Дан школе

И овог 22. децембра смо прославили најрадоснији дан за све ученике и запослене у школи, Дан школе, у свечаној атмосфери у Краљевачком позоришту. Након отварања програма, све присутне је поздравила директорка школе, Марина Вучинић, која је изразила срећу и задовољство што смо сви поново заједно и што се Дан школе опет прославља међу пријатељима и сарадницима Школе, након две године измењених услова рада због пандемије ковида-19.

Током тог периода, процес образовања се умногоме променио. Убрзано су се стицале и усавршавале дигиталне компетенције, откривала су се нова наставна средства и начини учења, па и редефинисао појам школе. „Јер, школа није зграда”, наглашава директорка Вучинић, „ школа су људи, запослени и ученици који заједничким радом стварају магију.”

У свом говору директорка се осврнула на претходних годину дана, марљив рад који је довео до изузетних резултата који су прешли и границе наше земље и Батаљону отворили врата међународне образовне заједнице. Освојена постигнућа на републичким нивоима такмичења из географије, физике, математике, српског језика и књижевности, хемије, енглеског језика и физичке културе су импозантна сама по себи, али су ове године ученици наше школе освојили медаље и награде и на Математичкој олимпијади у Републици Бугарској.

Батаљонци су били успешни, не само на такмичењима, већ и на ликовним и литерарним конкурсима, спортским надметањима, и нашој школи је указана част када смо у претходној школској години били домаћини чак два републичка такмичења – из физике и математике.

Директорка школа је првопласираним ученицима млађих и старијих разреда на конкурсу расписаном поводом Дана школе доделила награде – књиге.

За Дан школе била је и промоција школског часописа Нови Батаљонац, који је представила једна од уредница часописа, Марина Лончаревић. Часопис је замишљен као својеврсни колаж који ће представити увид у активности који се спроводе у школи. Ове године је и сам часопис прославио јубилеј, своје десето издање, а главна уредница часописа је Нада Тијанић, проф. српског језика и књижевности.

Од првобитног сна до реализације ученичке публикације била је потребна жеља и неуморни рад уз подршку директорке, да школски лист презентује који су догађаји обележли период од годину дана, али и обавезу да сваки следећи број не изневери претходни својим квалитетом, већ да буде садржајнији, занимљивији и разноврснији, баш какав је и сам школски живот.

Лончаревић је истакла централне теме часописа, подвукла невероватни успех ученика и наставника школе у претходној години, који су и довели до препознавања квалитета у ОШ „IV краљевачки батаљон” од стране Града Краљева, Министарства просвете, али и ученика и њихових родитеља, јер је сваке године све већи број новоуписаних предшколаца и првака.

Батаљон се од других издваја и по својим иновативним приступима настави, а свакако једни од креативнијих је и Ученичка задруга Батаљонци, која је добила прилику да излаже своје продукте на Међународној конференцији, 51. Сајму образовања и Регионалној конференцији одржаној у Нишу, на којима је значај задруге Батаљонци истакао и министар просвете, Бранко Ружић.

Такође, невероватни успех континуирано постижу наши еколози, вођени спретном руком Сандре Радетић, кроз различите едукативне посете, радионице, пројекте, па је „IV краљевачки батаљон” по други пут обновио статус међународне Еко-школе.

У школи се од школске 2018/19. године настава одвија и на енглеском језику, чиме је школа добила статус двојезичне школе, што јој је омогућило учешће у међународним пројектима Еразмус+, eTwinnig, али и присуство Међународном семинару у Лисабону у децембру ове године.

Ове године тема за Дан школе је обележавање деведесет година од рођења српског песника Мирослава Антића. Наставнице српског језика, Аница Вучинић и Данијела Петрић, уз несебичну подршку и помоћ управника Краљевачког позоришта Миодрага Динуловића и глумице Горице Динуловић, заједно са вредним и талентованим глумцима, ученицима наше школе, припремили су представу и позвали су присутне да уживају у чаролији Микиних стихова, јер „путева има триста да се оде из детињства, а само се ретки сете да вечно остану дете”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ПРИПРЕМНО ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ

Добродошли у месец НОВЕМБАР, време када природа поступно прелази у зимски сан, а наша школска заједница улази у низ занимљивих активности. Овај месец доноси са собом не само карактеристично хладније дане, већ и прилику за заједништво, учење и рефлексију. Месец новембар испунили смо различитим активностима: упознали смо шумске животиње, домаће животиње, животиње далеких крајева, кућне

детаљније »

ПРИПРЕМНО ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ

Добродошли у чаробни месец октобар! Са својим шареним лишћем, свежим јутрима и пријатним температурама, октобар нас уводи у прелепу јесен. Овај месец доноси не само прелепе пејсаже природе, већ и низ догађаја и активности које нас подсећају на то колико је дивно доба године у којем се налазимо. Кроз овај предиван јесењи месец предшколци cу имали

детаљније »

Заједно и безбедно кроз детињство

Министарство  просвете  и  Министарство  унутрашњих  послова  низом  активности  спроводе  пројекат “ Заједно  и  безбедно  кроз  детињство“. Циљ  пројекта  је  да  се ученици  упознају   са  припадницима  Министарства  унутрашњих  послова  и  Сектора  за  ванредне  ситуације, да  упознају  шта  је  њихов  посао,  да се  подсете  безбедног  понашања  у  саобраћају  и  ванредним  ситуацијама, као  што  су  поплаве, пожари, олује 

детаљније »

Међународна олимпијада „Математика без граница“ у Бугарској-јесењи део

Након запажених резултата наших ученика у протеклих неколико година на Међународном такмичењу „Математика без граница“, Батаљонци и у овој школској години настављају са радом и посвећеношћу ка још бољим резултатима. Тридесет и четири ученика наше школе, од четвртог до осмог разреда, је 30. 10. 2023. године учествовало у јесењој рунди такмичења у организацији Републике Бугарске.

детаљније »

Угледни час A Multilingual Classroom

Угледни сараднички час A Multilingual Classroom који је одржан 20.11.2023.у одељењима 5/5 и 8/6 само је једна од активности које наша школа организује у циљу промовисања мултилингвалности и мултикултуралности. После присуства на конференцији  „Multilingualism – Language Policy and the European Strategies” oдржане у Лисабону 5.и 6. децембра 2022, радионици „Young children’s language learning pathways –

детаљније »

Завршна радионица и додела сертификата у Шумарској школи

Завршна радионица у оквиру пројекта „Шумска педагогија – учимо о шуми“ одржана је 23.11.2023. у просторијама Шумарске школе. На радионици су ученици открили рецепт за шумарски чај, начин припреме и врсте лековитих биљака које улазе у састав шумарског чаја. Након припреме мешавине по датом упутству и паковања чаја у посебне кесице додељени су сертификати ученицима за

детаљније »
Scroll to Top