Највернији такмичари – наши осмаци

Четвртог дана књижевног маратона „Батаљонци књигољупци“ такмичили су се, можемо слободно рећи, најбољи ученици, наши осмаци. Такав епитет залужују с обзиром на одговорност коју су показали према овој манифестацији и на све поштовање за писану реч и књижевност. Упркос свим обавезама које имају у овом делу године, носила их је снажна жеља да у књижевном маратону учествују и ове, завршне године боравка у ОШ „IV краљевачки батаљон“.
Три тима су књижевним делима приступили зрело, показујући одлично знање из књижевности, а њихова маштовитост и духовитост одушевили су жири и публику.
Победничку екипу „ Калиопе“ чиниле су ученице 8/5: Милица Лишанин, Милица Караичић, Ива Вучковић, Софија Срећковић и Милена Трифуновић.
У визуелном делу представљања књиге осмислиле су плакат за књигу „Мисија: Музеј“ Иване Нешић. Иза сваке илустрације налазило се писамце којим се дубље задире у свет ове интересантне књиге. Тако су показале да је књижевност магија у коју се продире корак по корак и која води до најдубљих истина о свету.
Драмски део био је изведен уз сведену, али добро одабрану сценографију, слику Саве Шумановића. Откриле су нам пуну свест о значају музеја и књижевног стваралаштва за свеукупни развој личности и друштва. На крају, у квизу су бриљирале са осамнаест тачних одговора.
Другопласирани тим „Бескрајни ум“ чиниле су ученице 8/4. Емилија Лазовић, Ина Зечевић и Николина Данић. Најинтересантнији део у њиховом представљању био усмени део који је комбиновао све облике уметничког изражавања: сјајно изведен монолог уз наративне и дијалошке делове. У визуелном делу, њихов плакат биоје право мало ремек-дело збирке цртежа.
Трећи тим је одабиром свог имена „Деца лоших музичара“ показао један изграђен музички укус. Њега су чинили ученици 8/6: Елена Миловановић, Ђурђа Адамовић, Вук Анђелковић и Алекса Мунитлак. Они су одабрали класичнији облик визуелног представљања књиге, пауер поинт презентацију, док су за драмски део део одабрали једну свакодневну сцену из ђачког живота.
Сва три тима су се фокусирала да својим тумачењем покажу зашто одабране књиге треба прочитати, у чему је њихова лепота и књижевна вредност. Тиме су показали зрелост, знање из књижевности и верност Маратону.
Овакве похвале дао је и жири, који су чиниле: Ана Гвозденовић, уредница у Издавачкој кући „Повеља“, Горица Динуловић, глумица Краљевачког позоришта и Ана Милуновић, професор српског језика и књижевности у ОШ „СветозарМарковић“.
Поносне смо на ове ученике који су се на најлепши начин опростили са „Књигољупцима“, али не и са књижевношћу. Они ће бити наши мисионари и прави драгуљи школа које буду похађали. Желимо им сву срећу!
 
Аница Вучинић и Марина Лончаревић, професори српског језика и књижевности
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ETWINNING SCHOOL LABEL – OЗНАКА ЕТWINNING ШКОЛЕ

school_mission_final_en У овој школској години наша школа је добила Ознаку еТwinning школе коју према резултатима конкурса има још само пет основних школа у Србији, један вртић и једна средња школа. https://erasmusplus.rs/dodeljene-su-etwinning-oznake-za-skole/ Услов за конкурисање за ову престижну титулу генерише сама ESEP платформа када се испуне одређени услови. Пре свега потребно је бити активан на еТwinning-у

детаљније »

Наша школа је добила eTwinning ознаку

LINK Осам васпитно-образовних установа из Србије добило је ознаку за школе за 2024. и 2025. годину и наша школа је међу њима . Предшколске установе, основне и средње школе којима је додељена еТwиннинг ознака за школе званично су препознате на европском нивоу као узори у оквиру еТwиннинг заједнице. Ове инклузивне и иновативне образовне институције посвећене

детаљније »

Дан отворених врата

Поводом обележавања 115 година од оснивања Гимназије, 21.05.2024. године, ученици седмог разреда наше школе у пратњи наставнице биологије имали су част да присуствују Дану отворених врата, који је организован од стране професорки биологије Гимназије.  Ученици су имали прилику да се упознају са поступком изоловања ДНК из узорка пљувачке, да микроскопирају различите трајне микроскопске препарате, посматрају занимљиве

детаљније »

Транзициони час из биологије

Користећи различите моделе, природни материјал, презентације и филм, кроз експерименете и микроскопирање ученици четвртог разреда имали су прилике да се упознају са предметом биологија. Открили су шта биологија проучава, приказани су модели који се користе, као и да се биологија проучава истраживањем кроз низ експеримената, ученици петог разреда извели су два експеримента а ученица осмог

детаљније »

Европско финале у Лиду ди Јесолу -Hippo такмичења из енглеског језика

Полуфинале међународног Hippo такмичења из енглеског језика одржано је 18.5.2024. Три ученика наше школе пласирала су се за европско финале у Лиду ди Јесолу у Италији. То су Игор Петровић, ученик 2-5, у категорији Little Hippo и Вук Стевић, ученик двојезичног одељења 6-4 у категорији Hippo 2, oбојица ученици  наставнице Олгице Матовић. У категорији Hippo

детаљније »
Scroll to Top