Наградно путовање у Сремске Карловце и Нови Сад за ученике победнике књижевног маратона „Батаљонци–књигољупци“

Ученици победници књижевног маратона „Батаљонци–књигољупци“ кренули су, у пратњи наставника и учитеља, на наградно путовање 08.10.2022. године пут Сремских Карловаца и Новог Сада. Укупно је кренуло тридесет четворо ученика, осамнаесторо из млађих разреда и четрнаесторо из старијих разреда. Двоје ученика су сада средњошколци, а били су део тима осмог разреда. Троје ученика који су имали право да  буду део овог победничког каравана није кренуло због здравствених или приватних разлога. Ученици су били у пратњи наставника Наде Тијанић и Анице Вучинић и учитеља Славице Павловић и Надице Алемпијевић.

У Карловце смо стигли у 12.00 часова. У пратњи локалног водича обишли смо знаменитости овог града богате културе: Карловачку гимназију, Богословију, Саборну цркву, Патријаршијски двор, фонтану „четири лава“ (из 1799.године) и Трг Бранка Радичевића.

Водич нам је представио историјат најстарије гимназије у Србији, Карловачке гимназије, основане 1791. године, а кроз просторије библиотеке и ходнике спровела нас је ученица која је о овој школи говорила из ђачког угла. Зграда Богословије, основана 1794. године,  налази се у непосредној близини гимназије. Обишли смо њену спомен-собу, макету старинске учионице опремљену скамијама и свечану салу ове школе. Појединости о ђачком животу пренео нам је ученик Богословије, који је радо одговарао на питања „књигољубаца“. У Саборној цркви Светог Николе погледали смо иконостас, осликане зидове призорима из Библије, а посебну пажњу верујућих привукла је реликвија – рука Светог Василија Сремца. Патријаршијски двор је у прошлости био седиште српских патријарха,  а сада је седиште владике Сремске епархије. У седам одаја смештене су драгоцености, уметнички материјал, иконе и портрети карловачких митрополита и епископа.

После обиласка знаменитости у Карловцима, ученици су имали сат времена за шетњу и самостално разгледање града. Након тога упутили смо се ка Петроварадинској тврђави. Наш водич повео нас је у обилазак овог утврђења које има занимљиву историју, а у њену градњу су уплетене и бројне легенде. Са ове тврђаве пружа се диван поглед на Нови Сад и околину. Након обиласка тврђаве стигли смо на новосадско шеталиште и упутили се у разгледање града: Змај-Јовину улицу, споменик Светозару Милетићу, Српско народно позориште и новосадску катедралу.

Сви учесници били су препуни утисака, које су током путовања размењивали. Наши ученици су се са овог путовања вратили богатији многим знањима, одушевљени лепим дружењем и оснажени још већом жељом да се опет такмиче у књижевном маратону „Батаљонци–књигољупци“. Испоставило се да је оваква награда у виду путовања најлепши поклон онима који су успешно путовали кроз свет књижевности. Нама организаторима читалачког маратона користи ове наградне екскурзије су велики подстицај да се манифестација „Батаљонци–књигољупци“ одржи, унапреди и окупи још већи број љубитеља књиге.

Аница Вучинић, професор српског језика и књижевности

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Oбележавање Европског дана језика

ОШ „IV краљевачки батаљон“ традиционално организује „Такмичење за песму Евровизије“ сваког 26. септембра како би као двојезична школа промовисала значај вишејезичности и мултикултуралности. Ове године ова манифестација обухватила је чак 27 композиција које су изводили ученици од првог до осмог разреда. Свака песма представљала је једну земљу, а индивидуални извођачи, дуети и групе певали су

детаљније »

Прва награда за драмски текст

Прва награда за драмски текст „Кад би књиге проговориле” на 35. Међународном фестивалу хумора за децу Драмски текст „Кад би књиге проговориле” чији је аутор наставница српског језика и књижевности Наташа Митровић, а аутори реплика ученици Ева Булатовић (66), „Библиотека”, Реља Ружића (66), „Речник”, Бодин Костић (66), „Енциклопедија”, Тара Антонијевић (66), „Лектира”, Дора-Антонинa Цвијетић (53),

детаљније »

Свечани пријем полазника припремног предшколског програма и ученика првог разреда

Основна школа „ IV краљевачки батаљон “ је и овог 1. септембра дочекала нову генерацију ученика припремно – предшколског програма  и ученика првог разреда. Свечаном приредбом измамили смо осмехе свих присутних.  Наши вредни ђаци, ученици четвртог разреда су певали, рецитовали, глумили и тако показали својим најмлађим другарима да „ Свака се школа прави од слика,

детаљније »

Ликовна изложба поводом пријема првака и предшколаца

Поводом пријема првака и предшколаца, и почетка нове школске године, у холу наше школе је уприличена пригодна изложба ликовних радова. На плакатима и ликовним радовима су представљене илустрације и поруке добродошлице упућене нашим малим предшколцима и првацима. Срећно прваци и предшколци!!

детаљније »
Scroll to Top