Poseta Učeničkog parlamenta Narodnoj skupštini

Kao članovi učeničkog parlamenta naše škole, imali smo priliku da posetimo Dom Narodne skupštine, koji je zbog svoje izuzetne istorijske i arhitektonske vrednosti, kao
i bogate zbirke umetničkih dela, proglašen za spomenik kulture 1984. godine.
U holovima kraljevskih odaja zvala nas je istorija da nam opet ispriča svoju priču.
Prostor na kome se danas nalazi Dom Narodne skupštine u vreme početka izgradnje, 1907. godine je bio zarastao u korov i ševar, a u prvoj polovini 19. veka ovde se nalazila jedna od najlepših turskih džamija u Beogradu. Ona je bila sazidana od tesanog kamena, ali je njena gradnja bila napuštena i dugo je stajala tako nedovršena pa je prozvana Bataldžamija. Njen naziv potiče od turske reči batal što znači — porušena, zapuštena. Pored džamije je prolazio Carigradski drum, koji se pružao današnjom trasom Bulevara kraljaAleksandra. Na poljani u blizini džamije, a na mestu današnjeg Doma narodne  skupštine, 1830. godine je održana Velika narodna skupština Srbije na kojoj je pročitan hatišerif (poslednji korak ka uspostavljanju autonomije) turskog sultana Mahmuda II o pravima Srba i sultanova odluka kojom se knezu MilošuObrenoviću potvrđuje pravo naslednog kneza. Nakon odlaska Turaka iz Srbije, 1867. godine, Batal džamija je bila srušena, ali je čitav kraj još dugo vremena nosio naziv po njoj.
Divno je bilo saznati, od najinformisnijih istoričara da je izgradnja parlamenta trajala veoma dugo, skoro 30 godina. Kamen temeljac je 27. avgusta 1907. godine položio kralj Srbije Petar I Karađorđević, ali je gradnja prekinuta izbijanjem Prvog svetskog rata. Nastavak radova nije otpočeo odmah nakon završetka rata, pa je zgrada  završena tek 1936. godine, a prvo zasedanje Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije u ovoj zgradi je održano 21. oktobra 1936. godine. Zgradu parlamenta je projektovao arhitekta Jovan Ilkić, koji je preminuo 1917. godine, ne dočekavši završetak izgradnje.
Odlukom Skupštine grada Beograda iz 1984. godine Dom narodne skupštine je proglašen za spomenik kulture.
Uz pratnju istoričara umetnosti, upoznali smo se sa istorijom i umetninama koje se nalaze u ovom zdanju. Obilazak smo počeli od vestibila, ulaznog predvorja, gde smo se upoznali sa istorijatom ovog monumentalnog zdanja. U maloj sali uz priču o procesu donošenja zakona, pogledali smo dela likovne umetnosti, dok smo u velikoj sali imali priliku da prisustvujemo sednici Narodne skupštine.
Obilazak smo nastavili u biblioteci, gde smo slušali priče o Branislavu Nušiću, kao jednom od najznačajnijih bibliotekara Narodne skupštine.
Najveći utisak na nas ostavio je salon kneza Pavla, gde smo se susreli sa umetničkim vrednostima i zanimljivostima iz života kraljeva i prinčeva u Kraljevini Jugoslaviji.
Preporučili bismo svima posetu Domu Narodne skupštine, jer ovo impozantno zdanje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Obilazak smo nastavili u biblioteci, gde smo slušali priče o Branislavu Nušiću, kao jednom od najznačajnijih bibliotekara Narodne skupštine.
Najveći utisak na nas ostavio je salon kneza Pavla, gde smo se susreli sa umetničkim vrednostima i zanimljivostima iz života kraljeva i prinčeva u Kraljevini Jugoslaviji.
Preporučili bismo svima posetu Domu Narodne skupštine, jer ovo impozantno zdanje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Uz veliku zahvalnost direktorki škole, nastavnicima i poslanici našeg grada, koji su nam omogućili da doživio ovo iskustvo, slobodno možemo obećati da ćemo opravdati ukazanu čast i poverenje.
Jovana Ćirović, 8/2 Dušan Luković, 8/4 Luka Radović, 8/4

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Međugradski literarni konkurs “Sveti Sava-slava srpskog roda”

Na međugradskom literarnom konkursu koji po prvi put raspisuje Biblioteka „Sveti vladika Nikolaj” iz Niša povodom Savindana, učenica Dorotea Kostović, V5, osvojila je drugu nagradu u kategoriji učenici osnovnih škola.Biblioteka „Sveti vladika Nikolaj” ima dvadeset godina dugu tradiciju i ogranak je Centra za crkvene studije u Nišu. Upravnik biblioteke je profesor sa Filozofskog fakulteta dr

detaljnije »

Dan škole

I ovog 22. decembra smo proslavili najradosniji dan za sve učenike i zaposlene u školi, Dan škole, u svečanoj atmosferi u Kraljevačkom pozorištu. Nakon otvaranja programa, sve prisutne je pozdravila direktorka škole, Marina Vučinić, koja je izrazila sreću i zadovoljstvo što smo svi ponovo zajedno i što se Dan škole opet proslavlja među prijateljima i

detaljnije »

Dan zdrave ishrane

Povodom obeležavanja Dana zdrave ishrane, 21.12.2022. u Zavodu za javno zdravlje u Kraljevu, održana je svečana dodela nagrada učenicima naše škole koji su učestvovali na likovnom i literarnom konkursu. Učenici naše škole su osvojili 11 nagrada, u mlađim i starijim razredima. Na kreativan likovni način, poslata je vizuelna poruka javnosti, o značaju zdrave ishrane, zdravih

detaljnije »

Novogodišnja prodajna izložba

Povodom predstojećih novogodišnjih praznika, 27.12.2022.godine (utorak), u 17 časova, u holu naše škole biće upriličena Novogodišnja prodajna izložba.Ovom prilikom će biti prezentovani dekorativni radovi i predmeti naših učenika, sa novogodišnjim motivima.Dođite, da zajedno podržimo kreativnost i talenat naše dece!DOBRODOŠLI! 

detaljnije »

Prisustvo međunarodnom ERASMUS+ seminaru u Lisabonu

Kao  jedna od samo četiri državne srpsko-engleske  dvojezične osnovne  škole u Srbiji, naša škola se kvalifikovala za prisustvo na Erasmus+ seminaru posvećenom višejezičnosti kao tendenciji evropskog  obrazovanja. Seminar Language Policy and the European Strategies održan je 5. i 6. decembra u prestonici Portugala i prisustvovale su mu direktor škole Marina Vučinić i koordinator dvojezične nastave

detaljnije »
Scroll to Top