ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ, ШКОЛСКЕ СЛАВЕ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ, ШКОЛСКЕ СЛАВЕ

27.јануар 2024.

                                    Животни пут чине стална искушења са којима се морамо борити

 

             Најсветлији дан за целокупно школство и читав српски народ представља 27. јануар, дан када обележавамо величанствено дело које нам је оставио Свети Сава.

            Ове године школску славу прославили смо у духу главних врлина које нам је наш први просветитељ оставио као задатак: ширење доброте, неговање истинољубивости и сталну обавезу личног уздизања. Како је живот сложен, Свети Сава нам је поручио да су искушења неизоставни део животног пута, али да ми у себи имамо довољно снаге да им одолимо. Тако је живео Растко Немањић и тај идеал нам је остао путоказ.

            На почетку прославе хор ученика школе предвођен Јеленом Димитријевић, наставницом музичког, отпевао је химну Ускликнимо с љубављу.

            У свом поздравном говору директорка школе Марина Вучинић подсетила је на протеклу годину и тешку трагедију у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду која нас је  као људе све погодила. Истакла је да ћемо се сви још више трудити и преданије радити на томе да се сва деца осећају безбедно и срећно у школи. Уз хришћански славски обред и сечење колача предата је слава будућем домаћину Игору Гудићу, члану Школског одбора.

                                                                                    Уручење Светосавске награде

            У наставку свечаности додељена је Светосавска награда најбољем ученику.  Велики број ученика постигао је изузетне успехе у учењу и ушао у ужи избор за ово престижно признање. Међу њима издвојио се Владимир Вучинић, ученик одељења 85, кога је Наставничко веће одабрало као овогодишњег носиоца овог изузетног признања. Он је то заслужио бројним успесима на такмичењима. Љубав према физици довела га је до трећег места на Републичком такмичењу у шестом разреду. Владимир је одувек показивао интересовање за свет књижевности, па је и резултат на такмичењу дошао као круна такве знатижеље, а то је 3. место на окружном такмичењу у седмом разреду. Лакоћа са којом учи све предмете и свестраност одвели су га на многа друга такмичења на којима нису изостали успеси. Испитао је домете свог знања из географије, историје, математике и биологије и постизао вредне пласмане. Владимир је радозналог духа и поседује широку културу, а његова одмереност и кроткост прикладни су духу светосавља, те стога награда иде правом ученику.

            Награђене су и ученице за литерарне радове у оквиру конкурса за Дан школе: Симона Јовановић, ученица 34 и Лана Игрутиновић, ученица 76. Најбоље у ликовним остварењима на конкурсу за Дан школе биле су Љубица Балтић, ученица 33 и Петра Куљача, ученица 55.

                                                                                     Пут, истина, живот

            Уметнички део прослављања школске славе била је представа Пут, истина, живот коју су извели ученици наше школе. По сценарију учитељице Снежане Шашић у овом правом драмском комаду представљен је животни и морални пут Растка Немањића. Он се приказује од тренутка када одбацује очев предлог да, као владар, буде у служби државе до замонашења, када се као исконска врлина ставља у службу Богу и постаје чувар свог народа. На том путу Растка вребају искушења, а то су у представи грехови који настоје да га заведу и омаме овоземаљским вредностима. На сцени се смењују ликови кокетне удовице, охоле племкиње, бонвивански дух Белзебубе, властољубиви и охоли краљ и на крају ојађена мајка жељна освете. На путу, Растка прати духовити и практични сапутник који, уз тренутна колебања своје природе, доживљава преображај. Уз њега се повремено појављује анђео да га оснажи у посвећености Богу и духовним висинама. Костими глумаца оживели су и дворску раскош средњег века и побожност хришћанства. У паузама између сцена песму Говори, господе у дуету изводиле су ученице наше школе. Ови стихови уздигли су дух молитве човека да, оснажен божанском љубављу, у свим искушењима остане на правом путу. Током извођења представе гледаоци су доживели дубоке емоције и били испуњени узвишеном радошћу.

            У стварању представе, које се не би постидели ни позоришни ансамбли, поред Снежане Шашић учествовали су и: Аница Вучинић, професор српског језика и књижевности, Радмила Мурганић, наставница музичке културе, Јасминка Тонић, наставница ликовне културе и Мирјана Радевић, наставница информатике и рачунарства.

            Целокупна свечаност посвећена Светом Сави, стубу српског идентитета,  показала је да човек може увек остати на путу врлине уз чврсту веру, самопрегор и уз савладавање свакодневних искушења.

            Свима нама који смо учествовали у организовању прославе школске славе била је част да истакнемо још једном узвишеност Савиног дела. Бићемо неизмерно срећни ако смо тиме дали мали допринос опстајању на светосавском путу врлине.

 

                                              Аница Вучинић, професор српског језика и књижевности       и

                                             Снежана Шашић, наставник разредне наставе

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Књигољупци -трећи дан такмичења

Трећег дана нашег дружења кроз такмичење „Батаљонци књигољупци“, имали смо прилику да уживамо путујући магичним светом књиге. У томе су нам помогли наши трећаци који су данас учествовали. Били су подељени у тринаест тимова који су већ својим занимљивим и инспиративним насловима заголицали нашу машту. Својим наступима и презентацијама, шармантном глумом и рецитацијама, уверили су

детаљније »

45. ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

45.Државно такмичење основних школа из физике одржано је од 19 – 21. априла 2024. године у школи „ Милан Илић Чича“ у Аранђеловцу. На такмичењу је учествовало 646 ђака са територије Републике Србије. Најбољи међу најбољима  били су и ученици наше школе. На 45. Државном такмичењу основних школа из физике из наше школе учествовало је

детаљније »

Припремни предшколски програм

БАТАЉОНЦИ – КЊИГОЉУПЦИ – други дан такмичења Дана 23. 4. 2024. одржано је такмичење између најмлађих ученика наше школе, предшколаца. Наши батаљонци – књигољупци спремни су да завладају светом речи! Такмичење књигољубаца је прилика да наши најмлађи ученици покажу љубав према књигама и литератури, те да се такмиче у знању и креативности. Ученици су се

детаљније »

Уређење школског дворишта поводом обележавања Дана планете Земље

Поводом обележавања Дана планете Земље, у сарадњи са ЈКП „Чистоћа“ Краљево, у организацији Савета за заштиту животне средине  Краљево,  ученици шестог разреда су уз помоћ својих наставница посадили цвеће у школском дворишту и тиме оплеменили простор. Наставници:Олгица МатовићАна ЈеремићМилица Ђорић

детаљније »

Општинско такмичење ученика наше школе у Малим олимпијским играма

Да у нашој школи увек  имамо изузетне спортисте,се и овог пута потврдило на Општинском такмичењу у Малим олимпијским играма,које је организовао Савез за школски спорт града Краљева у прелепој Основној школи ,, Свети Сава“. Такмичење је отворио помоћник градоначелника Краљева за спорт Милош Симовић.  Насмејани,припремљени и пуни коректног,спортског,такмичарског духа ученици : првог, другог и трећег

детаљније »
Scroll to Top