Недеља ружичастих мајица

НЕДЕЉА  РУЖИЧАСТИХ МАЈИЦА

„КРОЗ  РУЖИЧАСТА  ВРАТА“    20.– 24. фебруар 2023.године

Основна школа „IV краљевачки батаљон“,  дуги низ година обележава Дан ружичастих мајица и Међународни дан превенције вршњачког насиља у школама  на различите начине.  Ове године, један од најистакнутијих датума у школском календару, обележен је кроз низ активности у току  тематске недеље  под  слоганом  „Кроз ружичаста врата“.

 Постављањем „ружичастих врата“, у понедељак 20.фебруара,  почела је  „Недеље ружичастих мајица“ у нашој школи. Како школа има три улаза, на сваком улазу постављена су ружичаста врата, што има своју симболику. Врата, представљају пролаз из једног „света“ у други, из проблематичног  у познати, сигурни простор. Троја врата катедрале или цркве означавају веру, наду и љубав.  И наша „троја ружичаста врата“ представљају веру и наду у победу против насиља. Тог дана су ученици вршњачког тима, ученичког парламента и ученици који су на појачаном васпитном раду реализовали дистрибуцију порука о ненасиљу у свим одељењима од I  до VIII разреда. Учитељи, одељенске старешине и предметни наставници су са ученицима анализирали сваку поруку. Активности првог тематског дана завршене су трибином у амфитеатру наше школе под мотом „Обојмо свет ружичасто“, којој су присуствовали ученици  V и VII разреда. Водио се разговор о вршњачком насиљу и важности његовог спречавања, о мерама које сви заједно можемо предузети да смањимо вршњачко насиље. „Трибина“ је за собом оставила велики траг у виду ученичких порука: „Сви смо важни, посебни, јединствени“, „Сви смо вредни и драгоцени“, „Свако од нас је разлог за нечији осмех“…

Други дан тематске недеље био је „Уметнички дан – Дан за музику и цртање“. Ученици VII и  VIII  су у амфитеатру школе реализовали интерактивну радионицу која је имала за циљ да покаже да певање и играње, цртање и  доцртавање, на одређен начин, постају „превентивно средство“ које   доприноси смањењу стреса и агресивног понашања код деце и младих. Ученици I и II  разреда су у  учионицама певали песме о пријатељству, цртали и дизајнирали своје ружичасте мајице, писали поруке против насиља… Исписане поруке на папирним ружичастим мајицама, доказују колико су и малишани свесни проблема насиља и потребе за толерантним друштвом. Панои са порукама изложени су у холу школе.

Данас, 22.фебруара 2023.године је Дан ружичастих мајица – Дан борбе против вршњачког насиља и наша централна манифестација. Наша школа је паноима са порукама мира, пријатељства, једнакости и порука против насиља „обојена у ружичасто“. Један од моћних начина који се у школама може применити у борби против вршњачког насиља је играње форум театра или „форум сцена“. Зато су ученици  III  и  V  разреда  реализовали  су  „позоришну трибину“ – „Наша снага је у нашим различитостима“ и тиме показали  да стремимо правим вредностима као што су прихватање различитости, поштовање свакога без обзира на разлике међу нама, да негујемо емпатију и толеранцију. Позоришна трибина је практичан начин деловања против вршњачког насиља са циљем оснаживања жртве и указивање на начине борбе против насиља. Порука наше данашње „форум сцене“ подстиче ученике да размишљају о томе како могу допринети смањењу вршњачког насиља. Поручује да не постоји савршен рецепт за борбу против њега, и  да је зато је важно да свако од нас учини нешто у својој области деловања да помогне жртвама, али и онима који су означени као починиоци. И каже да, било да сте жртва, починилац или посматрач, не чекајте да донесете одлуку и не гурајте проблеме под тепих, потражите помоћ јер насиље никада није решење. Наша снага и решење је у прихватању наших различитости. Показали смо да стремимо правим вредностима као што су прихватање различитости, поштовање свакога без обзира на разлике међу нама, да негујемо емпатију и толеранцију.

 У четвртак, 23.фебруара, планирано је да ученици  IV разреда допринос  „Недељи ружичастих мајица“ и  Данима борбе против вршњачког насиља пруже и „Играма кроз науку“ – „Наука није баук“.  Извођењем занимњивих огледа (биологија, хемија, физика) желимо да порадимо на подизању самопоуздања ученика-четвртака, приближимо им садржаје наставних предмета са којима ће се тек срести и олакшамо им транзицију, односно прелазак из  IV у V разред. Сматрамо да је самопоуздање јако битан фактор у борби против насиља. Јер, иако може деловати нереално,  насилно  понашање често показују деца која имају мало самопоуздања. Зато  за себе стварају простор где се осећају супериорнијима и где себе доживљавају као победнике. То је порука да је рад на развијању самопоуздања код деце и младих веома важан аспект.

 Нашу тематску недељу, „ружичасте дане“ и свакодневну борбу против насиља завршићемо  у петак, 24.фебруара 2023.године, спортским активностима:

–  „Игром до тима“ – стони тенис (за ученике старијих разреда)  и игра „Не љути се, човече“ (за ученике млађих разреда);

– „Играјмо се на спортском терену“ – мини фудбал и одбојка за девојчице и дечаке.

 Тимски спортови омогућиће ученицима  да се физички растерете, али и да вежбају социјалну комуникацију са вршњацима. Такође, свака  заједничка физичка активност (уређивање учионичког простора, школског дворишта…) је добродошла, јер истовремено  јача  међусобни однос и ослобађа дете онога што потискује, или што неадекватно испољава.

Спроведене активности подстицале су социјалну интеракцију међу ученицима, позитиван став, емпатију, јединство и развој позитивних људских вредности, подстицале ученике на изражавање, јачање комуникационих компетенција, дигиталних компетенција, креативног и уметничког изражавања. За циљ су имале  превенцију вршњачког насиља, стварање позитивне атмосфере и пријатељских вршњачких односа, подизање свести ученика о овој теми, подстицање да једни другима помажу у одређеним ситуацијама, фокусирање на негативне аспекте свих врста насиља.

Реализацијом и учешћем у разним активностима  током „Дана ружичастих мајица“ ученици су желели да упозоре на проблем вршњачког насиља. То је горући проблем који има трајне последице на развој и начин на који млади гледају на свет око себе. Сваког дана можемо чути да вршњачко насиље поприма све озбиљније облике и да се против њега морамо борити, а један од начина је и подизање свести о овом проблему. Иако се неки облици вршњачког насиља, попут задиркивања, гурања, исмејавања других, доживљавају као дечији несташлуци, ово представља велики проблем за децу, младе  и њихов развој, којег можда нису довољно свесни. Веома је важно  указати им и едуковати их о последицама до којих такво понашање може довести. Одговорност свих нас је да едукујемо младе о последицама вршњачког насиља,  са циљем да се вршњачко насиље, крупним корацима, искорењује до последњег ћошка. Свесни смо да то није могуће преко ноћи, али активним залагањем и свешћу о проблему, мора се доћи до резултата, како ниједно дете, младић или девојка због других не би понели  терет насиља на својим леђима. Уместо патње, треба им „отворити ружичаста врата и  уводећи их у безбрижан простор“, дати им срећно детињство и младост.

                                                                                                                                               Снежана Шашић

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Oбележавање Европског дана језика

ОШ „IV краљевачки батаљон“ традиционално организује „Такмичење за песму Евровизије“ сваког 26. септембра како би као двојезична школа промовисала значај вишејезичности и мултикултуралности. Ове године ова манифестација обухватила је чак 27 композиција које су изводили ученици од првог до осмог разреда. Свака песма представљала је једну земљу, а индивидуални извођачи, дуети и групе певали су

детаљније »

Прва награда за драмски текст

Прва награда за драмски текст „Кад би књиге проговориле” на 35. Међународном фестивалу хумора за децу Драмски текст „Кад би књиге проговориле” чији је аутор наставница српског језика и књижевности Наташа Митровић, а аутори реплика ученици Ева Булатовић (66), „Библиотека”, Реља Ружића (66), „Речник”, Бодин Костић (66), „Енциклопедија”, Тара Антонијевић (66), „Лектира”, Дора-Антонинa Цвијетић (53),

детаљније »

Свечани пријем полазника припремног предшколског програма и ученика првог разреда

Основна школа „ IV краљевачки батаљон “ је и овог 1. септембра дочекала нову генерацију ученика припремно – предшколског програма  и ученика првог разреда. Свечаном приредбом измамили смо осмехе свих присутних.  Наши вредни ђаци, ученици четвртог разреда су певали, рецитовали, глумили и тако показали својим најмлађим другарима да „ Свака се школа прави од слика,

детаљније »

Ликовна изложба поводом пријема првака и предшколаца

Поводом пријема првака и предшколаца, и почетка нове школске године, у холу наше школе је уприличена пригодна изложба ликовних радова. На плакатима и ликовним радовима су представљене илустрације и поруке добродошлице упућене нашим малим предшколцима и првацима. Срећно прваци и предшколци!!

детаљније »
Scroll to Top