Еразмус+пројекат под називом Forest – our lifelong teacher (Шума – наш доживотни учитељ)

Од 26. септембра до 30. септембра одржан је други тренинг за васпитаче и наставнике који учествују у пројекту Шума – наш доживотни учитељ. Учествовало је 17 наставника из Словеније, 9 из Италије и 20 из Србије. Учесници из Словеније и Италије  су имали прилику да упознају образовни  систем Србије и добију увид у наставни план и садржаје за учење везане за шуму и шумску педагогију. Реализоване су планиране посете  предшколских установа, основних и средњих школа.

Приликом посете нашој школи , ученици одељења II3  са својом учитељицом Славицом Павловић, припремили су музичко-драмски наступ на тему „ Шума“ коју су извели у холу школе, као добродошлицу гостима из Словеније. Костимирани шумским мотивима налик живим бићима шумског екосистема, ученици су показали гостима да иако је наша школа у центру града са мало зелених површина, ипак могу на један занимљив и посредан начин стицати знања о природи која нас окружује. Еко-координатор Сандра Радетић је представила  активности и добру праксу која се реализује  са  ученицима, а учесници су такође могли да се придруже ученицима. Присуствовали су ликовној радионици у ППП где су најмлађи полазници показали гостима како они на један креативан начин могу учити о шумама иако нису на терену већ у својим учионицама. Ликовни педагог, наставница Јасмина Тонић, се побринула за естетско уређење хола школе опремивши га креативним ликовним радовима ученика на тему шума.

Учесници тренинга су обишли школу, упознали се са начином реализације двојезичне наставе, са радом и продуктима рада Ученичке задруге „Батаљонци“. Имали су прилику да у амфитеатру школе присуствују такмичењу ученика у изради и презентовању бизнис плана у циљу јачања предузетничке компетенције. Срдачном добродошлицом им се обратио  председник Савеза проналазача, Слободан Бата Симић и руководилац Школске управе, Бојана Маринковић. Међу словеначким учесницима био је инжењер шумарства, Боштјан Хрен, регионални шумар и шеф шумске педагогије, запослен у Шумарском заводу Словеније, који  је бројним практичним активностима представио принципе и функције шума и појачао основе шумске педагогије.

Дружење је било забавно, едукативно и тематско. Наставници су оплеменили своја знања, стекли  нова искуства и идеје, које ће моћи да пренесу у раду са ученицима  и студентима и поделе међу колегама. Следећа посета у оквиру пројекта је планирана у Италију, половином априла 2023. године, када  ће Еко-координатори  из Србије и Словеније моћи да стекну нова искуства и упознају се са наставним планом и програмом колега из Италије.

Еко-координатор Сандра Радетић

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Oбележавање Европског дана језика

ОШ „IV краљевачки батаљон“ традиционално организује „Такмичење за песму Евровизије“ сваког 26. септембра како би као двојезична школа промовисала значај вишејезичности и мултикултуралности. Ове године ова манифестација обухватила је чак 27 композиција које су изводили ученици од првог до осмог разреда. Свака песма представљала је једну земљу, а индивидуални извођачи, дуети и групе певали су

детаљније »

Прва награда за драмски текст

Прва награда за драмски текст „Кад би књиге проговориле” на 35. Међународном фестивалу хумора за децу Драмски текст „Кад би књиге проговориле” чији је аутор наставница српског језика и књижевности Наташа Митровић, а аутори реплика ученици Ева Булатовић (66), „Библиотека”, Реља Ружића (66), „Речник”, Бодин Костић (66), „Енциклопедија”, Тара Антонијевић (66), „Лектира”, Дора-Антонинa Цвијетић (53),

детаљније »

Свечани пријем полазника припремног предшколског програма и ученика првог разреда

Основна школа „ IV краљевачки батаљон “ је и овог 1. септембра дочекала нову генерацију ученика припремно – предшколског програма  и ученика првог разреда. Свечаном приредбом измамили смо осмехе свих присутних.  Наши вредни ђаци, ученици четвртог разреда су певали, рецитовали, глумили и тако показали својим најмлађим другарима да „ Свака се школа прави од слика,

детаљније »

Ликовна изложба поводом пријема првака и предшколаца

Поводом пријема првака и предшколаца, и почетка нове школске године, у холу наше школе је уприличена пригодна изложба ликовних радова. На плакатима и ликовним радовима су представљене илустрације и поруке добродошлице упућене нашим малим предшколцима и првацима. Срећно прваци и предшколци!!

детаљније »
Scroll to Top