове године.

Ове године тема за Дан школе је обележавање деведесет година од рођења српског песника Мирослава Антића. Наставнице српског језика, Аница Вучинић и Данијела Петрић, уз несебичну подршку и помоћ управника Краљевачког позоришта Миодрага Динуловића и глумице Горице Динуловић, заједно са вредним и талентованим глумцима, ученицима наше школе, припремили су представу и позвали су присутне да уживају у чаролији Микиних стихова, јер „путева има триста да се оде из детињства, а само се ретки сете да вечно остану дете”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Изложба ликовних радова поводом обележавање школске славе Свети Сава

Поводом обележавања школске славе Свети Сава, у холу наше школе је уприличена пригодна изложба ликовних радова наших ученика. Ученици су на ликовни и визуелни начин представили лик и дело нашег првог просветитеља и значај образовања у школству и у друштву.

детаљније »

Међуградски литерарни конкурс “Свети Сава-слава српског рода”

На међуградском литерарном конкурсу који по први пут расписује Библиотека „Свети владика Николај” из Ниша поводом Савиндана, ученица Доротеа Костовић, V5, освојила је другу награду у категорији ученици основних школа. Библиотека „Свети владика Николај” има двадесет година дугу традицију и огранак је Центра за црквене студије у Нишу. Управник библиотеке је професор са Филозофског факултета

детаљније »

Дан школе

И овог 22. децембра смо прославили најрадоснији дан за све ученике и запослене у школи, Дан школе, у свечаној атмосфери у Краљевачком позоришту. Након отварања програма, све присутне је поздравила директорка школе, Марина Вучинић, која је изразила срећу и задовољство што смо сви поново заједно и што се Дан школе опет прославља међу пријатељима и

детаљније »

Дан здраве исхране

Поводом обележавања Дана здраве исхране, 21.12.2022. у Заводу за јавно здравље у Краљеву, одржана је свечана додела награда ученицима наше школе који су учествовали на ликовном и литерарном конкурсу. Ученици наше школе су освојили 11 награда, у млађим и старијим разредима. На креативан ликовни начин, послата је визуелна порука јавности, о значају здраве исхране, здравих

детаљније »

Новогодишња продајна изложба

Поводом предстојећих новогодишњих празника, 27.12.2022.године (уторак), у 17 часова, у холу наше школе биће уприличена Новогодишња продајна изложба. Овом приликом ће бити презентовани декоративни радови и предмети наших ученика, са новогодишњим мотивима. Дођите, да заједно подржимо креативност и таленат наше деце! ДОБРОДОШЛИ! 

детаљније »

Присуство међународном ERASMUS+ семинару у Лисабону

Као  једна од само четири државне српско-енглеске  двојезичне основне  школе у Србији, наша школа се квалификовала за присуство на Erasmus+ семинару посвећеном вишејезичности као тенденцији европског  образовања. Семинар Language Policy and the European Strategies одржан је 5. и 6. децембра у престоници Португала и присуствовале су му директор школе Марина Вучинић и координатор двојезичне наставе

детаљније »
Scroll to Top