Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика се од 1999. године одлуком Генералне скупштине УНЕСКО обележава 21. фебруара у знак сећања на убијене студенте у Даки, у Источном Пакистану 21. фебруара 1952. г.  јер су протестовали због тога што њихов језик није проглашен за званични. У нашој школи један од начина обележавања Међународног дана матерњег језика је и угледни сараднички час које су одржале наставнице српског језика, Марина Лончаревић и енглеског језика, Олгица Матовић у одељењима V/1 и V/4.

Наставнице су биле модератори, а ученици су приказивали резултате свог истраживачког рада, али и радили у групама, користећи мобилне телефоне као иновативно ИКТ наставно средство.

У уводном делу часа ученице су у виду презентација и плаката упознале другаре са историјатом обележавања Дана матерњег језика, али и образложиле позицију српског језика у односу на друге језике. Истакле су чињеницу да је српски језик матерњи језик у Републици Србији и да званични статус имају оба писма, и ћирилица и латиница. Заслужан за то што је српска азбука савршена, те за свако слово имамо одговарајући глас, свакако је Вук Стефановић Караџић, који је азбуку реформисао. Према подацима које су ученице пронашле, српски језик данас говори мање од 12 милиона људи.

Централни део часа представљао је групни, истраживачки рад ученика. Задатак ученика је био да групе пронађу речи из немачког, француског, италијанског, грчког, мађарског и турског језика, те да осмисле реченице на српском језику у којима ће употребити издвојене туђице.  Циљ њиховог рада је био да уоче колико туђица свакодневно користимо у свом говору, али и да кроз групни рад развијају међупредметне компетенције за сарадњу, комуникацију и дигиталну компетенцију. Дискутовали су о историјским, друштвеним приликама које су довеле до тога да се те туђице одомаће у српском језику.

Ипак, под утицајем глобализације и масовне употребе друштвених мрежа, те њихове популарности, највећи број страних речи и израза које користимо долази из енглеског језика. Ученици су осмислили два креативна кратка дијалога који верно осликавају слику данашњег говора омладине, а дијалоге је пратио и схематски приказ на табли. Након дијалога су ученици износили своја размишљања и ставове на постављена питања: да ли те речи можемо превести на српски језик и користити их у том облику? Ученици су били сложни у ставу да се преводом одређених англицизама губи њихов смисао, те да ће они и даље користити израз „ставити like”, уместо „свиђа ми се”.

У завршном делу часа ученици су приступили (само)процени часа. Евалуација је била одштампана на папиру и подељена ученицима – садржала је четири питања и тростепену скалу. Закључак је да се ученицима овакав начин рада веома допада, да су задовољни што могу да сарађују и са другим ученицима и повезују различите појмове на нов начин.

Час су завршиле две ученице казивањем да је матерњи језик нешто највредније што имамо, те да се морамо потрудити да га очувамо и никад не заборавимо, јер је то језик на ком се најлепше пева и сања.

Свим ученицима и колегама које су посетиле час, наставнице су припремиле беџеве са ознаком Међународног дана матерњег језика и бомбоне да се засладе.

 

                                                                                                                              Марина Лончаревић

                                                                                                                              Олгица Матовић

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Oбележавање Европског дана језика

ОШ „IV краљевачки батаљон“ традиционално организује „Такмичење за песму Евровизије“ сваког 26. септембра како би као двојезична школа промовисала значај вишејезичности и мултикултуралности. Ове године ова манифестација обухватила је чак 27 композиција које су изводили ученици од првог до осмог разреда. Свака песма представљала је једну земљу, а индивидуални извођачи, дуети и групе певали су

детаљније »

Прва награда за драмски текст

Прва награда за драмски текст „Кад би књиге проговориле” на 35. Међународном фестивалу хумора за децу Драмски текст „Кад би књиге проговориле” чији је аутор наставница српског језика и књижевности Наташа Митровић, а аутори реплика ученици Ева Булатовић (66), „Библиотека”, Реља Ружића (66), „Речник”, Бодин Костић (66), „Енциклопедија”, Тара Антонијевић (66), „Лектира”, Дора-Антонинa Цвијетић (53),

детаљније »

Свечани пријем полазника припремног предшколског програма и ученика првог разреда

Основна школа „ IV краљевачки батаљон “ је и овог 1. септембра дочекала нову генерацију ученика припремно – предшколског програма  и ученика првог разреда. Свечаном приредбом измамили смо осмехе свих присутних.  Наши вредни ђаци, ученици четвртог разреда су певали, рецитовали, глумили и тако показали својим најмлађим другарима да „ Свака се школа прави од слика,

детаљније »

Ликовна изложба поводом пријема првака и предшколаца

Поводом пријема првака и предшколаца, и почетка нове школске године, у холу наше школе је уприличена пригодна изложба ликовних радова. На плакатима и ликовним радовима су представљене илустрације и поруке добродошлице упућене нашим малим предшколцима и првацима. Срећно прваци и предшколци!!

детаљније »
Scroll to Top