Испит за улазак у билингвалну наставу ученика петог разреда

Од 2018. године ОШ „IV краљевачки батаљон“ се уврстила у малобројну групу државних школа у Србији које имају билингвалну српско-енглеску наставу за одређене предмете од шестог разреда. Строге законске регулативе одређују да наставници који раде у овом програму имају одговарајуће нивое знања енглеског језика по Централно-европском језичком оквиру, а такође и ученици који желе да прате овај вид наставе морају да покажу минимум знања енглеског језика који представља ниво А1.

Ове године у свим заинтересованим школама писмени део испита се одржавао 17. јуна, а усмени 18. јуна. За ово тестирање ове године се у нашој школи пријавио рекордан број од 88 ученика. Углавном су то ученици 5-1, 5-2, 5-4 и 5-5. Испит је по први пут рађен под шифрама и бодовање од 0,5 поена је одобрено на деловима писменог испита.  Да би се прошло на усмени део испита било је потребно имати и минимални број поена на сваком делу, а то је 6 на разумевању читањем, 6 на разумевању слушањем, и 8 на саставу, али минимум не би обезбедио излазак на усмени, јер је за њега требало укупно 30 поена на свим деловима.

Треба посебно истаћи да је комисија усменог дела испита била изузетно импресионирана комуникативним вештинама свих ученика који су прошли писмени део. Уз свесредну подршку њиховог предметног професора Олгице Матовић која је ученике фантастично припремила за овај компликовани испит, ученици су са лакоћом дискутовали о темама које су извлачили на усменом делу: својој дневној рутини, хобију, родном граду, породици, омиљеном предмету и наставнику, омиљеном спорту или музици, омиљеном месту, омиљеној особи и сличним темама које ниво А1 предвиђа.

Уз све похвале ученицима, треба додати да поред наставника који су већ били у билингвалној настави и ове године ишли на усавршавање у Шпанију у оквиру пројекта Bilingual teachers – bicultural quest – bilateral solutions, од ове године билингвална настава у нашој школи укључиће још наставника биологије и математике и нове предмете као што су техника и технологија, музичка култура и верска настава. Наставници који већ раде у овом програму 5 година такође су били у обавези да полажу испите из енглеског језика и напредују у свом знању. Трудимо се да пратимо европске тенденције и нудимо својим ученицима модерно образовање.

Тања Радовић, координатор билингвалне наставе

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Oбележавање Европског дана језика

ОШ „IV краљевачки батаљон“ традиционално организује „Такмичење за песму Евровизије“ сваког 26. септембра како би као двојезична школа промовисала значај вишејезичности и мултикултуралности. Ове године ова манифестација обухватила је чак 27 композиција које су изводили ученици од првог до осмог разреда. Свака песма представљала је једну земљу, а индивидуални извођачи, дуети и групе певали су

детаљније »

Прва награда за драмски текст

Прва награда за драмски текст „Кад би књиге проговориле” на 35. Међународном фестивалу хумора за децу Драмски текст „Кад би књиге проговориле” чији је аутор наставница српског језика и књижевности Наташа Митровић, а аутори реплика ученици Ева Булатовић (66), „Библиотека”, Реља Ружића (66), „Речник”, Бодин Костић (66), „Енциклопедија”, Тара Антонијевић (66), „Лектира”, Дора-Антонинa Цвијетић (53),

детаљније »

Свечани пријем полазника припремног предшколског програма и ученика првог разреда

Основна школа „ IV краљевачки батаљон “ је и овог 1. септембра дочекала нову генерацију ученика припремно – предшколског програма  и ученика првог разреда. Свечаном приредбом измамили смо осмехе свих присутних.  Наши вредни ђаци, ученици четвртог разреда су певали, рецитовали, глумили и тако показали својим најмлађим другарима да „ Свака се школа прави од слика,

детаљније »

Ликовна изложба поводом пријема првака и предшколаца

Поводом пријема првака и предшколаца, и почетка нове школске године, у холу наше школе је уприличена пригодна изложба ликовних радова. На плакатима и ликовним радовима су представљене илустрације и поруке добродошлице упућене нашим малим предшколцима и првацима. Срећно прваци и предшколци!!

детаљније »
Scroll to Top