Посета Сајму књига у Београду

КЊИГОЉУПЦИ – ДРУЖЕЊЕ СА КЊИГОМ ЈЕ УВЕК ЗАДОВОЉСТВО

                                                                 Посета Сајму књига у Београду, 27.10.2023.

Наградно путовање за најуспешније учеснике књижевног маратона „Батаљонци књигољупци“ за прошлу школску годину остварено је  посетом Сајму књига у Београду. Ученици од петог до осмог разреда са најбољим пласманима кренули су на пут у петак, 27.10.2023, у пратњи наставница српског језика и књижевности Марине Лончаревић и Анице Вучинић.

Усхићеност и лична очекивања провејавала су током читавог пута јер се иде на највећу културну манифестацију у земљи. Препричавало се шта треба обићи, погледати, купити, размењивали се утисци о минулом књижевном маратону и правили се планови за ново такмичење.

Хале Београдског сајма биле су препуне посетилаца, а ученици су нам при сваком сусрету показивали одушевљење виђеним садржајима и познатим личностима. Међу њима, на штанду Васка Попе, сусрели су се и са писцем Дејаном Алексићем, једним од покретача „Књигољубаца“. Као наставнице, биле смо задивљене могућношћу и оних најмлађих да се међу штандовима одлично сналазе, познају добре издавачке куће и да са искром у очима, која је будући пламичак сазнања, описују радост сусрета са светом књиге. Из сајамских хала изашли су са свежњевима књига, описујући нам свој одабир литературе за читање. Охрабрени смо као наставници овим приступом књизи као основном извору разоноде, забаве и изградње личности. Он нам показује да ће она  ипак задржати своје место у ери савремених технолошких достигнућа.

При повратку, „књигољупци“ су нам читали одабрана поглавља и одломке, чинећи општу атмосферу веселом, шаљивом и продуховљеном.

Посета Сајму књига у Београду, као награда за младе љубитеље књижевности, у потпуности је испунила своју сврху. Показала је да су путовање и читање блиске активности и најбогатије искуство иза кога остаје радост дружења и жеља да се настави са новим читалачким авантурама.

 Аница Вучинић, наставник српског језика и књижевности

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Квиз „Колико познајеш српску историју“ у организацији Српске књижевне задруге

Ученици шестог разреда наше школе су освојили прво место у полуфиналу квиза „Колико познајеш српску историју“ у организацији Српске књижевне задруге. Тим који чине Ана Милићевић 6-4, Михајло Васиљев 6-2 и Филип Матковић 6-1 су се пласирали у финале квиза. Ментор победничкој екипи је наставник историје Александар Мировић.

детаљније »

Ускршња продајна изложба

Поводом предстојећих ускршњих празника, наша школа, традиционално организује Ускршњу продајну изложбу. На продајним штандовима, ученици од 1. до 8. разреда представите посетиоцима своје ручне радове са ускршњи мотивима, као и свој таленат и креативност у изради декоративно употребних предмета. Ускршња продајна изложба ће бити одржана у дворишту наше школе 25.4. 2024.године Дођите да заједно подржимо

детаљније »

Републичко такмичење из књижевности

„Ој, Карловци место моје драго […] Ко тебека никад не видео, Шта је јоште сиротан видео?ˮ Бранко Радичевић На месту где се спајају духовност, култура и традиција смештена је најстарија гимназија у Србији. Чувена Карловачка гимназија отвара своја врата сваке године као домаћин Републичког такмичења из књижевности – Књижевна олимпијада. Ове године су се четири

детаљније »

Читалачки квиз“ Батаљонци-књигољупци“

Књиге, браћо,књиге, а не звона и прапорци                                     Драгана Младеновић пољудила ствари У оквиру прве недеље  реализовања читалачког квиза“ Батаљонци-књигољупци“ данас је нашу школу посетила књижевница Драгана Младеновић, овог пута представљајући  нижем узрасту своју нову збирку песама“ Кад ствари пољуде“. Водитељи програма и њени саговорници били су брачни пар Горица и Миодраг Динуловић, чланови Краљевачког 

детаљније »
Scroll to Top