Највернији такмичари – наши осмаци

Четвртог дана књижевног маратона „Батаљонци књигољупци“ такмичили су се, можемо слободно рећи, најбољи ученици, наши осмаци. Такав епитет залужују с обзиром на одговорност коју су показали према овој манифестацији и на све поштовање за писану реч и књижевност. Упркос свим обавезама које имају у овом делу године, носила их је снажна жеља да у књижевном маратону учествују и ове, завршне године боравка у ОШ „IV краљевачки батаљон“.
Три тима су књижевним делима приступили зрело, показујући одлично знање из књижевности, а њихова маштовитост и духовитост одушевили су жири и публику.
Победничку екипу „ Калиопе“ чиниле су ученице 8/5: Милица Лишанин, Милица Караичић, Ива Вучковић, Софија Срећковић и Милена Трифуновић.
У визуелном делу представљања књиге осмислиле су плакат за књигу „Мисија: Музеј“ Иване Нешић. Иза сваке илустрације налазило се писамце којим се дубље задире у свет ове интересантне књиге. Тако су показале да је књижевност магија у коју се продире корак по корак и која води до најдубљих истина о свету.
Драмски део био је изведен уз сведену, али добро одабрану сценографију, слику Саве Шумановића. Откриле су нам пуну свест о значају музеја и књижевног стваралаштва за свеукупни развој личности и друштва. На крају, у квизу су бриљирале са осамнаест тачних одговора.
Другопласирани тим „Бескрајни ум“ чиниле су ученице 8/4. Емилија Лазовић, Ина Зечевић и Николина Данић. Најинтересантнији део у њиховом представљању био усмени део који је комбиновао све облике уметничког изражавања: сјајно изведен монолог уз наративне и дијалошке делове. У визуелном делу, њихов плакат биоје право мало ремек-дело збирке цртежа.
Трећи тим је одабиром свог имена „Деца лоших музичара“ показао један изграђен музички укус. Њега су чинили ученици 8/6: Елена Миловановић, Ђурђа Адамовић, Вук Анђелковић и Алекса Мунитлак. Они су одабрали класичнији облик визуелног представљања књиге, пауер поинт презентацију, док су за драмски део део одабрали једну свакодневну сцену из ђачког живота.
Сва три тима су се фокусирала да својим тумачењем покажу зашто одабране књиге треба прочитати, у чему је њихова лепота и књижевна вредност. Тиме су показали зрелост, знање из књижевности и верност Маратону.
Овакве похвале дао је и жири, који су чиниле: Ана Гвозденовић, уредница у Издавачкој кући „Повеља“, Горица Динуловић, глумица Краљевачког позоришта и Ана Милуновић, професор српског језика и књижевности у ОШ „СветозарМарковић“.
Поносне смо на ове ученике који су се на најлепши начин опростили са „Књигољупцима“, али не и са књижевношћу. Они ће бити наши мисионари и прави драгуљи школа које буду похађали. Желимо им сву срећу!
 
Аница Вучинић и Марина Лончаревић, професори српског језика и књижевности
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Недеља сећања и заједништва

ПРУЖИ МИ РУКУ – ПРУЖИЋУ ТИ ОБЕ У Основној школи „IV краљевачки батаљонˮ од 7. до 10. маја обележена је Недеља сећања и заједништва у оквиру које су реализовани и ликовни и литерарни конкурс. Неговањем културе сећања, бранимо невине жртве од заборава, одајемо им поштовање и чинимо да се шири дух заједништва. Радови представљају уметнички

детаљније »

Финале квиза „Колико познајеш српску историјуˮ

Историја је сведок времена, светлост истине, живот памћења, учитељица живота и весница старине. У просторијама Српске књижевне задруге у Београду 30. 4. 2024. г. одржано је финале квиза „Колико познајеш српску историјуˮ. У финалу су своје знање о националној историји одмерили ученици ОШ „IV краљевачки батаљонˮ и ОШ „Милан Ракићˮ из Мионице. Током такмичења резултат

детаљније »

Музички фестивал „‘Музика пут ка једнакости“

На музичком фестивалу „‘Музика пут ка једнакости“, одржаном 11.5.2024. у биоскопу „Кварт“ учешће је узело 6 ученица наше школе које је припремала наставница Јелена Димитријевић. Најбоље резултате освојиле су следеће ученице: Нина Николић 5/5 је освојила I- 2 место у својој III категорији, тј. друго место.Николина Филиповић 5/1 је освојила II- 2 место у III

детаљније »

КОНКУРС „КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИˮ

ПОДЕЉЕНА СРЕЋА ЈЕ ДВАПУТ ВЕЋА ДОДЕЛА НАГРАДА НА КОНКУРСУ „КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИˮ И на овогодишњем конкурсу који расписују Црвени крст Србије и Црвени крст Краљево ученици Основне школе „IV краљевачки батаљонˮ освојили су награде у више категорија. У категорији ликовни радови I‒IV разред Миона Марковић, III-3 освојила је прво место (ментор Славица Павловић), а Сунчица

детаљније »

Активности поводом Недеље сећања и заједништва

Недеља сећања и заједништва Наша школа се придружила активностима које су организоване 8.5.2024.године по договору стручних сарадника на нивоу града Краљева поводом Недеље сећања и заједништва. У 10 часова су се 20 одабраних чланова Ученичког парламента и Вршњачког тима наше школе у пратњи психолога школе окупили у дворишту ПХШ “Др Ђорђе Радић” са осталим учесницима

детаљније »

Републичко такмичење из немачког језика

Републичко такмичење из немачког језика  је одржано 06.априла у ОШ  “ Раде Драинац “ у Београду. Уценица Анђела Царциду (VII – 3) је под менторством наставнице Данице Петровић у специјалној категорији освојила 3.место. Треба напоменути да је Анђела наредног дана учествовала и на Републичком такмичењу из енглеског језика одржаном на Филолошком факултету у Београду. Умор

детаљније »
Scroll to Top