Филозофија у амфитеатру школе

У четвртак 6.4. 2023. наша школа је у сарадњи са агенцијом „Траг“ организовала извођење монодраме  Одбрана Сократа и смрт. У времену када, рекли бисмо, традиционални облици културе почињу да се губе из вида, још једанпут смо се подсетили са универзалне људске и филозофске вредности немају цену, па када се и главом плаћају. На то нас је својим извођењем подсетио познати краљевачки уметник Миломир Недељковић.

Знамо да је Сократова осуда био догађај који ће постати предмет небројених каснијих уметничких и филозофских остварења, драма, сликарских дела. Осуђен је на смрт од стране народног  збора од 501 судије који су тесном већином гласова изгласали пресуду.  Сократ је био узоран грађанин иако ексцентрик, сиромашан, одважан војник у младости, али живахан, искричаве памети, увек распричан и спреман за полемику. Био је то човек са „градских тргова“. Занемарио је своју имовину и породицу настојећи да подучава Атињане „истини“, како би се лично усавршили и постали бољи – људи са врлинама, „исправни људи“.

Опет су нам разоткривени стоички погледи на свет, неговања људских филозофских вредности и непролазних судбина које прате људе кроз векове.

Неколико насилних смрти лежи у основама европске цивилизације. Ипак, ниједна насилна смрт није толико дубоко утицала на европску филозофску мисао и етичку свест као што је то била смртна пресуда седамдесетогодишњем Сократу (399 године пре н.е) – том необичном човеку и „најмудријем од свих Атињана“, како га је назвало Аполоново пророчиште у Делфима, „оцу и првом мученику филозофије“ како су га прозвали много касније.

Хвала г. Недељковићу који нас је причом о Сократу подсетио на уверења да људски живот има смисла само ако је у њему могуће остваривање духовних и моралних вредности. Дивно је било гледати.

                                                            Нада Тијанић, професор српског језика и књижевности

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Општинско такмичење из прве помоћи

Тиме што доброту ширимо око себе, истовремено је учвршћујемо и у себи самима.” А. Гарборг Општинско такмичење у пружању прве помоћи одржано је у уторак, 23. маја 2023. године са почетком у 11 часова у дворишту Медицинске школе Краљево. Тим наше школе „Батаљонци” чинили су ученици одељења VI/6 Тара Антонијевић, Ева Булатовић, Нађа Вујовић и

детаљније »
Scroll to Top