ОБЕЛЕЖЕН ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ „СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ“

21.фебруар 2024.

Наши ученици на предавању „Српски језик на интернету“

У оквиру обележавања Међународног дана матерњег језика у Краљевачкој библиотеци одржано је предавање под називом „Српски језик на интернету“. О овој занимљивој теми говорио је Слободан Новокмет из Института за српски језик САНУ-а. Интересовање за ову трибину било је велико, а наши ученици били су у пратњи наставница српског језика и књижевности Марине Лончаревић и Анице Вучинић.

Циљ овог предавања био је указивање на обележја српског језика на интернету и развијања критичког односа према овом језичком варијетету.

Предавач Новокмет је у живом интерактивном односу са присутнима изнео многе занимљиве податке. У Србији се највише користи друштвена мрежа Фејсбук, Новак Ђоковић је најпраћенији Србин са преко десет милиона пратилаца, а фудбалер Роналдо најпраћенија личност на свету. Ови подаци сведоче о свеприсутности друштвених мрежа у животу појединаца. То је и с временом наметнуло посебан језик који се на њима развио. У сврху ефикасности и брже комуникације српски језик на интернету добио је посебна обележја, тачније развио се у један нови језички варијетет. Упечатљиве особине тог језика су: фамилијарност, спонтаност, скраћивање реченица и речи и одступања од језичке норме. У овај језик све више улазе речи из енглеског језика које попримају и наше творбене моделе. Свима је познат низ речи: таг, таговати, фоловерси, стори и рилс, шеровање и шеровати, твитовати и ретвитовати. Овај специфични језик добио је и назив „електронски пиџин“ или „англосрпски језик“.

Српски језик на интернету највише се развија и мења код младе популације, па постаје нови жаргонски варијетет. У њему је доминантна употреба латинице, и то оне без дијакритичких знакова, домаће речи се истовремено користе са неадаптираним англицизмима (Shto se nisi jawila???), а речи се скраћују на слова (pozz, bzv, lol, rofl) или се истовремено комбинују са бројевима ( 4 you, 2morow). Интерпункцијски знакови се умножавају, као и вокали. Интернет језик је, по речима Новокмета, а чему и сами сведочимо, незамислив без емотикона и емоџија. Он је истакао да су студије показале штетност употребе ових невербалних знакова по језичку културу јер доводе до сиромашења фонда речи.

Највећи проблем новог српског језика који се користи на интернету је непоштовање језичке норме који се некад намерно, из помодности, а некад из незнања појављује. С тим у вези, Новокмет је препоручио неколико сајтова на којима сви могу проверити неке језичке недоумице и развити своју културу онлајн комуникације.

Из истраживања употребе српског језика на интернету наметнуо се закључак да је ниво језичке културе говорника српског језика веома низак и да не постоји свест о томе да се говор саобрази са нормом и правилима употребе. Ово предавање имало је управо ту освешћујућу сврху. Надамо се да ће сви у процесу образовања утицати на то да нове генерације схвате да је жаргону место у уском кругу младих, а правилно и лепо изражавање  добродошло у свим приликама.

                         Аница Вучинић, професор српског језика и књижевности

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Квиз „Колико познајеш српску историју“ у организацији Српске књижевне задруге

Ученици шестог разреда наше школе су освојили прво место у полуфиналу квиза „Колико познајеш српску историју“ у организацији Српске књижевне задруге. Тим који чине Ана Милићевић 6-4, Михајло Васиљев 6-2 и Филип Матковић 6-1 су се пласирали у финале квиза. Ментор победничкој екипи је наставник историје Александар Мировић.

детаљније »

Ускршња продајна изложба

Поводом предстојећих ускршњих празника, наша школа, традиционално организује Ускршњу продајну изложбу. На продајним штандовима, ученици од 1. до 8. разреда представите посетиоцима своје ручне радове са ускршњи мотивима, као и свој таленат и креативност у изради декоративно употребних предмета. Ускршња продајна изложба ће бити одржана у дворишту наше школе 25.4. 2024.године Дођите да заједно подржимо

детаљније »

Републичко такмичење из књижевности

„Ој, Карловци место моје драго […] Ко тебека никад не видео, Шта је јоште сиротан видео?ˮ Бранко Радичевић На месту где се спајају духовност, култура и традиција смештена је најстарија гимназија у Србији. Чувена Карловачка гимназија отвара своја врата сваке године као домаћин Републичког такмичења из књижевности – Књижевна олимпијада. Ове године су се четири

детаљније »

Читалачки квиз“ Батаљонци-књигољупци“

Књиге, браћо,књиге, а не звона и прапорци                                     Драгана Младеновић пољудила ствари У оквиру прве недеље  реализовања читалачког квиза“ Батаљонци-књигољупци“ данас је нашу школу посетила књижевница Драгана Младеновић, овог пута представљајући  нижем узрасту своју нову збирку песама“ Кад ствари пољуде“. Водитељи програма и њени саговорници били су брачни пар Горица и Миодраг Динуловић, чланови Краљевачког 

детаљније »
Scroll to Top