Читалачки маратон – „дружење” са Јеленом Ангеловски.

За лепу реч препреке не постоје

Путовање кроз свет књига у оквиру Читалачког маратона се наставило 8. маја „дружењем” са Јеленом Ангеловски. Да за лепу реч и учење од свестраних, креативних људи не постоје границе, доказ је и наше дружење са ауторком романа Мика. Она се путем Zооm апликације јавила нашим књигољупцима из далеке Америке и кроз разговор са Дејаном Алексићем, водитељем програма, открила занимљивости из процеса писања, али и путовања књиге од рукописа до штампаног издања.

Јелена Ангеловски је поздравила присутне изразивши срећу што види салу амфитеатра испуњену читаоцима и одушевљење нашом манифестацијом која слави књигу, нагласивши да је зато што је ретка утолико и драгоценија.

На почетку разговора упознати смо са биографијом ауторке и сазнали смо да је она доктор књижевности и да живи и ради у Швајцарској као наставница српског језика и књижевности у Српској допунској школи. Занимљиво је да је Мика њен роман првенац и да је настао на основу разговора са Владиславом Војиновић, нама добро познатом списатељицом за децу са пређашњих маратона. Роман се својим квалитетом издвојио и већ је овенчан значајним наградама – наградом „Раде Обреновић” на Змајевим дечјим играма, награда „Малени цвет” коју додељује град Ниш и наградом „Драган Радуловић”, коју додељује Секретаријат за културу и спорт града Подгорица.

Књигољупци су имали прилике да постављају питања и о роману, о поступцима обликовања главног јунака, да сазнају са којим потешкоћама се ауторка суочавала током писања, али и да сазнају о школском систему у Швајцарској.

Верујемо да ће данашњи разговор додатно инспирисати наше књигољупце за такмичарски део и да су дечака Мику доживели на посве другачији начин. Дружење се завршило уз снажну поруку Јелене Ангеловски, која провејава и кроз читави роман да се „вредност човека налази у његовом срцу и језику”.

Марина Лончаревић, проф. српског језика

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Општинско такмичење из прве помоћи

Тиме што доброту ширимо око себе, истовремено је учвршћујемо и у себи самима.” А. Гарборг Општинско такмичење у пружању прве помоћи одржано је у уторак, 23. маја 2023. године са почетком у 11 часова у дворишту Медицинске школе Краљево. Тим наше школе „Батаљонци” чинили су ученици одељења VI/6 Тара Антонијевић, Ева Булатовић, Нађа Вујовић и

детаљније »
Scroll to Top