Fantastično putovanje u Italiju na evropsko finale Hippo takmičenja

 

Pored bugarske olimpijade Matematike bez granica, naša škola je ušla i u finale međunarodnog Hippo takmičenja iz engleskog jezika. Od ukupno 125 učenika prijavljenih za ovo renomirano takmičenje koje sada pokriva skoro sve kontinente, jedanaest učenika je ušlo u polufinalni krug, a učenica odeljenja 3/4 Anđela Živković u kategoriji Little Hippo plasirala se u evropsko finale koje se održava u Italiji u Lidu di Jezolu. Ona je pored Sare Rodić, učenice  nastavnice Olgice Matović pre četiri godine u kategoriji Hippo 1, naš drugi učesnik ovog finala.

Učesnici ovogodišnjeg polufinala su bili:

Red.br.Kategorija i učeniciRaz/odelj.NastavnikBroj bodova
 Little Hippo   
1.Anđelija KaraičićIII/4Tanja Radović78,5
2.Anđela ŽivkovićIII/4Tanja Radović76
3.Sofija AleksićIII/4Tanja Radović74,5
 Hippo 1   
1.Vuk StevićIV/4Olgica Matović78,5
2.Natalija RankovićVI/3Jelena Nikolić77
3.Irina KostićV/3Vesna Tomić Bečki77
4.Angela TsarsidouV/3Vesna Tomić Bečki76
5.Relja RužićV/2Vesna Tomić Bečki75,5
 Hippo 2   
1.Emilija LazovićVI/4Kristina Devedžić81
 Hippo 3   
1.Pavle SotirovVII/5Tanja Radović86
2.Anja SvorcanVIII/5Olgica Matović84,5
     

 

Za Anđelu Živković ovo nije bilo samo takmičenje. To je ujedno bio i njen prvi odlazak na more. Na putovanje smo krenuli 17.05.2022. da bi se ispred Arene ukrcali u Hippo autobus u kome je osim takmičara iz Srbije bilo i dece iz Severne Makedonije, Rumunije i drugih balkanskih država. Anđela i njena drugarica iz Kruševca Ljubica Radović bile su najmlađe u autobusu.

U Italiju smo stigli preko Istre u ranim jutarnjim časovima i veoma brzo prošli Trst i stigli na naše odredište. Hippo Village sastoji se od dva hotela u kojima su smešteni učenici i njihovi nastavnici i gde se održava većina aktivnosti planiranih za ovo takmičenje. Odmah pošto smo se smestili, iskoristili smo svoje slobodno vreme da posetimo plažu. Bila je prezna jer sezona još nije počela, ali lepa i pitoma za prvi susret sa morem. Plićak koji se proteže daleko pored dokova bio je topao i mali talasi su se gubili u pesku. Stigli smo da vidimo račiće, hranimo galebove, prikupimo školjke za drugare iz odeljenja koji su drugarici pripremili čak i džeparac, i naravno, probali smo da plivamo i igramo se sa Ljubicom koja je Anđeli bila cimerka i najbolja drugarica. Njihova konverzacija se od početka odvijala isključivo na engleskom jeziku jer su one tako želele, a nastavile su i kasnije kada su dobile cimerke iz Hrvatske.

Popodne smo prisustvovli svečanom otvaranju i prozivci, a zatim su svi takmičari ponovo otišli na plažu kako bi se uz pomoć animatora koji su imali razne igre za njih upoznali jedni sa drugima.  Stajali su u dva kruga i razgovarali sa svakim novim učenikom na koji su nailazili tokom kratanja. Sam ambijent učinio je da ova aktivnost bude pravo uživanje. Druženje se nastavilo  za večerom, u večernjoj šetnji po gradu i kasnije u sobi.

Sledeće jutro bilo je najnapetije jer se tada održavalo takmičenje. Buđenje, doručak, i trema brzo su prošli i ono što smo svi želeli posle takmičenja bilo je da vidimo Venciju koja je bila blizu, ali ipak smo morali ići i pola sata autobusom i još toliko trajektom. Sunce je obasjavalo luku kada smo stigli i ceo obilazak ovog grada na vodi bio je nestvarno lep. I šetnja trgom Svetog Marka, uskim ulicama i malenim mostovima  koji su svi bili drugačiji, pogled na gondole i stare zgrade, unutrašnjost crkve i poseta restoranu i sladoled Unicorn, sve je bilo mnogo lepše nego što smo očekivali.   Želeli smo naravno još vremena da provedemo na plaži kada smo se vratili u Lido di Jezolo, ali vreme je proticalo neverovatno brzo. Požurili smo na večeru pa na dodelu nagrada u Narodno pozorište. Svi finalisti dobili su medalje, a samo po jedan prvi iz svake kategorije dobio je i šansu da se takmiči na svetskom finalu u Rimu u septembru ove godine. Cela svečanost dodele nagrada bila je i strimovana na Youtubu, a Srbija je osvojila dva prva mesta. U kategoriji Little Hippo pobedio je učenik iz Albanije.

Sutradan smo krenuli jako rano da bi naši drugari iz Makedonije stigli na svoj poslednji autobus iz Beograda. Zadržavanje da panoramski vidimo Rijeku i Opatiju i pređemo granice učinilo je da u Beograd stignemo posle 21 sat pa smo i mi svoj autobus čekali skoro do ponoći. Da joj ne bude dosadno Anđela je pevala na engleskom jeziku i oživljavala svoje doživljaje sa Ljubicom i dve Eme iz Zagreba i Rijeke. U Kraljevo smo stigli oko 3 noću, ali smo dokazali da znanje može daleko da te odvede i da je sticanje znanja lepo i zanimljivo.

Kada se vratila, Anđela je sa svojim drugaricama iz odeljenja bila glavni akter uglednog časa 17.06.2022. organizovanog za sva odeljenja trećeg razreda. Uz priču na engleskom jeziku, puno fotografija, videa i potpitanja, dočarala je svojim vršnjacima, učiteljima i mami koja je takođe bila prisutna kako je njeno fantastično znanje engleskog jezika odvelo čak i do mora. Želimo joj još mnogo ovakvih uspeha, putovanja i radosti. Bravo Anđela! Good luck!

Tanja Radović, profesor engleskog jezika

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Međugradski literarni konkurs “Sveti Sava-slava srpskog roda”

Na međugradskom literarnom konkursu koji po prvi put raspisuje Biblioteka „Sveti vladika Nikolaj” iz Niša povodom Savindana, učenica Dorotea Kostović, V5, osvojila je drugu nagradu u kategoriji učenici osnovnih škola.Biblioteka „Sveti vladika Nikolaj” ima dvadeset godina dugu tradiciju i ogranak je Centra za crkvene studije u Nišu. Upravnik biblioteke je profesor sa Filozofskog fakulteta dr

detaljnije »

Dan škole

I ovog 22. decembra smo proslavili najradosniji dan za sve učenike i zaposlene u školi, Dan škole, u svečanoj atmosferi u Kraljevačkom pozorištu. Nakon otvaranja programa, sve prisutne je pozdravila direktorka škole, Marina Vučinić, koja je izrazila sreću i zadovoljstvo što smo svi ponovo zajedno i što se Dan škole opet proslavlja među prijateljima i

detaljnije »

Dan zdrave ishrane

Povodom obeležavanja Dana zdrave ishrane, 21.12.2022. u Zavodu za javno zdravlje u Kraljevu, održana je svečana dodela nagrada učenicima naše škole koji su učestvovali na likovnom i literarnom konkursu. Učenici naše škole su osvojili 11 nagrada, u mlađim i starijim razredima. Na kreativan likovni način, poslata je vizuelna poruka javnosti, o značaju zdrave ishrane, zdravih

detaljnije »

Novogodišnja prodajna izložba

Povodom predstojećih novogodišnjih praznika, 27.12.2022.godine (utorak), u 17 časova, u holu naše škole biće upriličena Novogodišnja prodajna izložba.Ovom prilikom će biti prezentovani dekorativni radovi i predmeti naših učenika, sa novogodišnjim motivima.Dođite, da zajedno podržimo kreativnost i talenat naše dece!DOBRODOŠLI! 

detaljnije »

Prisustvo međunarodnom ERASMUS+ seminaru u Lisabonu

Kao  jedna od samo četiri državne srpsko-engleske  dvojezične osnovne  škole u Srbiji, naša škola se kvalifikovala za prisustvo na Erasmus+ seminaru posvećenom višejezičnosti kao tendenciji evropskog  obrazovanja. Seminar Language Policy and the European Strategies održan je 5. i 6. decembra u prestonici Portugala i prisustvovale su mu direktor škole Marina Vučinić i koordinator dvojezične nastave

detaljnije »
Scroll to Top