Тематска недеља посвећена Дану раужичастих мајица – Корак по корак до пријатељства

ДОБРА  ДЕЛА  ДАЈУ  ТИ  КРИЛА

         Током тематске недеље „Корак по корак до пријатељства“ поводом Дана ружичастих мајица, у нашим учионицама је било емотивно и раздрагано. Осмислили смо креативну радионице – ,,Добра дела дају ти крила“  за наше другаке, са циљем да схвате значај пријатељства и  кажу  „стоп“ сваком облику вршњачког насиља. Мишљења смо да се до дечјег срца долази путем поплочаним осећањима.Тај пут је тешко пронаћи, јер је он комплексан и замршен, зато што чисто, младо срце осети када емоција није искрена.         Протеклу недељу смо, кроз низ активности, опрезно, али храбро ходали том путањом и допрли до сваког маленог срца.То су за нас били истински тренуци среће.

         Први дан:  гледање кратког, веома емотивног, анимираног, дечјег филма ,,Umbrella“, разговор о садржају филма, прављење речника осећања и излиставање емоција које је у нама пробудо филм, исписивање осећања на  „листићу“.

        Други дан: разговор о пријатељству, како се оно гради, али и како може бити уништено; прављење мапе-ума на тему пријатељство; исписивањем мисли „наших мудрица“ на свако слово ове чаробне речи настао је пано „Корак по корак до пријатељства“.

        Трећи дан: презентовање дивних мисли о пријатељству и тумачење значења – ,,Када разбијемо тањир, не вреди му се извињавати, он је разбијен. Тако је и са људима’,’ говорио је Момо Капор; корак по корак, исписивањем порука пријатељства,  насталало је „Дрво пријатељства“.

        Четврти дан: вештим ручицама и тимским радом креативних другака настао је фото-пано „Добра дела дају ти крила“; распеваним гласовима, кореографијом и звуцима песме ,,Насиље није храброст“ ученици другог разреда, свима су пренели мисао важну – „изградимо спону снажну, једнакост и људскост увек нек’ влада, мржња и насиље да стану сад“. Стотину ружичастих балони полетели су у небо носећи собом ову поруку.

        Пети дан:  после рада на интерактивном материјалу – свесци „Активности против насиља и школског насиља – насилник или пријатељ“ коју је објавила учитељица Елена Петрова из Бугарске, као завршни продукт тематске недеље изродио се пано „Од срца обећавам…“

        Обзиром на чињеницу да је насиље све више присутно међу децом и генерално у друштву, циљ ове тематске недеље био је анимирати и укључити што већи број ученика да се баве радом из области културе и уметности, пробудити њихова позитивна размишљања, подстаћи их да се друже, разговарају, шире љубав и пријатељство и да сви заједно кажу насиљу „НЕ“. Тематска недеља је огромном снагом прожела наше малене и знамо да су напокон схватили да је насиље штетно, непотребно, а да је снага у заједништву и грађењу добрих међувршњачких односа. Овакве активности су увек добродошле. Ово је био наш начин да „ружичасте мајице“ не треба да буду тема само последње среде у фебруару него и сваки дан.

Веће другог разреда

Добра дела дају ти крила – II/5

 

            Ученици II-5 одељења  наше школе су креативним и поучним радионицама, заједничким снагама, пријатељством и љубављу обилежили тематску недељу поводом „Дана ружичастих мајица“. Кроз песму, плес, цртеже и разговор развили су свест о томе да је другарство, међусобно помагање и узајамна љубав нешто најлепше, а да насиље није храброст већ кукавичлук и особина слабих д‌ечака и д‌евојчица.  Припремили су скечеве и кроз примере показали шта је то вршњачко насиље, како треба  поступати у случају да буду жртва вршњачког насиља и на који начин да помогну другима уколико се нађу у таквој ситуацији.  

              Свима су поручили да желе школе без насиља.

 

Школе без насиља

Заједно до правог циља!

Циљ су школе без насиља.

Нећемо се свађати,нећемо се вријеђати,

добре оцјене у дневнику ћемо редати.

Нећемо из групе никога издвајати,

већ стварати пријатељства што ће дуго трајати.

Чему оговарања,чему ружне приче?

На другачији начин се пријатељство стиче.

Кад помогнеш некоме,лакше је и теби,

Зашто један другом помагали не би?

Толико је ружно када неко псује,

Нек’ се из наших уста лијепа ријеч чује.

Није битна вјера,нити боја коже,

Нека сви се воле,нека сви се сложе.

Нека нас лијепе ствари у будућност воде,

А насиље из школе нека далеко оде.

Нико на свог друга неће руку дићи,

Тако ћемо и ми до свог циља стићи.

ЗАЈЕДНО ДО ПРАВОГ ЦИЉА –

ЦИЉ СУ ШКОЛЕ БЕЗ НАСИЉА !

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Дан планете Земље

И ове године наша школа је на пригодан начин обележила значајан еколошки датум Дан планете Земље, 22.04.2024. Као резултат дугогодишње сарадње наше школе са ЈКП „Чистоћа“ Краљево, у организацији Савета за заштиту животне средине Краљево, ученици од петог до седмог разреда присуствовали су предавању и радионици на тему Рециклажа. Ученици су упознати са током процеса

детаљније »

Квиз „Колико познајеш српску историју“ у организацији Српске књижевне задруге

Ученици шестог разреда наше школе су освојили прво место у полуфиналу квиза „Колико познајеш српску историју“ у организацији Српске књижевне задруге. Тим који чине Ана Милићевић 6-4, Михајло Васиљев 6-2 и Филип Матковић 6-1 су се пласирали у финале квиза. Ментор победничкој екипи је наставник историје Александар Мировић.

детаљније »

Ускршња продајна изложба

Поводом предстојећих ускршњих празника, наша школа, традиционално организује Ускршњу продајну изложбу. На продајним штандовима, ученици од 1. до 8. разреда представите посетиоцима своје ручне радове са ускршњи мотивима, као и свој таленат и креативност у изради декоративно употребних предмета. Ускршња продајна изложба ће бити одржана у дворишту наше школе 25.4. 2024.године Дођите да заједно подржимо

детаљније »

Републичко такмичење из књижевности

„Ој, Карловци место моје драго […] Ко тебека никад не видео, Шта је јоште сиротан видео?ˮ Бранко Радичевић На месту где се спајају духовност, култура и традиција смештена је најстарија гимназија у Србији. Чувена Карловачка гимназија отвара своја врата сваке године као домаћин Републичког такмичења из књижевности – Књижевна олимпијада. Ове године су се четири

детаљније »
Scroll to Top