Четири краљевачке школе програмом „Када би књиге проговориле” обележиле Светски дан књиге и ауторских права (23. април)

Ученици наше школе учествовали су у програму „Када би књиге проговориле” поводом  Светског дана књиге и ауторских права у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” у понедељак, 24. априла 2023. године са почетком у 18 часова.  

Припрема за обележавање овог значајног датума отпочела је на радионици „Када би књиге проговориле”, коју је осмислила и водила наставница српског језика Наташа Митровић. Након увођења ученика у тајанствени свет библиотеке и њених „становника”, свако од њих је изабрао књигу коју ће „оживети”, пишући о томе шта би она могла да каже читаоцима о свом животу у библиотеци. Са првим записаним речима рађале су и нове идеје, те је настао драмски приказ, у коме су талентовани аутори текстова постали и глумци. На сцени у краљевачкој библиотеци Библиотека Ева Булатовић (66), увела је публику у свет књига, свет мудрости, знања и забаве. На сцени су се смењивале приче Речника Реље Ружића (66), Енциклопедије Бодина Костића (66), Лектире Таре Антонијевић (66), Поезије Доре-Антонине Цвијетић (53), Романа Лане Игрутиновић (66),Сликовнице Нађе Вујовић (66) и Стрипа Алексе Радосављевића (66). Када су се „књиге” повукле у своју речиту тишину и вратиле на полицу, на сцену је изашао Библиотекар Коста Петришко (76) и још једном подсетио све присутне да су књиге наше духовно богатство.

Осим наше школе у програму су учествовали и ученици  ОШ „Јован Цвијић”, са својом наставницом српског језика и књижевности Данијелом Васиљевић, који су  говорили о историји књиге и словенског писма и ученици ОШ „Димитрије Туцовић”, са наставницом српског језика и књижевности Славицом Златојевић, који су кроз драмски приказ представили дечака који жели да постане писац и већ је објавио своју прву књигу, а хор под вођством наставнице музичке културе Виолете Петровић отпевао је две нумере „Све у књизи пише” и „Дечја права”. Обележавање Светског Дана књиге и ауторских права завршено је  рециталом ученика ОШ„Светозар Марковић” који су припремили са својом наставницом српског језика и књижевности Аном Милуновић. Они су послали снажну поруку о значају књиге, рецитујући стихове Пере Зупца, Владе Стојиљковића и Бране Црнчевића. Прича о књизи завршена је песмом Пеђе Трајковића која предвиђа да ће доћи време „Кад књиге буду у моди”.

Најава програма ученика краљевачких основних школа изазвала је велико интертесовање, те је библиотека била пуна посетилаца. Наступ свих ученика био је пропраћен аплаузима и ведрим осмесима.

 

Наташа Митровић, професор српског језика и књижевности

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Општинско такмичење из прве помоћи

Тиме што доброту ширимо око себе, истовремено је учвршћујемо и у себи самима.” А. Гарборг Општинско такмичење у пружању прве помоћи одржано је у уторак, 23. маја 2023. године са почетком у 11 часова у дворишту Медицинске школе Краљево. Тим наше школе „Батаљонци” чинили су ученици одељења VI/6 Тара Антонијевић, Ева Булатовић, Нађа Вујовић и

детаљније »
Scroll to Top