Међународни дан писмености

Међународни дан писмености обележава се широм света 8. септембра на Унескову иницијативу. Циљ обележавања овог датума је подизање свести о важности писмености као основног људског права и темеља за учење током целог живота.

Писменост не подразумева само способност читања и писања већ се под појмом писмености данас могу сврстати и дигитална, медијска, финансијска и друге врсте писмености.

Према последњем попису становништва у Србији, само 38.000 особа старијих од десет година је потпуно неписмено (не зна да чита  и пише), што је мање од једног процента.

Међутим, ако се осврнемо на дигиталну писменост, у Србији је више од 50 % становништва компјутерски неписмено.  Што се тиче финансијске писмености ни ту не можемо да се похвалимо јер се становништво у Србији претерано задужује, доноси лоше финансијске одлуке и склоно је неодговорној потрошњи.

Према подацима PISA истраживања (Међународни програм процене образовних постигнућа ученика који оцењује знање из математике, читања и природних наука)  сваки трећи ученик, петнаестогодишњак, у Србији је функционално неписмен. Ђаци не познају довољно граматику и правопис, а лексички фонд им је сиромашан.

У сарадњи са наставницом грађанског васпитања Ољом Радосављевић, Међународни дан писмености обележен је у одељењима 7/1 и 8/4. На часовима смо разговарали о врстама писмености, шта нам све омогућава писменост и да ли је уопште у моди данас бити писмен. Закључак је да су наши ученици и те како свесни шта све данас утиче на не(писменост) друштва.

 На крају часа ученицима је дат кратак тест који је садржао питања из граматике, правописа и лексике и наши ученици су показали завидно знање из правописа и лексике, док би граматику требало да обнове.

 

Библиотекар

Марија Данчетовић

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Међународни дан писмености

Међународни дан писмености обележава се широм света 8. септембра на Унескову иницијативу. Циљ обележавања овог датума је подизање свести о важности писмености као основног људског права и темеља за учење током целог живота. Писменост не подразумева само способност читања и писања већ се под појмом писмености данас могу сврстати и дигитална, медијска, финансијска и друге

детаљније »

Грнчарска радионица са ученицима из Словеније, ОШ Мишко Крањец – Љубљана

У периоду од 10. 9.2024. до 13.9.2024. гости наше школе су били ученици и наставници из „ОШ Мишко Крањец“ из Љубљане. Поред разноврсних активности којима су гости присуствовали, организована је и грнчарска радионица, на којој смо наше госте учили вештинама вајања и обликовања. Заједно са ученицима наше школе, ученици из Словеније су истраживали могућности обликовања

детаљније »

Пријем предшколаца и првака у школу

У нашој школи и овог септембра, певањем химне ,, Боже правде“, обележили смо, почетак нове школске године. Свечаном приредбом 2. септембра у нашој школи је дочекана нова генерација веселих предшколаца и првака,који су уз музику крочили у своје прве школске дане! Полазак у припремно предшколско  и у школу представља важно поглавље за децу и родитеље.

детаљније »

Ликовна изложба поводом пријема првака и предшколаца

Поводом пријема првака и предшколаца, у холу наше школе је уприличена пригодна изложба ликовних радова наших ученика. На овај начин смо нашим малим другарима пожелели срећу у даљем школовању, да нижу успехе и добре резултате у раду.

детаљније »

Радионица тима двојезичне наставе

Multicultural San Diego У оквиру стручног усавршавања наставника  у двојезичној настави, професор физичког и здравственог васпитања Јелена Ристовић одржала је радионицу „Мултикултурални Сан Дијего“  30.08.2024. године  којој су присуствовали чланови овог тима. Како је значај мултикултуралности везан за наставу страних језика, Јелена Ристовић је својом интерактивном  радионицом Мulticultural San Diego  инспирисала присутне да размишљају и

детаљније »
Scroll to Top