ФРАНКОФОНИЈА

Сваке године месец март је у целом свету у знаку Франкофоније и слављења њене разноликости и живости. Франкофонију пре свега чини 300 милиона људи који на 5 континената говоре истим, француским језиком. Уједно, Франкофонија представља и институционално средство посвећено унапређењу француског језика и успостављању политичке, образовне, економске и културне сарадње између 88 држава и Влада чланица Међународне организације франкофоније (OIF).

Као и претходних година, током месеца франкофоније биће представљени франкофони пројекти које у Србији спроводе школе, општине, удружења, музеји, културни центри, амбасаде и друга дипломатска представништва. Ипак, ова година је посебна, јер Међународна организација франкофоније обележава 50 година постојања.

Ученици наше школе који похађају француски језик, са својом наставницом, и ове године су дали допринос прослави француске културе, музике и кухиње, те су ученицима четвртог разреда дочарали све оно што су научили на часовима.

Ученик одељења 8/1 је представио Франкофонију као организацију и настојање наше земље да постане њен пуноправни члан.

Како је у нашој школи и тематска недеља „Вода“, Вишња и Софија из одељења 8/1 представиле су две велике француске реке Сену и Лоару. На презентацијама, осим битних података о овим рекама, видели смо прелепе пејзаже, мостове, замкове…, али и сазнали да преко лета на Сени постоје праве „морске“ плаже.

Сергеј из одељења 8/5 причао је о најпознатијој грађевини Париза, Ајфеловој кули, као и о њеном архитекти Гиставу Ајфелу.

Дуо Маша и Маша отпевале су Индилину песму “ Dernière danse „.

Сазнали  смо  понешто и  о француском фудбалу и фудбалерима од Стефана, Андрије, Уроша и Михаила из 5/2 и најавили да ће следеће године у Паризу бити одржане Летње олимпијске игре.

Највећи аплауз добили су наши „глумци“ из два сценска игроказа петакиње Марија, Маша, Анђелка, Анђела и Софија за „Сузе на Сени“, а Ђорђе (8/1) и Јован (5/3) за „Француску пекару“.

Да ово дружење буде богатије, постарали су се Анђела, Миа, Софија и Ђорђе који су умесили неке од познатих француских специјалитета који су послужили као сценографија за скеч у пекари: киш Лорен, кроасане…

Наши четвртаци су све пажљиво слушали, па су на наградно питање: „Која река протиче кроз Париз?“, сви знали одговор, а да бисмо једном ученику уручили награду, смислили смо и ново питање: „Наброј 5 речи које су исте у француском и српском језику?“. После неколико покушаја, добили смо и срећног добитника пакетића са кроасанима.

Радујемо се дружењу и следеће године!

Александра Ћировић, наставник француског језика

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Општинско такмичење из прве помоћи

Тиме што доброту ширимо око себе, истовремено је учвршћујемо и у себи самима.” А. Гарборг Општинско такмичење у пружању прве помоћи одржано је у уторак, 23. маја 2023. године са почетком у 11 часова у дворишту Медицинске школе Краљево. Тим наше школе „Батаљонци” чинили су ученици одељења VI/6 Тара Антонијевић, Ева Булатовић, Нађа Вујовић и

детаљније »
Scroll to Top