Светски дан вода – музичка секција

Тема пројекта урађеног на музичкој секцији 5.разреда-музичка радионица, поводом светског Дана вода 2023.  је илустрација композиције „Влтава“. Ученици су научили шта је програмска музика- музика којом су многи композитори одлучили да нам испричају неку причу, бајку, опишу неки пејзаж, или историјски догађај. Чешки композитор Беджих Сметана компоновао је циклус од шест симфонијских поема под називом „Моја домовина“ а једна од њих је „Влтава“. Ванмузички садржај нас је водио током пројекта кроз слушање композиције описујући ток реке Влтаве.

Два извора избијају из хладовине Шумавских гора – један топао и весео, други хладан и озбиљан. Њихови брзи таласићи, спајајући се, јасно жуборе преко камена и светлуцају на Сунчевом зраку. Од бистрог планинског потока, у даљем току, постаје речица Влтава, која пресеца чешку земљу, шумећи све јаче што даље тече, пролазећи кроз тамно борје, кроз које одјекује ловачки рог. Пролази и кроз пооране њиве, на којима се чује свирка: свадба, игра, весеље. Ноћу, при месечини, виле воде коло по њеним месечином обасјаним златним таласима у којима се издалека огледају суре тврђаве, споменици минуле чешке славе. Код Светојанских спрудова Влтава шуми својим водопадима, продире кроз планинско стење и ломи своје таласе о разбацане камене блокове. Одатле, ушавши достојанственим током, у широко речно корито, тече ка Прагу, где је дочекује стародревна тврђава Вишехрад. Влтава ту јури свом силином и славом да затим умакне композиторовом погледу у даљини. Такође су се упознали и са саставом симфонијског оркестра који изводи дело.
Овим заједничким радом  освсетили  смо  Циљ обележавања Светског дана вода, а то јесте да се сетимо важности заштите вода и пробудимо свест да на многим местима у свету тренутно нема пијаће воде.

Вода је веома важна за читаву еволуцију јер је она један од главних услова за опстанак живота на земљи и ученицима 5.разреда ( кроз слушање композиције „Влтава“Б.Сметане), 6.разреда (кроз слушање композиције „На лепом плавом Дунаву“Ј. Штрауса), 7.разреда (кроз обраду песме „Жубор вода жуборила „Р.Грајића) је усмерена пажња на то.

                                                                                     Предметна наставница :Јелена Димитријевић                      

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Scroll to Top