Еразмус+пројекат под називом Forest – our lifelong teacher (Шума – наш доживотни учитељ)

Од 26. септембра до 30. септембра одржан је други тренинг за васпитаче и наставнике који учествују у пројекту Шума – наш доживотни учитељ. Учествовало је 17 наставника из Словеније, 9 из Италије и 20 из Србије. Учесници из Словеније и Италије  су имали прилику да упознају образовни  систем Србије и добију увид у наставни план и садржаје за учење везане за шуму и шумску педагогију. Реализоване су планиране посете  предшколских установа, основних и средњих школа.

Приликом посете нашој школи , ученици одељења II3  са својом учитељицом Славицом Павловић, припремили су музичко-драмски наступ на тему „ Шума“ коју су извели у холу школе, као добродошлицу гостима из Словеније. Костимирани шумским мотивима налик живим бићима шумског екосистема, ученици су показали гостима да иако је наша школа у центру града са мало зелених површина, ипак могу на један занимљив и посредан начин стицати знања о природи која нас окружује. Еко-координатор Сандра Радетић је представила  активности и добру праксу која се реализује  са  ученицима, а учесници су такође могли да се придруже ученицима. Присуствовали су ликовној радионици у ППП где су најмлађи полазници показали гостима како они на један креативан начин могу учити о шумама иако нису на терену већ у својим учионицама. Ликовни педагог, наставница Јасмина Тонић, се побринула за естетско уређење хола школе опремивши га креативним ликовним радовима ученика на тему шума.

Учесници тренинга су обишли школу, упознали се са начином реализације двојезичне наставе, са радом и продуктима рада Ученичке задруге „Батаљонци“. Имали су прилику да у амфитеатру школе присуствују такмичењу ученика у изради и презентовању бизнис плана у циљу јачања предузетничке компетенције. Срдачном добродошлицом им се обратио  председник Савеза проналазача, Слободан Бата Симић и руководилац Школске управе, Бојана Маринковић. Међу словеначким учесницима био је инжењер шумарства, Боштјан Хрен, регионални шумар и шеф шумске педагогије, запослен у Шумарском заводу Словеније, који  је бројним практичним активностима представио принципе и функције шума и појачао основе шумске педагогије.

Дружење је било забавно, едукативно и тематско. Наставници су оплеменили своја знања, стекли  нова искуства и идеје, које ће моћи да пренесу у раду са ученицима  и студентима и поделе међу колегама. Следећа посета у оквиру пројекта је планирана у Италију, половином априла 2023. године, када  ће Еко-координатори  из Србије и Словеније моћи да стекну нова искуства и упознају се са наставним планом и програмом колега из Италије.

Еко-координатор Сандра Радетић

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Квиз „Колико познајеш српску историју“ у организацији Српске књижевне задруге

Ученици шестог разреда наше школе су освојили прво место у полуфиналу квиза „Колико познајеш српску историју“ у организацији Српске књижевне задруге. Тим који чине Ана Милићевић 6-4, Михајло Васиљев 6-2 и Филип Матковић 6-1 су се пласирали у финале квиза. Ментор победничкој екипи је наставник историје Александар Мировић.

детаљније »

Ускршња продајна изложба

Поводом предстојећих ускршњих празника, наша школа, традиционално организује Ускршњу продајну изложбу. На продајним штандовима, ученици од 1. до 8. разреда представите посетиоцима своје ручне радове са ускршњи мотивима, као и свој таленат и креативност у изради декоративно употребних предмета. Ускршња продајна изложба ће бити одржана у дворишту наше школе 25.4. 2024.године Дођите да заједно подржимо

детаљније »

Републичко такмичење из књижевности

„Ој, Карловци место моје драго […] Ко тебека никад не видео, Шта је јоште сиротан видео?ˮ Бранко Радичевић На месту где се спајају духовност, култура и традиција смештена је најстарија гимназија у Србији. Чувена Карловачка гимназија отвара своја врата сваке године као домаћин Републичког такмичења из књижевности – Књижевна олимпијада. Ове године су се четири

детаљније »

Читалачки квиз“ Батаљонци-књигољупци“

Књиге, браћо,књиге, а не звона и прапорци                                     Драгана Младеновић пољудила ствари У оквиру прве недеље  реализовања читалачког квиза“ Батаљонци-књигољупци“ данас је нашу школу посетила књижевница Драгана Младеновић, овог пута представљајући  нижем узрасту своју нову збирку песама“ Кад ствари пољуде“. Водитељи програма и њени саговорници били су брачни пар Горица и Миодраг Динуловић, чланови Краљевачког 

детаљније »
Scroll to Top