Fantastično putovanje u Italiju na evropsko finale Hippo takmičenja

 

Pored bugarske olimpijade Matematike bez granica, naša škola je ušla i u finale međunarodnog Hippo takmičenja iz engleskog jezika. Od ukupno 125 učenika prijavljenih za ovo renomirano takmičenje koje sada pokriva skoro sve kontinente, jedanaest učenika je ušlo u polufinalni krug, a učenica odeljenja 3/4 Anđela Živković u kategoriji Little Hippo plasirala se u evropsko finale koje se održava u Italiji u Lidu di Jezolu. Ona je pored Sare Rodić, učenice  nastavnice Olgice Matović pre četiri godine u kategoriji Hippo 1, naš drugi učesnik ovog finala.

Učesnici ovogodišnjeg polufinala su bili:

Red.br.Kategorija i učeniciRaz/odelj.NastavnikBroj bodova
 Little Hippo   
1.Anđelija KaraičićIII/4Tanja Radović78,5
2.Anđela ŽivkovićIII/4Tanja Radović76
3.Sofija AleksićIII/4Tanja Radović74,5
 Hippo 1   
1.Vuk StevićIV/4Olgica Matović78,5
2.Natalija RankovićVI/3Jelena Nikolić77
3.Irina KostićV/3Vesna Tomić Bečki77
4.Angela TsarsidouV/3Vesna Tomić Bečki76
5.Relja RužićV/2Vesna Tomić Bečki75,5
 Hippo 2   
1.Emilija LazovićVI/4Kristina Devedžić81
 Hippo 3   
1.Pavle SotirovVII/5Tanja Radović86
2.Anja SvorcanVIII/5Olgica Matović84,5
     

 

Za Anđelu Živković ovo nije bilo samo takmičenje. To je ujedno bio i njen prvi odlazak na more. Na putovanje smo krenuli 17.05.2022. da bi se ispred Arene ukrcali u Hippo autobus u kome je osim takmičara iz Srbije bilo i dece iz Severne Makedonije, Rumunije i drugih balkanskih država. Anđela i njena drugarica iz Kruševca Ljubica Radović bile su najmlađe u autobusu.

U Italiju smo stigli preko Istre u ranim jutarnjim časovima i veoma brzo prošli Trst i stigli na naše odredište. Hippo Village sastoji se od dva hotela u kojima su smešteni učenici i njihovi nastavnici i gde se održava većina aktivnosti planiranih za ovo takmičenje. Odmah pošto smo se smestili, iskoristili smo svoje slobodno vreme da posetimo plažu. Bila je prezna jer sezona još nije počela, ali lepa i pitoma za prvi susret sa morem. Plićak koji se proteže daleko pored dokova bio je topao i mali talasi su se gubili u pesku. Stigli smo da vidimo račiće, hranimo galebove, prikupimo školjke za drugare iz odeljenja koji su drugarici pripremili čak i džeparac, i naravno, probali smo da plivamo i igramo se sa Ljubicom koja je Anđeli bila cimerka i najbolja drugarica. Njihova konverzacija se od početka odvijala isključivo na engleskom jeziku jer su one tako želele, a nastavile su i kasnije kada su dobile cimerke iz Hrvatske.

Popodne smo prisustvovli svečanom otvaranju i prozivci, a zatim su svi takmičari ponovo otišli na plažu kako bi se uz pomoć animatora koji su imali razne igre za njih upoznali jedni sa drugima.  Stajali su u dva kruga i razgovarali sa svakim novim učenikom na koji su nailazili tokom kratanja. Sam ambijent učinio je da ova aktivnost bude pravo uživanje. Druženje se nastavilo  za večerom, u večernjoj šetnji po gradu i kasnije u sobi.

Sledeće jutro bilo je najnapetije jer se tada održavalo takmičenje. Buđenje, doručak, i trema brzo su prošli i ono što smo svi želeli posle takmičenja bilo je da vidimo Venciju koja je bila blizu, ali ipak smo morali ići i pola sata autobusom i još toliko trajektom. Sunce je obasjavalo luku kada smo stigli i ceo obilazak ovog grada na vodi bio je nestvarno lep. I šetnja trgom Svetog Marka, uskim ulicama i malenim mostovima  koji su svi bili drugačiji, pogled na gondole i stare zgrade, unutrašnjost crkve i poseta restoranu i sladoled Unicorn, sve je bilo mnogo lepše nego što smo očekivali.   Želeli smo naravno još vremena da provedemo na plaži kada smo se vratili u Lido di Jezolo, ali vreme je proticalo neverovatno brzo. Požurili smo na večeru pa na dodelu nagrada u Narodno pozorište. Svi finalisti dobili su medalje, a samo po jedan prvi iz svake kategorije dobio je i šansu da se takmiči na svetskom finalu u Rimu u septembru ove godine. Cela svečanost dodele nagrada bila je i strimovana na Youtubu, a Srbija je osvojila dva prva mesta. U kategoriji Little Hippo pobedio je učenik iz Albanije.

Sutradan smo krenuli jako rano da bi naši drugari iz Makedonije stigli na svoj poslednji autobus iz Beograda. Zadržavanje da panoramski vidimo Rijeku i Opatiju i pređemo granice učinilo je da u Beograd stignemo posle 21 sat pa smo i mi svoj autobus čekali skoro do ponoći. Da joj ne bude dosadno Anđela je pevala na engleskom jeziku i oživljavala svoje doživljaje sa Ljubicom i dve Eme iz Zagreba i Rijeke. U Kraljevo smo stigli oko 3 noću, ali smo dokazali da znanje može daleko da te odvede i da je sticanje znanja lepo i zanimljivo.

Kada se vratila, Anđela je sa svojim drugaricama iz odeljenja bila glavni akter uglednog časa 17.06.2022. organizovanog za sva odeljenja trećeg razreda. Uz priču na engleskom jeziku, puno fotografija, videa i potpitanja, dočarala je svojim vršnjacima, učiteljima i mami koja je takođe bila prisutna kako je njeno fantastično znanje engleskog jezika odvelo čak i do mora. Želimo joj još mnogo ovakvih uspeha, putovanja i radosti. Bravo Anđela! Good luck!

Tanja Radović, profesor engleskog jezika

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Obeležavanje Evropskog dana jezika

OŠ „IV kraljevački bataljon“ tradicionalno organizuje „Takmičenje za pesmu Evrovizije“ svakog 26. septembra kako bi kao dvojezična škola promovisala značaj višejezičnosti i multikulturalnosti. Ove godine ova manifestacija obuhvatila je čak 27 kompozicija koje su izvodili učenici od prvog do osmog razreda. Svaka pesma predstavljala je jednu zemlju, a individualni izvođači, dueti i grupe pevali su

detaljnije »

Prva nagrada za dramski tekst

Prva nagrada za dramski tekst „Kad bi knjige progovorile” na 35. Međunarodnom festivalu humora za decuDramski tekst „Kad bi knjige progovorile” čiji je autor nastavnica srpskog jezika i književnosti Nataša Mitrović, a autori replika učenici Eva Bulatović (66), „Biblioteka”, Relja Ružića (66), „Rečnik”, Bodin Kostić (66), „Enciklopedija”, Tara Antonijević (66), „Lektira”, Dora-Antonina Cvijetić (53), „Poezija”,

detaljnije »

Svečani prijem polaznika pripremnog predškolskog programa i učenika prvog razreda

Osnovna škola „ IV kraljevački bataljon “ je i ovog 1. septembra dočekala novu generaciju učenika pripremno – predškolskog programa  i učenika prvog razreda.Svečanom priredbom izmamili smo osmehe svih prisutnih.  Naši vredni đaci, učenici četvrtog razreda su pevali, recitovali, glumili i tako pokazali svojim najmlađim drugarima da „ Svaka se škola praviod slika, brojeva i

detaljnije »

Likovna izložba povodom prijema prvaka i predškolaca

Povodom prijema prvaka i predškolaca, i početka nove školske godine, u holu naše škole je upriličena prigodna izložba likovnih radova. Na plakatima i likovnim radovima su predstavljene ilustracije i poruke dobrodošlice upućene našim malim predškolcima i prvacima. Srećno prvaci i predškolci!!

detaljnije »
Scroll to Top