Посета Српској академији наука и уметности и Музеју илузија

 У организовану посету Српској академији наука и уметности и Музеју илузија 7. фебруара пошло је четрдесет и четири ученика наше школе у пратњи наставница српског језика Анице Вучинић и Марине Лончаревић и наставница биологије Ане Пешовић, Милице Ђорић и Ане Јеремић.

Двадесет и пет ученика који су уче по програму ИОП 3 из српског језика и књижевности или су остварили запажене резултате на такмичењима из овог предмета су са наставницама српског језика обишли Палату Српске академије наука и уметности у оквиру Дана отворених врата САНУ.

Пролазећи кроз ходнике Академије сазнали смо нешто више о самој архитектури зграде, осликавању витража на прозорима и уметницима који су вајали бисте, а који су и сами били академици.

Централно место у главном холу Палате САНУ заузима скулптура уметника и академика Ђорђа Јовановића „Две музе” која представља и симболе саме Академије – науку и уметност. Ученици су препознавали бисте великана српске књижевности и културе  – Јована Стерије Поповића, Вука Караџића, Петра П. Његоша, Доситеја Обрадовића који красе ходнике Академије, а чији су аутори уметници чланови САНУ. Пред улазак у Свечану салу сусрели смо се са Драганом Младеновић, списатељицом и пријатељем наше манифестације Батаљонци књигољупци. Драгани је било веома драго што нас види и обећала је да ћемо се и убудуће дружити са њеним књигама, али и са њом када нам опет дође у госте.

У Свечаној сали Палате САНУ сазнали смо да се ту бирају председници Академије који том приликом говоре беседу посебно написану за ту прилику, али и да је највише садашњих академика међу лекарима и инжењерима, а најмање међу историчарима и правницима. Такође, сазнали смо и да се, након што вас неко предложи за члана Академије, приступа тајном гласању и да се члан постаје са 51 одсто гласова. Ученици су имали много питања за нашег водича, па смо тако сви сазнали како се постаје дописни или почасни члан, да је Тесла био почасни члан и да је једини пут када је био у Београду, био управо у Академији и држао предавање у тој сали, да су неке од жена академика Исидора Секулић, Светлана Велмар Јанковић, Олга Јеврић, Злата Бојовић, Исидора Жебељан… У Свечаној сали се налазе и прелепи витражи уметника Младена Србиновића „Путовање између лука и љубичице”, „Софија – логос” и „Растко” и сазнали смо да су сви витражи у Палати Академије са фолклорним мотивима.

Пошто није било могуће видети спомен-собу Бранка Ћопића, гледали смо снимке чувеног писца о његовом одрастању у Хашанима и инспирацији за чувене јунаке топлих Ћопићевих прича.

У спомен-собама Милутина Миланковића и Марка Ристића имали смо увид у личну имовину чувеног научника и песника, њихов намештај, слике, документа, књиге које су чиниле њихове библиотеке… Историја отргнута од заборава и брижљиво чувана за будуће генерације научника и књижевника показује нам колико је овим знаменитим људима било важно да завештају своје наслеђе, али и одговорност оних који то завештање чувају.

Посету Српској академији наука и уметности завршили смо у Галерији САНУ у којој смо погледали изложбу посвећену чувеном српском научнику и хемичару, академику и председнику Академије, Сими Лозанићу. Ученици су имали прилике да погледају поставку и сазнају нешто више о импресивној биографији научника, његовим достигнућима у области хемије, а више о њима смо сазнали од докторанткиње Слађане Савић.

У Музеју илузија од запослених сви ученици који су пошли на излет су имали организовано предавање о Чарлсу Дарвину, научнику који је поставио темеље модерне теорије еволуције. Сазнали смо еволутивни пут првобитне ћелије и њених мутација до савременог човека, шта је то што је Дарвин открио истражујући Галапагос, али и због чега се људи разликују у зависности од тога на ком континенту живе. Ученици су уживали у оптичким варкама и илузијама које наш мозак ствара гледајући експонате.

Сви смо се тог дана дивно провели и много тога научили. Вратили смо се кући препуни утисака и спремни за нове изазове и такмичења радујући се где би нас све нова постигнућа могла одвести.

Марина Лончаревић, проф. српског језика и књижевности

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Књигољупци -трећи дан такмичења

Трећег дана нашег дружења кроз такмичење „Батаљонци књигољупци“, имали смо прилику да уживамо путујући магичним светом књиге. У томе су нам помогли наши трећаци који су данас учествовали. Били су подељени у тринаест тимова који су већ својим занимљивим и инспиративним насловима заголицали нашу машту. Својим наступима и презентацијама, шармантном глумом и рецитацијама, уверили су

детаљније »

45. ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

45.Државно такмичење основних школа из физике одржано је од 19 – 21. априла 2024. године у школи „ Милан Илић Чича“ у Аранђеловцу. На такмичењу је учествовало 646 ђака са територије Републике Србије. Најбољи међу најбољима  били су и ученици наше школе. На 45. Државном такмичењу основних школа из физике из наше школе учествовало је

детаљније »

Припремни предшколски програм

БАТАЉОНЦИ – КЊИГОЉУПЦИ – други дан такмичења Дана 23. 4. 2024. одржано је такмичење између најмлађих ученика наше школе, предшколаца. Наши батаљонци – књигољупци спремни су да завладају светом речи! Такмичење књигољубаца је прилика да наши најмлађи ученици покажу љубав према књигама и литератури, те да се такмиче у знању и креативности. Ученици су се

детаљније »

Уређење школског дворишта поводом обележавања Дана планете Земље

Поводом обележавања Дана планете Земље, у сарадњи са ЈКП „Чистоћа“ Краљево, у организацији Савета за заштиту животне средине  Краљево,  ученици шестог разреда су уз помоћ својих наставница посадили цвеће у школском дворишту и тиме оплеменили простор. Наставници:Олгица МатовићАна ЈеремићМилица Ђорић

детаљније »

Општинско такмичење ученика наше школе у Малим олимпијским играма

Да у нашој школи увек  имамо изузетне спортисте,се и овог пута потврдило на Општинском такмичењу у Малим олимпијским играма,које је организовао Савез за школски спорт града Краљева у прелепој Основној школи ,, Свети Сава“. Такмичење је отворио помоћник градоначелника Краљева за спорт Милош Симовић.  Насмејани,припремљени и пуни коректног,спортског,такмичарског духа ученици : првог, другог и трећег

детаљније »
Scroll to Top