Извештај о гостовању Еразмус+ пројекта Well being of students OŠ “Miško Kranjec” из Љубљане, Словенија

Још од упознавања са Еразмус+ координатором  словенчке школе OŠ “Miško Kranjec” Нином Јевшевар на ТCA Конференцији о вишејезичности у Лиасабону у децембру 2022. године, активно сарађујемо у у пројектима  везаним за подршку ученицима у погледу оснаживања  на пољу емоционалног и менталног здравља. Наши билингвални ученици често су имали онлајн састанке са ученицима ове школе и добијали различите задатке како би ширили своје знање у овом пољу. Наша школа је такође аплицирала да гостује у OŠ “Miško Kranjec” пројектом Аll we need are smiles 2023. године који се нашао на резервној листи одобрених пројеката, а у њиховом пројекту Well being of students ми смо трећи партнер поред школа из Португала и Шведске.

Група од три наставника и десет ученика њиховог осмог разреда посетила  је Краљево и нашу школу од 09.09.2024. до 14.09.2024. Ученици и наставници су били смештени у хотелу Турист што је било одлично због близине школе и сваки дан долазили на унапред договорене активности.

Првога дана приређен је Meet and greet програм у којем су наставник у билингвалној настави Александар Мировић и ученице билингвалног одељења 8-3 Богдана Станојловић, Анђела Тсартсиду и Ирина Костић представили школу, град, историју, традицију и модерна дешавања на енглеском језику, а ученици  школе Мишко Крањец говорили о својим интересовањима. Једна од warm up активности  била је и певање на енглеском језику са наставницима  Станком Аксентијевићем (гитара) и Катарином Дуловић (чело) који су такође у тиму билингвалне наставе. Покушали смо да госте научимо и неки стих на српском језику уз песме Ђорђа Балашевића и Бајаге. Билингвални ученици шестог и осмог разреда  такође су активно узели учешће у каракое журци певајући своје омиљене песме заједно са гостима од којих су неки познавали хрватски или македонски језик. Највеселији део је био када је наставник физике и информатике Милош Дедеић подучавао госте да играју наша традиционална кола од Моравца до Робот кола, а ученице билингвалног одељења 6-3 подучавале своје другарице из Словеније кореографију за песму Албатрос што је успешно савладано. Већ првог дана показали смо колико забавно може да буде у школи. На крају дана ученици из Љубљане су посетили Народни музеј где су видели сталну поставку музеја и изложбу „Inspirati dall’Italia“.

Другог дана посете ученици билингвалних одељења показали су гостима школу, а затим сви заједно са одељењем 6-6 учествовали у интересентном часу „Social skills“ наставнице енглеског језика OŠ “Miško Kranjec” Marjete Oman. Наставница Марјета је интерактивно представила неке од веома важних социјалних вештина као што су дружење, решавање проблема, забављање са вршњацима, представљање, комуникацију покретима,  дељење, давање комплимената,  охрабривање, лепо васптање, фер плеј, показивање емпатије, поштовања, осећања, како бити добар слушалац, сарађивати и решавати конфликте. Следећу активност „Игре без граница“ огранизовали су педагошки саветник Снежана Шашић и наставници физичког и здравственог васпитања Анђелка Милошевић и Петар Замахајев који су у дворишту организовали такмичења у смешним активностима са чуњевима, сламчицама и другим реквизитима у којима су сви уживали. Наставница Оља Радосављевић одржала угледни час енглеског „Colours and emotions“ са гостима и ученицима 8-6. Поподневни часови су били резервисани за шетњу по граду и упознавање знаменитости.

Трећи дан је обележен учењем грнчарског заната са наставицом Јасмином Тонић који може пуно допринети релаксацији ученика и развијању њихове креативности. После тога, одржана је традиционална „Евровизија“ која је трајала скоро три сата јер се састојала од 30 песама на енглеском, француском, италијанском, шпанском, холандском, турском, албанском, српском и наравно словенчком језику на којем је била и победничка песма Challe Salle Lagano https://www.youtube.com/watch?v=JaPwLN5-21o коју су извели децаци из ОШ „Мишка Крањца“ и заслужено, после гласања, добили плишаног меду као награду. У поподневним часовима гости из Љубљане су посетили „Музеј слатка“ који се налази преко пута наше школе, и дегустирали наше традиционалне слаткише.

Четврти дан посете нашој школи обележио је необичан „Мултилингвални час“ у којем су учествовале три наставнице из Словеније Нина  Јевшевар, немачки, Марјета Оман, енглески и Мојца Урбанц Русакис, словеначки језик,  и наше наставнице језика Наташа Митровић, српски, Даница Петровић, немачки,  Оља Радосављевић, енглески и шпански, Кристина Павловић,енглески и немачки и Тања Радовић, енглески језик. Ученици билингвалног одељења 8-6 и ученици из Љубљане су прво учили једни друге своје матерње језике тражећи сличности у једноставном вокабулару, а затим су подељени у групе за 5 језика радили кратке дијалоге везане за свакодневну комуникацију и  покушавали да препевају песму Fairy tale Alexandera Rybaka на језик своје групе.Час је завршен емотивним читањем где су ученици добијали расположење којим треба да прочитају  текст.  Одвојено је време и за евалуацију овог часа, и за дискусију о овом  пројекту и утисцима о досадашњим активностима. Ученици су уживали и у још два весела часа са наставницима физичког васпитања Јеленом Ристовић и Петром Замахајевим и на крају учествовали у двојезичном и веома интерактивном часу историје са наставником Александром Мировићем који је за овај час имао један весео квиз и игру са лоптом и кошем.

Свакодневна дружења са нашим ученицима настављала су се и током поподнева и вечери у граду. Ученици су одушевљени својим новим другарима и радо би да наставе сарадњу са њима и у наредним годинама. За почетак неколико  ученика и наставника наше школе одлази у посету ОШ „Мишка Крањца“ на активности које затварају овај Еразмус+ пројекат.

Поносни смо што смо били домаћини и допринели успеху пројекта Well being of students. Сигурни смо да су и наши ученици пуно научили заједноса својим другарима из Љубљане, пре свега да воле школу, уче са радошћу и весело проводе време на часовима.

Тања Радовић, Еразмус+ координатор

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Радионица „Испитивање квалитета воде реке Ибар“

У понедељак, 23.09.2024. године у свечаној сали Пољопривредно-хемијске школе          „Др Ђорђе Радић“, реализована је радионица на тему заштите животне средине и загађења реке Ибар. Поред ученица осмог разреда наше школе, радионици су присуствовали и ученици ОШ „ Ђура Јакшић“, ОШ „Светозар Марковић“, ОШ „Чибуковачки партизани“, ОШ „Браћа Вилотијевић“, као и ученици Средње медицинске, економске, шумарске

детаљније »

Пројекат “Еко радионица и учионица“

У среду 18.09.2024. године, ученици петог и шестог разреда наше школе учествовали су у пројекту „Еко радионица и учионица“ који спроводи ЈКП „Чистоћа“ Краљево у сарадњи са Одељењем за инспекцијске послове- Одсек за заштиту животне средине града Краљева, са циљем подизања свести основаца о отпаду и његовој рециклажи. У оквиру радионице, ученици су имали прилику

детаљније »

Извештај о гостовању Еразмус+ пројекта Well being of students OŠ “Miško Kranjec” из Љубљане, Словенија

Још од упознавања са Еразмус+ координатором  словенчке школе OŠ “Miško Kranjec” Нином Јевшевар на ТCA Конференцији о вишејезичности у Лиасабону у децембру 2022. године, активно сарађујемо у у пројектима  везаним за подршку ученицима у погледу оснаживања  на пољу емоционалног и менталног здравља. Наши билингвални ученици често су имали онлајн састанке са ученицима ове школе и

детаљније »

Међународни дан писмености

Међународни дан писмености обележава се широм света 8. септембра на Унескову иницијативу. Циљ обележавања овог датума је подизање свести о важности писмености као основног људског права и темеља за учење током целог живота. Писменост не подразумева само способност читања и писања већ се под појмом писмености данас могу сврстати и дигитална, медијска, финансијска и друге

детаљније »

Грнчарска радионица са ученицима из Словеније, ОШ Мишко Крањец – Љубљана

У периоду од 10. 9.2024. до 13.9.2024. гости наше школе су били ученици и наставници из „ОШ Мишко Крањец“ из Љубљане. Поред разноврсних активности којима су гости присуствовали, организована је и грнчарска радионица, на којој смо наше госте учили вештинама вајања и обликовања. Заједно са ученицима наше школе, ученици из Словеније су истраживали могућности обликовања

детаљније »
Scroll to Top