Недеља ружичастих мајица

НЕДЕЉА  РУЖИЧАСТИХ МАЈИЦА

„КРОЗ  РУЖИЧАСТА  ВРАТА“    20.– 24. фебруар 2023.године

Основна школа „IV краљевачки батаљон“,  дуги низ година обележава Дан ружичастих мајица и Међународни дан превенције вршњачког насиља у школама  на различите начине.  Ове године, један од најистакнутијих датума у школском календару, обележен је кроз низ активности у току  тематске недеље  под  слоганом  „Кроз ружичаста врата“.

 Постављањем „ружичастих врата“, у понедељак 20.фебруара,  почела је  „Недеље ружичастих мајица“ у нашој школи. Како школа има три улаза, на сваком улазу постављена су ружичаста врата, што има своју симболику. Врата, представљају пролаз из једног „света“ у други, из проблематичног  у познати, сигурни простор. Троја врата катедрале или цркве означавају веру, наду и љубав.  И наша „троја ружичаста врата“ представљају веру и наду у победу против насиља. Тог дана су ученици вршњачког тима, ученичког парламента и ученици који су на појачаном васпитном раду реализовали дистрибуцију порука о ненасиљу у свим одељењима од I  до VIII разреда. Учитељи, одељенске старешине и предметни наставници су са ученицима анализирали сваку поруку. Активности првог тематског дана завршене су трибином у амфитеатру наше школе под мотом „Обојмо свет ружичасто“, којој су присуствовали ученици  V и VII разреда. Водио се разговор о вршњачком насиљу и важности његовог спречавања, о мерама које сви заједно можемо предузети да смањимо вршњачко насиље. „Трибина“ је за собом оставила велики траг у виду ученичких порука: „Сви смо важни, посебни, јединствени“, „Сви смо вредни и драгоцени“, „Свако од нас је разлог за нечији осмех“…

Други дан тематске недеље био је „Уметнички дан – Дан за музику и цртање“. Ученици VII и  VIII  су у амфитеатру школе реализовали интерактивну радионицу која је имала за циљ да покаже да певање и играње, цртање и  доцртавање, на одређен начин, постају „превентивно средство“ које   доприноси смањењу стреса и агресивног понашања код деце и младих. Ученици I и II  разреда су у  учионицама певали песме о пријатељству, цртали и дизајнирали своје ружичасте мајице, писали поруке против насиља… Исписане поруке на папирним ружичастим мајицама, доказују колико су и малишани свесни проблема насиља и потребе за толерантним друштвом. Панои са порукама изложени су у холу школе.

Данас, 22.фебруара 2023.године је Дан ружичастих мајица – Дан борбе против вршњачког насиља и наша централна манифестација. Наша школа је паноима са порукама мира, пријатељства, једнакости и порука против насиља „обојена у ружичасто“. Један од моћних начина који се у школама може применити у борби против вршњачког насиља је играње форум театра или „форум сцена“. Зато су ученици  III  и  V  разреда  реализовали  су  „позоришну трибину“ – „Наша снага је у нашим различитостима“ и тиме показали  да стремимо правим вредностима као што су прихватање различитости, поштовање свакога без обзира на разлике међу нама, да негујемо емпатију и толеранцију. Позоришна трибина је практичан начин деловања против вршњачког насиља са циљем оснаживања жртве и указивање на начине борбе против насиља. Порука наше данашње „форум сцене“ подстиче ученике да размишљају о томе како могу допринети смањењу вршњачког насиља. Поручује да не постоји савршен рецепт за борбу против њега, и  да је зато је важно да свако од нас учини нешто у својој области деловања да помогне жртвама, али и онима који су означени као починиоци. И каже да, било да сте жртва, починилац или посматрач, не чекајте да донесете одлуку и не гурајте проблеме под тепих, потражите помоћ јер насиље никада није решење. Наша снага и решење је у прихватању наших различитости. Показали смо да стремимо правим вредностима као што су прихватање различитости, поштовање свакога без обзира на разлике међу нама, да негујемо емпатију и толеранцију.

 У четвртак, 23.фебруара, планирано је да ученици  IV разреда допринос  „Недељи ружичастих мајица“ и  Данима борбе против вршњачког насиља пруже и „Играма кроз науку“ – „Наука није баук“.  Извођењем занимњивих огледа (биологија, хемија, физика) желимо да порадимо на подизању самопоуздања ученика-четвртака, приближимо им садржаје наставних предмета са којима ће се тек срести и олакшамо им транзицију, односно прелазак из  IV у V разред. Сматрамо да је самопоуздање јако битан фактор у борби против насиља. Јер, иако може деловати нереално,  насилно  понашање често показују деца која имају мало самопоуздања. Зато  за себе стварају простор где се осећају супериорнијима и где себе доживљавају као победнике. То је порука да је рад на развијању самопоуздања код деце и младих веома важан аспект.

 Нашу тематску недељу, „ружичасте дане“ и свакодневну борбу против насиља завршићемо  у петак, 24.фебруара 2023.године, спортским активностима:

–  „Игром до тима“ – стони тенис (за ученике старијих разреда)  и игра „Не љути се, човече“ (за ученике млађих разреда);

– „Играјмо се на спортском терену“ – мини фудбал и одбојка за девојчице и дечаке.

 Тимски спортови омогућиће ученицима  да се физички растерете, али и да вежбају социјалну комуникацију са вршњацима. Такође, свака  заједничка физичка активност (уређивање учионичког простора, школског дворишта…) је добродошла, јер истовремено  јача  међусобни однос и ослобађа дете онога што потискује, или што неадекватно испољава.

Спроведене активности подстицале су социјалну интеракцију међу ученицима, позитиван став, емпатију, јединство и развој позитивних људских вредности, подстицале ученике на изражавање, јачање комуникационих компетенција, дигиталних компетенција, креативног и уметничког изражавања. За циљ су имале  превенцију вршњачког насиља, стварање позитивне атмосфере и пријатељских вршњачких односа, подизање свести ученика о овој теми, подстицање да једни другима помажу у одређеним ситуацијама, фокусирање на негативне аспекте свих врста насиља.

Реализацијом и учешћем у разним активностима  током „Дана ружичастих мајица“ ученици су желели да упозоре на проблем вршњачког насиља. То је горући проблем који има трајне последице на развој и начин на који млади гледају на свет око себе. Сваког дана можемо чути да вршњачко насиље поприма све озбиљније облике и да се против њега морамо борити, а један од начина је и подизање свести о овом проблему. Иако се неки облици вршњачког насиља, попут задиркивања, гурања, исмејавања других, доживљавају као дечији несташлуци, ово представља велики проблем за децу, младе  и њихов развој, којег можда нису довољно свесни. Веома је важно  указати им и едуковати их о последицама до којих такво понашање може довести. Одговорност свих нас је да едукујемо младе о последицама вршњачког насиља,  са циљем да се вршњачко насиље, крупним корацима, искорењује до последњег ћошка. Свесни смо да то није могуће преко ноћи, али активним залагањем и свешћу о проблему, мора се доћи до резултата, како ниједно дете, младић или девојка због других не би понели  терет насиља на својим леђима. Уместо патње, треба им „отворити ружичаста врата и  уводећи их у безбрижан простор“, дати им срећно детињство и младост.

                                                                                                                                               Снежана Шашић

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Читалачки квиз“ Батаљонци-књигољупци“

Књиге, браћо,књиге, а не звона и прапорци                                     Драгана Младеновић пољудила ствари У оквиру прве недеље  реализовања читалачког квиза“ Батаљонци-књигољупци“ данас је нашу школу посетила књижевница Драгана Младеновић, овог пута представљајући  нижем узрасту своју нову збирку песама“ Кад ствари пољуде“. Водитељи програма и њени саговорници били су брачни пар Горица и Миодраг Динуловић, чланови Краљевачког 

детаљније »

ОКРУЖНА СМОТРА РЕЦИТАТОРА

„Поезија је дете тишине.ˮ (Чарлс Симић) На окружни ниво такмичења Смотра рецитатора одржаног 18. 4. 2024. пласирало се 27 ученика основних школа из Краљева, Рашке, Врњачке Бање и Тутина. У категорији I‒IV разреда Основну школу „IV краљевачки батаљонˮ представљао је ученик одељења III-3 Сергеј Гудић (ментор Славица Павловић), а у категорији V‒VIII разреда ученица одељења

детаљније »

ЗАЈЕДНО И БЕЗБЕДНО КРОЗ ДЕТИЊСТВО

Припадници саобраћајне полиције су одржали кратко предавање о правилима понашања у саобраћају.  Затим су представили своју опрему и презентовали наочаре које симулирају смањену видљивост у случају  коришћења психоактивних супстанци. Ученици трећег разреда су добили и промотивни материјал као и беџеве за безбедно учешће у саобраћају.

детаљније »
Scroll to Top