Две наставнице српског језика наше школе награђене похвалама за методичку припрему за час на конкурсу „Час за углед” Издавачке куће „Едука”

На конкурсу „Час за углед” Издавачке куће „Едука” за најбоље методичке припреме угледних часова у основној и средњој школи 2022. похваљене су две припреме за час наставница српског језика наше школе: „Марко Краљевић у песми и причи”, чији су аутори Данијела Петрић и Наташа Митровић, и рад Наташе Митровић „Придеви и коришћење речника српског језика”. Оба рада објављена су Зборнику припрема за угледне часове разредне и предметне наставе у основној и средњој школи и могу се погледати на сајту Издавачке куће „Едука”.
Угледни час (двочас) „Марко Краљевић у песми и причи” одржан је са ученицима из два одељења шестог разреда у амфитеатру наше школе. Час је осмишљен као „прича у причи”. Четири ученика добила су улоге својих вршњака и заједно са наставницама увели су своје другове из одељења, „публику”, у причу о Марку Краљевићу, турском вазалу и јунаку народне поезије. Цео амфитеар постао је позорница на којој су се смењивали ликови из стварног живота и глумци у улози Марка Краљевића и његових љутих непријатеља Турака на челу са султаном. Приказан је видео-запис о историјском лику Марка Краљевића и презентација о настанку легендарног лика Марка Краљевића (праћена инструметалном музиком „Симонида” групе „Балканика” и народном песмом „Уснила је дубок санак”); ученици су упознати са распрострањеношћу легенде о Марку Краљевиће кроз презентацију о топонимима за које се везују историјски подаци и приче (легенде) о овом јунаку, и отворена изложба ликовних радова радова ‒ илустрација песама о Марку Краљевићу.
Угледни час „Придеви и коришћење речника српског језика” одржан је петом разреду у школској библиотеци као двочас. Реализован је у сарадњи са библиотекарком школе Маријом Данчетовић. Циљ часа био је да се ученици, кроз утврђивање градива о придевима, упознају са правописним речником и речником страних речи и да се обуче да их користе. Ученици су истраживали на страницама правописног речника и подвлачили придеве, одређивали врсте и уочавали како се придеви наводе у речнику. Наставница им је дала повратну информацију о успешности израде задатка помоћу речника у ПДФ-у, тако да су научили и како се може користити овај извор података.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Квиз „Колико познајеш српску историју“ у организацији Српске књижевне задруге

Ученици шестог разреда наше школе су освојили прво место у полуфиналу квиза „Колико познајеш српску историју“ у организацији Српске књижевне задруге. Тим који чине Ана Милићевић 6-4, Михајло Васиљев 6-2 и Филип Матковић 6-1 су се пласирали у финале квиза. Ментор победничкој екипи је наставник историје Александар Мировић.

детаљније »

Ускршња продајна изложба

Поводом предстојећих ускршњих празника, наша школа, традиционално организује Ускршњу продајну изложбу. На продајним штандовима, ученици од 1. до 8. разреда представите посетиоцима своје ручне радове са ускршњи мотивима, као и свој таленат и креативност у изради декоративно употребних предмета. Ускршња продајна изложба ће бити одржана у дворишту наше школе 25.4. 2024.године Дођите да заједно подржимо

детаљније »

Републичко такмичење из књижевности

„Ој, Карловци место моје драго […] Ко тебека никад не видео, Шта је јоште сиротан видео?ˮ Бранко Радичевић На месту где се спајају духовност, култура и традиција смештена је најстарија гимназија у Србији. Чувена Карловачка гимназија отвара своја врата сваке године као домаћин Републичког такмичења из књижевности – Књижевна олимпијада. Ове године су се четири

детаљније »

Читалачки квиз“ Батаљонци-књигољупци“

Књиге, браћо,књиге, а не звона и прапорци                                     Драгана Младеновић пољудила ствари У оквиру прве недеље  реализовања читалачког квиза“ Батаљонци-књигољупци“ данас је нашу школу посетила књижевница Драгана Младеновић, овог пута представљајући  нижем узрасту своју нову збирку песама“ Кад ствари пољуде“. Водитељи програма и њени саговорници били су брачни пар Горица и Миодраг Динуловић, чланови Краљевачког 

детаљније »
Scroll to Top