ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ, ШКОЛСКЕ СЛАВЕ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ, ШКОЛСКЕ СЛАВЕ

27.јануар 2024.

                                    Животни пут чине стална искушења са којима се морамо борити

 

             Најсветлији дан за целокупно школство и читав српски народ представља 27. јануар, дан када обележавамо величанствено дело које нам је оставио Свети Сава.

            Ове године школску славу прославили смо у духу главних врлина које нам је наш први просветитељ оставио као задатак: ширење доброте, неговање истинољубивости и сталну обавезу личног уздизања. Како је живот сложен, Свети Сава нам је поручио да су искушења неизоставни део животног пута, али да ми у себи имамо довољно снаге да им одолимо. Тако је живео Растко Немањић и тај идеал нам је остао путоказ.

            На почетку прославе хор ученика школе предвођен Јеленом Димитријевић, наставницом музичког, отпевао је химну Ускликнимо с љубављу.

            У свом поздравном говору директорка школе Марина Вучинић подсетила је на протеклу годину и тешку трагедију у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду која нас је  као људе све погодила. Истакла је да ћемо се сви још више трудити и преданије радити на томе да се сва деца осећају безбедно и срећно у школи. Уз хришћански славски обред и сечење колача предата је слава будућем домаћину Игору Гудићу, члану Школског одбора.

                                                                                    Уручење Светосавске награде

            У наставку свечаности додељена је Светосавска награда најбољем ученику.  Велики број ученика постигао је изузетне успехе у учењу и ушао у ужи избор за ово престижно признање. Међу њима издвојио се Владимир Вучинић, ученик одељења 85, кога је Наставничко веће одабрало као овогодишњег носиоца овог изузетног признања. Он је то заслужио бројним успесима на такмичењима. Љубав према физици довела га је до трећег места на Републичком такмичењу у шестом разреду. Владимир је одувек показивао интересовање за свет књижевности, па је и резултат на такмичењу дошао као круна такве знатижеље, а то је 3. место на окружном такмичењу у седмом разреду. Лакоћа са којом учи све предмете и свестраност одвели су га на многа друга такмичења на којима нису изостали успеси. Испитао је домете свог знања из географије, историје, математике и биологије и постизао вредне пласмане. Владимир је радозналог духа и поседује широку културу, а његова одмереност и кроткост прикладни су духу светосавља, те стога награда иде правом ученику.

            Награђене су и ученице за литерарне радове у оквиру конкурса за Дан школе: Симона Јовановић, ученица 34 и Лана Игрутиновић, ученица 76. Најбоље у ликовним остварењима на конкурсу за Дан школе биле су Љубица Балтић, ученица 33 и Петра Куљача, ученица 55.

                                                                                     Пут, истина, живот

            Уметнички део прослављања школске славе била је представа Пут, истина, живот коју су извели ученици наше школе. По сценарију учитељице Снежане Шашић у овом правом драмском комаду представљен је животни и морални пут Растка Немањића. Он се приказује од тренутка када одбацује очев предлог да, као владар, буде у служби државе до замонашења, када се као исконска врлина ставља у службу Богу и постаје чувар свог народа. На том путу Растка вребају искушења, а то су у представи грехови који настоје да га заведу и омаме овоземаљским вредностима. На сцени се смењују ликови кокетне удовице, охоле племкиње, бонвивански дух Белзебубе, властољубиви и охоли краљ и на крају ојађена мајка жељна освете. На путу, Растка прати духовити и практични сапутник који, уз тренутна колебања своје природе, доживљава преображај. Уз њега се повремено појављује анђео да га оснажи у посвећености Богу и духовним висинама. Костими глумаца оживели су и дворску раскош средњег века и побожност хришћанства. У паузама између сцена песму Говори, господе у дуету изводиле су ученице наше школе. Ови стихови уздигли су дух молитве човека да, оснажен божанском љубављу, у свим искушењима остане на правом путу. Током извођења представе гледаоци су доживели дубоке емоције и били испуњени узвишеном радошћу.

            У стварању представе, које се не би постидели ни позоришни ансамбли, поред Снежане Шашић учествовали су и: Аница Вучинић, професор српског језика и књижевности, Радмила Мурганић, наставница музичке културе, Јасминка Тонић, наставница ликовне културе и Мирјана Радевић, наставница информатике и рачунарства.

            Целокупна свечаност посвећена Светом Сави, стубу српског идентитета,  показала је да човек може увек остати на путу врлине уз чврсту веру, самопрегор и уз савладавање свакодневних искушења.

            Свима нама који смо учествовали у организовању прославе школске славе била је част да истакнемо још једном узвишеност Савиног дела. Бићемо неизмерно срећни ако смо тиме дали мали допринос опстајању на светосавском путу врлине.

 

                                              Аница Вучинић, професор српског језика и књижевности       и

                                             Снежана Шашић, наставник разредне наставе

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Математика без граница – Бугарска олимпијада

У нашој школи је 12.02.2024.године одржано зимско коло такмичења Математика без граница (Бугарска олимпијада). Учествовао је 21 ученик (13 ученика четвртог разреда, 3 ученика петог разреда и 5 ученика шестог разреда). Од 20000 учесника из 28 земаља ученици наше школе освојили су осам медаља.Дарија Чурлић 4-2 бронзана медаљаВук Недић 4-3 сребрна медаљаВасилије Јовановић 4-3 златна

детаљније »

Мала ликовна колонија на тему другарства „Мој најбољи друг, другарица“

Поводом обележавања Недеље ружичастих мајица, у нашој школи је одржана мала ликовна колонија на тему другарства „Мој најбољи друг, другарица“ Ученици петог разреда, који похађају ликовну секцију су са великим одушевљењем реализовали малу ликовну колонију, на којој су ђацима првацима показали своје цртачке и сликарске способности. Мали прваци су са уживањем прихватили и применили све

детаљније »

Тематски дан „Певај са нама оздрави другарство“ у оквиру недеље Ружичастих мајица

Данас је у амфитеатру школе одржан тематски дан под називом „Певај са нама оздрави другарство“, који је само један у оквиру недеље посвећене „Дану ружичастих мајица“. Хор „Батаљонци“ ( 4. и 5.разред ) и ученици који су чланови музичке секције из 5.разреда су извели песме“Дечија права“, „Нек’ свуд љубав сја“, „Ја само певам“- дует у

детаљније »

Недеља ружичастих мајица

Ученици првог разреда су у оквиру Недеља ружичастих мајица у дворишту школе отпевали песму „Сви смо ми исти“ држећи у рукама балоне ружичасте боје. Сва деца су била обучена у розе, а подршку су им пружили ученици трећег разреда који су са прозора својих учионица певали песму и махали ружичастим балонима. После тога су ученици

детаљније »

Недеља ружичастих мајица

Ученици првог разреда су у оквиру Недеља ружичастих мајици имали презентацију о томе како је настао Дан ружичастих мајици. Уз помоћ својих учитеља су одрадили радионицу о емпатији, заједништву, поштовању, разумевању туђих осећања. Научили су да говоре телом и срцем и да су све боје мушке и женске. Ученици су активно учествовали у разговору и

детаљније »

ТЕМАТСКИ ДАН- ВРЛИНА- РАДОЗНАЛОСТ

Тематски дан посвећен врлини-РАДОЗНАЛОСТ обележили су сви ученици трећег разреда,са својим учитељицама, у амфитеатру школе, интердисциплинарним повезивањем садржаја свих наставних предмета. Извели су занимљиве сценске наступе, Путовања Пужа Максимилијана и Себични Џин, који на маштовит начин буде читалачку радозналост, критички и истраживачки дух код ученика. Веома успешно су изразили доживљено у уметничком тексту и књизи

детаљније »
Scroll to Top