Истраживање ученика у уоквиру обележавања Међународног дана матерњег језика

БИРАМО НАЈЛЕПШУ СРПСКУ РЕЧ

Говорити српским језиком значи говорити јасно, прецизно, течно и користити српске речи у свакој прилици.

Нарочито је важно то чинити у свакодневном говору, јер се српски језик данас највише изгони из дневног споразумевања.

Када желиш рећи да је нешто „одлично“, немој рећи „топ“. Али ако желиш бити у току, можеш рећи „врх“, јер ова реч омладинског говора јесте српска реч. Ако помислиш да кажеш „ок“, ипак размисли и реци „у реду“. Лепо „лице“, више то није ако употребиш реч „фаца“. Када сретнеш другове, одлучи се за реч „здраво“, уместо „хелоу“.

Додатни услов је користити лепе речи нашег језика. Учити их из пера највећих наших писаца, рецитовати стихове српских песника уживајући у мелодији и богатству значења многих заборављених речи.

Прошле године одабрана је најлепша реч српског језика, ПРАСКОЗОРЈЕ. Следећи овај пример, ученици 6-4 направили су мало истраживање: бирали су најлепше речи српског језика у књижевним делима која су читали у шестом разреду.

Тако су дошли до многих лепих речи:

глагола: појати, бдети, ускликнути, треперити, јездити;

именица: вила, коледо, домаћин, старешина, род,  жетва, огњиште, јела, свитац, сунцокрет;

придева: рођени, медоносни, златни, виторог, свилорун, путоног…

Користећи ппт презентацију ученици су у амфитеатру школе, пред наставницима и друговима, представили десет најлепших речи српског језика, дали њихово објашњење из речника Матице српске и њихову употребу у књижевним текстовима.

Након презентације наставници и ученици школе имали су прилику да попуњавањем анкете одаберу једну од најлепших речи, а то је за ову прилику реч БЛИСТАЊЕ.

Неговање српског језика је обавеза свих нас, јер је управо он уткан у део нашег бића. Охрабрује сазнање да су баш ученици самостално радили ово истраживање, јер ће тек кроз младе нараштаје српски језик морати да води једну велику битку за свој опстанак. На том задатку ми им морамо бити пример за угледање.

                                                                                                 Аница Вучинић, професор српског језика

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Oбележавање Европског дана језика

ОШ „IV краљевачки батаљон“ традиционално организује „Такмичење за песму Евровизије“ сваког 26. септембра како би као двојезична школа промовисала значај вишејезичности и мултикултуралности. Ове године ова манифестација обухватила је чак 27 композиција које су изводили ученици од првог до осмог разреда. Свака песма представљала је једну земљу, а индивидуални извођачи, дуети и групе певали су

детаљније »

Прва награда за драмски текст

Прва награда за драмски текст „Кад би књиге проговориле” на 35. Међународном фестивалу хумора за децу Драмски текст „Кад би књиге проговориле” чији је аутор наставница српског језика и књижевности Наташа Митровић, а аутори реплика ученици Ева Булатовић (66), „Библиотека”, Реља Ружића (66), „Речник”, Бодин Костић (66), „Енциклопедија”, Тара Антонијевић (66), „Лектира”, Дора-Антонинa Цвијетић (53),

детаљније »

Свечани пријем полазника припремног предшколског програма и ученика првог разреда

Основна школа „ IV краљевачки батаљон “ је и овог 1. септембра дочекала нову генерацију ученика припремно – предшколског програма  и ученика првог разреда. Свечаном приредбом измамили смо осмехе свих присутних.  Наши вредни ђаци, ученици четвртог разреда су певали, рецитовали, глумили и тако показали својим најмлађим другарима да „ Свака се школа прави од слика,

детаљније »

Ликовна изложба поводом пријема првака и предшколаца

Поводом пријема првака и предшколаца, и почетка нове школске године, у холу наше школе је уприличена пригодна изложба ликовних радова. На плакатима и ликовним радовима су представљене илустрације и поруке добродошлице упућене нашим малим предшколцима и првацима. Срећно прваци и предшколци!!

детаљније »
Scroll to Top