Четири краљевачке школе програмом „Када би књиге проговориле” обележиле Светски дан књиге и ауторских права (23. април)

Ученици наше школе учествовали су у програму „Када би књиге проговориле” поводом  Светског дана књиге и ауторских права у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” у понедељак, 24. априла 2023. године са почетком у 18 часова.  

Припрема за обележавање овог значајног датума отпочела је на радионици „Када би књиге проговориле”, коју је осмислила и водила наставница српског језика Наташа Митровић. Након увођења ученика у тајанствени свет библиотеке и њених „становника”, свако од њих је изабрао књигу коју ће „оживети”, пишући о томе шта би она могла да каже читаоцима о свом животу у библиотеци. Са првим записаним речима рађале су и нове идеје, те је настао драмски приказ, у коме су талентовани аутори текстова постали и глумци. На сцени у краљевачкој библиотеци Библиотека Ева Булатовић (66), увела је публику у свет књига, свет мудрости, знања и забаве. На сцени су се смењивале приче Речника Реље Ружића (66), Енциклопедије Бодина Костића (66), Лектире Таре Антонијевић (66), Поезије Доре-Антонине Цвијетић (53), Романа Лане Игрутиновић (66),Сликовнице Нађе Вујовић (66) и Стрипа Алексе Радосављевића (66). Када су се „књиге” повукле у своју речиту тишину и вратиле на полицу, на сцену је изашао Библиотекар Коста Петришко (76) и још једном подсетио све присутне да су књиге наше духовно богатство.

Осим наше школе у програму су учествовали и ученици  ОШ „Јован Цвијић”, са својом наставницом српског језика и књижевности Данијелом Васиљевић, који су  говорили о историји књиге и словенског писма и ученици ОШ „Димитрије Туцовић”, са наставницом српског језика и књижевности Славицом Златојевић, који су кроз драмски приказ представили дечака који жели да постане писац и већ је објавио своју прву књигу, а хор под вођством наставнице музичке културе Виолете Петровић отпевао је две нумере „Све у књизи пише” и „Дечја права”. Обележавање Светског Дана књиге и ауторских права завршено је  рециталом ученика ОШ„Светозар Марковић” који су припремили са својом наставницом српског језика и књижевности Аном Милуновић. Они су послали снажну поруку о значају књиге, рецитујући стихове Пере Зупца, Владе Стојиљковића и Бране Црнчевића. Прича о књизи завршена је песмом Пеђе Трајковића која предвиђа да ће доћи време „Кад књиге буду у моди”.

Најава програма ученика краљевачких основних школа изазвала је велико интертесовање, те је библиотека била пуна посетилаца. Наступ свих ученика био је пропраћен аплаузима и ведрим осмесима.

 

Наташа Митровић, професор српског језика и књижевности

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Oбележавање Европског дана језика

ОШ „IV краљевачки батаљон“ традиционално организује „Такмичење за песму Евровизије“ сваког 26. септембра како би као двојезична школа промовисала значај вишејезичности и мултикултуралности. Ове године ова манифестација обухватила је чак 27 композиција које су изводили ученици од првог до осмог разреда. Свака песма представљала је једну земљу, а индивидуални извођачи, дуети и групе певали су

детаљније »

Прва награда за драмски текст

Прва награда за драмски текст „Кад би књиге проговориле” на 35. Међународном фестивалу хумора за децу Драмски текст „Кад би књиге проговориле” чији је аутор наставница српског језика и књижевности Наташа Митровић, а аутори реплика ученици Ева Булатовић (66), „Библиотека”, Реља Ружића (66), „Речник”, Бодин Костић (66), „Енциклопедија”, Тара Антонијевић (66), „Лектира”, Дора-Антонинa Цвијетић (53),

детаљније »

Свечани пријем полазника припремног предшколског програма и ученика првог разреда

Основна школа „ IV краљевачки батаљон “ је и овог 1. септембра дочекала нову генерацију ученика припремно – предшколског програма  и ученика првог разреда. Свечаном приредбом измамили смо осмехе свих присутних.  Наши вредни ђаци, ученици четвртог разреда су певали, рецитовали, глумили и тако показали својим најмлађим другарима да „ Свака се школа прави од слика,

детаљније »

Ликовна изложба поводом пријема првака и предшколаца

Поводом пријема првака и предшколаца, и почетка нове школске године, у холу наше школе је уприличена пригодна изложба ликовних радова. На плакатима и ликовним радовима су представљене илустрације и поруке добродошлице упућене нашим малим предшколцима и првацима. Срећно прваци и предшколци!!

детаљније »
Scroll to Top