ФРАНКОФОНИЈА

Сваке године месец март је у целом свету у знаку Франкофоније и слављења њене разноликости и живости. Франкофонију пре свега чини 300 милиона људи који на 5 континената говоре истим, француским језиком. Уједно, Франкофонија представља и институционално средство посвећено унапређењу француског језика и успостављању политичке, образовне, економске и културне сарадње између 88 држава и Влада чланица Међународне организације франкофоније (OIF).

Као и претходних година, током месеца франкофоније биће представљени франкофони пројекти које у Србији спроводе школе, општине, удружења, музеји, културни центри, амбасаде и друга дипломатска представништва. Ипак, ова година је посебна, јер Међународна организација франкофоније обележава 50 година постојања.

Ученици наше школе који похађају француски језик, са својом наставницом, и ове године су дали допринос прослави француске културе, музике и кухиње, те су ученицима четвртог разреда дочарали све оно што су научили на часовима.

Ученик одељења 8/1 је представио Франкофонију као организацију и настојање наше земље да постане њен пуноправни члан.

Како је у нашој школи и тематска недеља „Вода“, Вишња и Софија из одељења 8/1 представиле су две велике француске реке Сену и Лоару. На презентацијама, осим битних података о овим рекама, видели смо прелепе пејзаже, мостове, замкове…, али и сазнали да преко лета на Сени постоје праве „морске“ плаже.

Сергеј из одељења 8/5 причао је о најпознатијој грађевини Париза, Ајфеловој кули, као и о њеном архитекти Гиставу Ајфелу.

Дуо Маша и Маша отпевале су Индилину песму “ Dernière danse „.

Сазнали  смо  понешто и  о француском фудбалу и фудбалерима од Стефана, Андрије, Уроша и Михаила из 5/2 и најавили да ће следеће године у Паризу бити одржане Летње олимпијске игре.

Највећи аплауз добили су наши „глумци“ из два сценска игроказа петакиње Марија, Маша, Анђелка, Анђела и Софија за „Сузе на Сени“, а Ђорђе (8/1) и Јован (5/3) за „Француску пекару“.

Да ово дружење буде богатије, постарали су се Анђела, Миа, Софија и Ђорђе који су умесили неке од познатих француских специјалитета који су послужили као сценографија за скеч у пекари: киш Лорен, кроасане…

Наши четвртаци су све пажљиво слушали, па су на наградно питање: „Која река протиче кроз Париз?“, сви знали одговор, а да бисмо једном ученику уручили награду, смислили смо и ново питање: „Наброј 5 речи које су исте у француском и српском језику?“. После неколико покушаја, добили смо и срећног добитника пакетића са кроасанима.

Радујемо се дружењу и следеће године!

Александра Ћировић, наставник француског језика

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ПРИПРЕМНО ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ

Добродошли у месец НОВЕМБАР, време када природа поступно прелази у зимски сан, а наша школска заједница улази у низ занимљивих активности. Овај месец доноси са собом не само карактеристично хладније дане, већ и прилику за заједништво, учење и рефлексију. Месец новембар испунили смо различитим активностима: упознали смо шумске животиње, домаће животиње, животиње далеких крајева, кућне

детаљније »

ПРИПРЕМНО ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ

Добродошли у чаробни месец октобар! Са својим шареним лишћем, свежим јутрима и пријатним температурама, октобар нас уводи у прелепу јесен. Овај месец доноси не само прелепе пејсаже природе, већ и низ догађаја и активности које нас подсећају на то колико је дивно доба године у којем се налазимо. Кроз овај предиван јесењи месец предшколци cу имали

детаљније »

Заједно и безбедно кроз детињство

Министарство  просвете  и  Министарство  унутрашњих  послова  низом  активности  спроводе  пројекат “ Заједно  и  безбедно  кроз  детињство“. Циљ  пројекта  је  да  се ученици  упознају   са  припадницима  Министарства  унутрашњих  послова  и  Сектора  за  ванредне  ситуације, да  упознају  шта  је  њихов  посао,  да се  подсете  безбедног  понашања  у  саобраћају  и  ванредним  ситуацијама, као  што  су  поплаве, пожари, олује 

детаљније »

Међународна олимпијада „Математика без граница“ у Бугарској-јесењи део

Након запажених резултата наших ученика у протеклих неколико година на Међународном такмичењу „Математика без граница“, Батаљонци и у овој школској години настављају са радом и посвећеношћу ка још бољим резултатима. Тридесет и четири ученика наше школе, од четвртог до осмог разреда, је 30. 10. 2023. године учествовало у јесењој рунди такмичења у организацији Републике Бугарске.

детаљније »

Угледни час A Multilingual Classroom

Угледни сараднички час A Multilingual Classroom који је одржан 20.11.2023.у одељењима 5/5 и 8/6 само је једна од активности које наша школа организује у циљу промовисања мултилингвалности и мултикултуралности. После присуства на конференцији  „Multilingualism – Language Policy and the European Strategies” oдржане у Лисабону 5.и 6. децембра 2022, радионици „Young children’s language learning pathways –

детаљније »

Завршна радионица и додела сертификата у Шумарској школи

Завршна радионица у оквиру пројекта „Шумска педагогија – учимо о шуми“ одржана је 23.11.2023. у просторијама Шумарске школе. На радионици су ученици открили рецепт за шумарски чај, начин припреме и врсте лековитих биљака које улазе у састав шумарског чаја. Након припреме мешавине по датом упутству и паковања чаја у посебне кесице додељени су сертификати ученицима за

детаљније »
Scroll to Top