Европски дан језика

Европски дан језика прославили смо и ове године у одељењима четвртог разреда. Овај дан обележавамо са циљем да  ученике научимо о важности учења страних језика, да их упознамо са културом и историјом европских земаља и да их подстакнемо да се и даље интересују за учење језика тј. за целоживотно учење. Учење језика помаже и да се развије толеранција и разумевање међу људима из различитих језичких и културних средина.

На часу смо научили неке занимљиве чињенице о језицима ( да је француски био званични језик Енглеске преко 300 година, да се именице на немачком пишу великим словом, да на шпанском питање прате два упутника: један на почетку реченице окренут наопачке, а други на крају реченице итд.), неке нове речи (позајмљеница, колонија, тореадор, двојезичност, итд.), који су најчешћи званични језици на свету као и у којим државама се користе. Ученици су погађали из којих језика смо преузели поједине прочитане речи а на крају су погађали на којем језику су испеване пуштене музичке нумере.

Свако одељење је добило задатак да представи једну европску државу на хамеру што су ученици заједно са својим учитељима  успешно одрадили.

 Библиотекар, Марија Данчетовић                                                      

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Стручно усавршвање наставника у дојезичној настави у шк 2023/24.

Aleksandar Mirović Тим броји око 20 наставника који поред извођења наставе на енлеском језику у дозвољеном обиму, имају и обавезу да се константно стручно усавршавају у школи и ван ње. Велики број двојезичних наставника присуствовао је обележавању Европског дана страних језика 26. септембра у амфитеатру школе за који се традиционално припрема такмичење за Песму Евровизије

детаљније »

Математика без граница – Финале Бугарске олимпијаде

Након седам дана боравка у Несебару у Бугарској, ученици наше школе се враћају пуни успомена на ово дивно искуство. Након такмичења у индивидуалним и екипним категоријама стигле су и медаље. Ученик Василије Јовановић освојио је бронзану медаљу у појединачној категорији. Ученик Огњен Остраћанин освојио је златну медаљу у појединачној категорији. Огњен Остраћанин је освојио и златни

детаљније »
Scroll to Top