ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ, ШКОЛСКЕ СЛАВЕ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ, ШКОЛСКЕ СЛАВЕ

27.јануар 2024.

                                    Животни пут чине стална искушења са којима се морамо борити

 

             Најсветлији дан за целокупно школство и читав српски народ представља 27. јануар, дан када обележавамо величанствено дело које нам је оставио Свети Сава.

            Ове године школску славу прославили смо у духу главних врлина које нам је наш први просветитељ оставио као задатак: ширење доброте, неговање истинољубивости и сталну обавезу личног уздизања. Како је живот сложен, Свети Сава нам је поручио да су искушења неизоставни део животног пута, али да ми у себи имамо довољно снаге да им одолимо. Тако је живео Растко Немањић и тај идеал нам је остао путоказ.

            На почетку прославе хор ученика школе предвођен Јеленом Димитријевић, наставницом музичког, отпевао је химну Ускликнимо с љубављу.

            У свом поздравном говору директорка школе Марина Вучинић подсетила је на протеклу годину и тешку трагедију у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду која нас је  као људе све погодила. Истакла је да ћемо се сви још више трудити и преданије радити на томе да се сва деца осећају безбедно и срећно у школи. Уз хришћански славски обред и сечење колача предата је слава будућем домаћину Игору Гудићу, члану Школског одбора.

                                                                                    Уручење Светосавске награде

            У наставку свечаности додељена је Светосавска награда најбољем ученику.  Велики број ученика постигао је изузетне успехе у учењу и ушао у ужи избор за ово престижно признање. Међу њима издвојио се Владимир Вучинић, ученик одељења 85, кога је Наставничко веће одабрало као овогодишњег носиоца овог изузетног признања. Он је то заслужио бројним успесима на такмичењима. Љубав према физици довела га је до трећег места на Републичком такмичењу у шестом разреду. Владимир је одувек показивао интересовање за свет књижевности, па је и резултат на такмичењу дошао као круна такве знатижеље, а то је 3. место на окружном такмичењу у седмом разреду. Лакоћа са којом учи све предмете и свестраност одвели су га на многа друга такмичења на којима нису изостали успеси. Испитао је домете свог знања из географије, историје, математике и биологије и постизао вредне пласмане. Владимир је радозналог духа и поседује широку културу, а његова одмереност и кроткост прикладни су духу светосавља, те стога награда иде правом ученику.

            Награђене су и ученице за литерарне радове у оквиру конкурса за Дан школе: Симона Јовановић, ученица 34 и Лана Игрутиновић, ученица 76. Најбоље у ликовним остварењима на конкурсу за Дан школе биле су Љубица Балтић, ученица 33 и Петра Куљача, ученица 55.

                                                                                     Пут, истина, живот

            Уметнички део прослављања школске славе била је представа Пут, истина, живот коју су извели ученици наше школе. По сценарију учитељице Снежане Шашић у овом правом драмском комаду представљен је животни и морални пут Растка Немањића. Он се приказује од тренутка када одбацује очев предлог да, као владар, буде у служби државе до замонашења, када се као исконска врлина ставља у службу Богу и постаје чувар свог народа. На том путу Растка вребају искушења, а то су у представи грехови који настоје да га заведу и омаме овоземаљским вредностима. На сцени се смењују ликови кокетне удовице, охоле племкиње, бонвивански дух Белзебубе, властољубиви и охоли краљ и на крају ојађена мајка жељна освете. На путу, Растка прати духовити и практични сапутник који, уз тренутна колебања своје природе, доживљава преображај. Уз њега се повремено појављује анђео да га оснажи у посвећености Богу и духовним висинама. Костими глумаца оживели су и дворску раскош средњег века и побожност хришћанства. У паузама између сцена песму Говори, господе у дуету изводиле су ученице наше школе. Ови стихови уздигли су дух молитве човека да, оснажен божанском љубављу, у свим искушењима остане на правом путу. Током извођења представе гледаоци су доживели дубоке емоције и били испуњени узвишеном радошћу.

            У стварању представе, које се не би постидели ни позоришни ансамбли, поред Снежане Шашић учествовали су и: Аница Вучинић, професор српског језика и књижевности, Радмила Мурганић, наставница музичке културе, Јасминка Тонић, наставница ликовне културе и Мирјана Радевић, наставница информатике и рачунарства.

            Целокупна свечаност посвећена Светом Сави, стубу српског идентитета,  показала је да човек може увек остати на путу врлине уз чврсту веру, самопрегор и уз савладавање свакодневних искушења.

            Свима нама који смо учествовали у организовању прославе школске славе била је част да истакнемо још једном узвишеност Савиног дела. Бићемо неизмерно срећни ако смо тиме дали мали допринос опстајању на светосавском путу врлине.

 

                                              Аница Вучинић, професор српског језика и књижевности       и

                                             Снежана Шашић, наставник разредне наставе

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Мини такмичење за песму Евровизије

Са циљем промовисања вишејезичности и мултикултуралности, ученици првог разреда су последње часове енглеског језика организовали уз мини такмичења за песму Евровизије. Уживали су плешући и певајући на енлеском, шпанском, француском, португалском, руском, украјинском, македонском, албанском и српском језику. Најбољи такмичари ће наступити на правом такмичењу Евровизија у септембру које се традиционално организује на Европски дан

детаљније »

Радионица – Климатске промене

Реализована радионица у одељењу 5/4 “ Климатске промене – утицај климатских промена на животну средину и човека“. Кроз квиз и вежбе ученици су повезали градиво географије, биологије и чувара природе са климатским променама и открили како климатске промене утичу на живи свет.  На радионици  је коришћен Климатски пакет – интерактивни мултимедијални образовни алат о климатским

детаљније »

Гостовање Британског савета и испит АPTIS Teens

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСТАВНИКА БРИТАНКОГ САВЕТА И АМБАСАДЕ УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА  У ОШ „IV КРАЉЕВАЧКИ БАТАЉОН“ 13.06.2024. Посета представника Британског савета двојезичним одељењима ОШ „IV краљевачки батаљон“ практично је постала традиционална. Сваке године ученици добију прилику да присуствују интерактивној радионици на којој постављају и одговарају на питања о теми коју предложе на енглеском језику. Директор одсека за испите,

детаљније »

Јубиларни двадесети Дан успешних

ЈУБИЛАРНИ ДАН УСПЕШНИХ: Традиционална свечаност у ОШ „IV краљевачки батаљон“ – ЛИНК „…дај ми звезду један круг! Бићу лепши још Кад ставим тај брош.ˮ (Владимир Андрић) У петак 7. јуна 2024. године у дворишту Основне школе „IV краљевачки батаљонˮ окупили су се ученици, њихови родитељи, наставници и пријатељи школе да бисмо прославили јубиларни двадесети Дан

детаљније »

еТwinning пројекат EduPositivity

ETwinning пројекат EduPositivity траје током целог другог полугодишта и сваке недеље ученици раде неке нове и необичне задатке. Када смо завршили аватаре, лого и маскоту пројекта прешли смо на много кративније задатке. Радили смо много упитника, а један од њих је био коју боју везујемо за које осећање. Затим смо користећи апликацију Canva правили картице које

детаљније »

Онлајн састанак са учесницима Erasmus+ пројекта школе из Љубљане 5.6.2024.

Како се школска година приближава крају, чланови еТwinning и Еrasmus+ клуба наше школе одржали су онлајн састанак са ученицима и наставницима OŠ „Miška Kranjca“ из Љубљане. Током претходног периода радили смо заједничке задатке везане за њихов пројекат „Wellbeing of students“ са којим ће гостовати у нашој школи у септембру 2024. Ученици су писали акростихове са

детаљније »
Scroll to Top