КЊИЖЕВНИ МАРАТОН

Стрип и терапија здружени у књижевном делу – прави изазов за наше књигољупце

Ана Петровић о свом роману са ученицима наше школе

            Настављено је и данас дружење писаца са нашим ученицима у оквиру књижевног маратона Батаљонци књигољупци. Гошћа Ана Петровић, писац романа Стрипотерапија, разговарала  је са писцем Дејаном Алексићем путем видео-конференцијске везе. Говорила је  о свом делу, мотивима за писање и процесу настајања овог необичног књижевног ткива. Посебно интересантна су била питања наших ученика, којих је данас било много, што говори о заинтересованости за тему и нарочито о отворености коју је подстакла ова харизматична списатељица.

           Ана Петровић је по свом основном позиву ликовни уметник, илустратор књига и аутор стрипа Тони Зец. За литерарни првенац, Стрипотерапију, добила је награду Душан Радовић.

            Дејан Алексић, као водитељ програма и организатор манифестације, упутио је Ану Петровић у карактер и циљ књижевног маратона и истакао његову омиљеност међу ђацима наше школе. О томе говори чињеница да више од 30 процената ученика школе учествује у њему. У вези са романом Стрипотерапија, који је у програму књижевног маратона, а који има сложенију и озбиљнију тематику, Дејан Алексић је изнео мишљење да не потцењује никада ученике као читаоце, те да сматра да и ова књига има велику васпитну улогу и да  умногоме доприноси унапређењу књижевног укуса ученика.

            Одговарајући на питања водитеља програма и ученика, Ана Петровић је говорила о личном искуству које ју је подстакло да створи овакво дело. То је осећање усамљености и потреба за разговором. Тако су јунакиње ове књиге постале Примењена Уметница – клијент и Психолошкиња – психотерапеуткиња. У књизи се прати сложен однос између њих двеју који укључује однос поверења, отварања и изношења најличнијих емоција и мисли.

 Ово дело је најпре настајало на друштвеној мрежи као стрип да би најзад било уобличено као књига. Подршка коју је добила на друштвеним мрежама охрабрила је Ану да стрипове преточи у модеран роман. Она је сугерисала да, иако се брзо чита, ово дело захтева велику пажњу и укључивање у литерани свет тако што се истовремено мора пратити цртеж који је некад допуна, а некад илустрација тексту. Посебна драж романа је хумор који избија из реплика, алузија и дијалога који се откривају у контексту.

Ученике је занимало много тога: како се ауторка осмелила да употреби одређене речи, какву подршку је имала од мајке, такође књижевнице, да ли роман има наставак, може ли књига бити терапија, да ли јој је било тешко да најличнија размишљања и осећања подели са публиком. На сва питања Ана је одговарала са задовољством, уз велико уважавање младе публике.

Дејан Алексић је разговор привео крају износећи мишљење да Стрипотерапија  доноси много новина у свет књижевности и да за све читаоце сама књига и процес читања јесу најбоља терапија.

После данашње књижевне трибине, наши ученици изашли су пуни утисака, оплемењени и продуховљени. Искрила је жеља за  новим сусретима са писцима, што је највећи добитак за наше ђаке, које је путем читања добрих књижевних дела најбоље васпитавати.

                                                               Аница Вучинић, професор српског језика и књижевности

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ПРИПРЕМНО ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ

Добродошли у месец НОВЕМБАР, време када природа поступно прелази у зимски сан, а наша школска заједница улази у низ занимљивих активности. Овај месец доноси са собом не само карактеристично хладније дане, већ и прилику за заједништво, учење и рефлексију. Месец новембар испунили смо различитим активностима: упознали смо шумске животиње, домаће животиње, животиње далеких крајева, кућне

детаљније »

ПРИПРЕМНО ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ

Добродошли у чаробни месец октобар! Са својим шареним лишћем, свежим јутрима и пријатним температурама, октобар нас уводи у прелепу јесен. Овај месец доноси не само прелепе пејсаже природе, већ и низ догађаја и активности које нас подсећају на то колико је дивно доба године у којем се налазимо. Кроз овај предиван јесењи месец предшколци cу имали

детаљније »

Заједно и безбедно кроз детињство

Министарство  просвете  и  Министарство  унутрашњих  послова  низом  активности  спроводе  пројекат “ Заједно  и  безбедно  кроз  детињство“. Циљ  пројекта  је  да  се ученици  упознају   са  припадницима  Министарства  унутрашњих  послова  и  Сектора  за  ванредне  ситуације, да  упознају  шта  је  њихов  посао,  да се  подсете  безбедног  понашања  у  саобраћају  и  ванредним  ситуацијама, као  што  су  поплаве, пожари, олује 

детаљније »

Међународна олимпијада „Математика без граница“ у Бугарској-јесењи део

Након запажених резултата наших ученика у протеклих неколико година на Међународном такмичењу „Математика без граница“, Батаљонци и у овој школској години настављају са радом и посвећеношћу ка још бољим резултатима. Тридесет и четири ученика наше школе, од четвртог до осмог разреда, је 30. 10. 2023. године учествовало у јесењој рунди такмичења у организацији Републике Бугарске.

детаљније »

Угледни час A Multilingual Classroom

Угледни сараднички час A Multilingual Classroom који је одржан 20.11.2023.у одељењима 5/5 и 8/6 само је једна од активности које наша школа организује у циљу промовисања мултилингвалности и мултикултуралности. После присуства на конференцији  „Multilingualism – Language Policy and the European Strategies” oдржане у Лисабону 5.и 6. децембра 2022, радионици „Young children’s language learning pathways –

детаљније »

Завршна радионица и додела сертификата у Шумарској школи

Завршна радионица у оквиру пројекта „Шумска педагогија – учимо о шуми“ одржана је 23.11.2023. у просторијама Шумарске школе. На радионици су ученици открили рецепт за шумарски чај, начин припреме и врсте лековитих биљака које улазе у састав шумарског чаја. Након припреме мешавине по датом упутству и паковања чаја у посебне кесице додељени су сертификати ученицима за

детаљније »
Scroll to Top