Међународни дан броја π

14.март – Међународни дан броја π (Приближна вредност броја π је 3.14 па је зато данашњи датум одређен као рођендан броја π)

Грчко слово π се у математици користи као симбол којим обележавамо однос између обима круга и његовог пречника. Прича о броју π показала се као најпрофесионалнија, најозбиљнија страна математике. Изненађује изразито велики број потврђених математичких величина које су директно или индиректно повезане са овим бројем. Тако је временом π постао део људске културе и образоване моћи. Говоримо о времену које прелази 25000 година.

Ако покушамо да пратимо израчунавање овог броја кроз време, у ствари ћемо се бавити историјом математике. Он ће нас провести кроз геометрију, анализу, нумеричку анализу, алгебру и теорију бројева.

Ознака за број π потиче од грчке речи „периметер” (περίμετρος), што значи дужина криве која ограничава неку раван. У математику ју је увео Вилијам Џоунс 1707. године, а популаризовао ју је Леонард Ојлер.

π је ирационалан број. Због тога његов децимални запис нема краја и није периодичан.

Актив наставника математике и ученици наше школе су обележили су дан броја π на леп и пригодан начин.

                                                                                               Ивана Вукотић наставник математике

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Oбележавање Европског дана језика

ОШ „IV краљевачки батаљон“ традиционално организује „Такмичење за песму Евровизије“ сваког 26. септембра како би као двојезична школа промовисала значај вишејезичности и мултикултуралности. Ове године ова манифестација обухватила је чак 27 композиција које су изводили ученици од првог до осмог разреда. Свака песма представљала је једну земљу, а индивидуални извођачи, дуети и групе певали су

детаљније »

Прва награда за драмски текст

Прва награда за драмски текст „Кад би књиге проговориле” на 35. Међународном фестивалу хумора за децу Драмски текст „Кад би књиге проговориле” чији је аутор наставница српског језика и књижевности Наташа Митровић, а аутори реплика ученици Ева Булатовић (66), „Библиотека”, Реља Ружића (66), „Речник”, Бодин Костић (66), „Енциклопедија”, Тара Антонијевић (66), „Лектира”, Дора-Антонинa Цвијетић (53),

детаљније »

Свечани пријем полазника припремног предшколског програма и ученика првог разреда

Основна школа „ IV краљевачки батаљон “ је и овог 1. септембра дочекала нову генерацију ученика припремно – предшколског програма  и ученика првог разреда. Свечаном приредбом измамили смо осмехе свих присутних.  Наши вредни ђаци, ученици четвртог разреда су певали, рецитовали, глумили и тако показали својим најмлађим другарима да „ Свака се школа прави од слика,

детаљније »

Ликовна изложба поводом пријема првака и предшколаца

Поводом пријема првака и предшколаца, и почетка нове школске године, у холу наше школе је уприличена пригодна изложба ликовних радова. На плакатима и ликовним радовима су представљене илустрације и поруке добродошлице упућене нашим малим предшколцима и првацима. Срећно прваци и предшколци!!

детаљније »
Scroll to Top