Razredna nastava

Međunarodni dan tolerancije, 16. novembar

16.11.2022.godine,učenici četvrtog razreda obeležili su Međunarodni dan tolerancije podsećajući nas da svi imamo pravo da budemo ono što jesmo. Učenici su kroz razgovor ,a zatim i na panoima prikazali da je tolerancija poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u kulturama, običajima, mišljenjima, stavovima, religijskoj pripadnosti, boji kože, težini, visini, načinu izražavanja.

 Poruka koju su želeli da pošalju je da se svi moramo potruditi da razumemo različitost i  da naučimo da poštujemo i  volimo bez predrasuda.

DEČIJA NEDELJA 2022/23.

,,Šta detetu treba da raste do neba“

Prema konvenciji Ujedinjenih nacija za Dečiju nedelju proglašena je prva nedelja oktobra, a usvajanjem Deklaracije o pravima deteta povezanost i spremnost da se posveti posebna pažnja najmlađim stanovnicima Zemlje. Dečija nedelja je prilika da deca ostanu u središtu društvenih nastojanja da budu zaštićena i srećna, da žive u podsticajnom, zdravom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala, a to se postiže kontinuiranom brigom o zaštiti, unapređenju i promociji dečijih prava u kojoj učestvuju svi relevantni društveni akteri.

Dečija nedelja je prilika da podsetimo da deca treba da budu zaštićena i srećna, da žive u podsticajnom , zdravom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala. Ovogodišnju  nedelju  obeležavamo pod sloganom ,, Šta detetu treba da raste do neba“, u periodu od 3.10.do 9.10.2022.godine. U OŠ ,,IV kraljevački bataljon“ je i ove godine Dečija nedelja organizovana nizom zanimljivih aktivnosti. Svaka od aktivnosti predstavlja važne segmente u dečijem odrastanju. Trećaci su se družili, igrali, zabavljali, takmičili, na maštovit način izražavali  i svima nama  pokazali ,,šta deci treba da rastu do neba“.

3.10.2022.  Prvi dan Dečije nedelje ,,Igra mi treba“  smo započeli uz igru i sportske aktivnosti koje smo sproveli u učionicama i dvorištu. 4.10.2022.  Drugi  dan Dečije nedelje  je bio posvećen kreativnom  likovnom izražavanju dečijih želja i potreba.  Učenici svih odeljenja su na maštovit način ukrasili panoe svojim radovima na temu ,,Šta detetu treba da raste do neba“.5.10.2022.  Sreda je dan za igračke. Učenici svih odeljenja su napravili  pregršt zanimljivih i čudesnih igračaka od materijala po izboru. Na stolovima su se ređali: roboti od kutija, lutke od varjača, automobili, kamioni, leptiri, Sneško Belić od flaše, likovi iz crtaća od stare čarape i još mnogo toga.6.10.2022.  Trka za srećnije detinjstvo. Ovo je bio još jedan zanimljiv dan proveden na sportskim terenima. Deca su se takmičila u trčanju i pokazala da su igra, poštovanje, tolerancija, smeh i druženje najbitniji za srećno detinjstvo.                                                                                  

           Učitelji trećeg razreda

     U toku Dečje nedelje 2022., koja se širom Srbije obeležava od 3. do 10. oktobra, učenici su imali raznolike aktivnosti: organizovanje raznih sportskih igara i takmičenja, pisanje poruka o dečjim pravima, razgovori o potrebama svakog deteta, izrada panoa na temu ljubavi, pravljenje dečjih igračka, izvođenje muzičkih igara, susret sa pesnikom, učestvovanje u Trci za srećnije detinjstvo.Prvog dana Dečje nedelje u školskom dvorištu naše škole organizovane su razne sportske i takmičarske aktivnosti u okviru celog razreda ( kros, vežbe,trčanje,igre bez granica, između dve vatre…) U okviru ovih aktivnosti izvršeno je i takmičenje za izbor najbržeg dečaka i devojčice koji će učestvovati 10.10.2022. u Trci za srećnije detinjstvo. U utorak, 4.10.2022.godine učenici su pisali na temu ,,Ljubav je”, crtali radove i pripremili pano u učionici i holu škole.

OBELEŽAVANJE TEMATSKE NEDELJE POSVEĆENE DANU ŠUMA

U okviru tematske nedelje posvećene Danu šuma, učenici 3.razreda,su realizovali ambijentalnu nastavu. U obližnjem parku, kroz radionice ,,Kako raste drvo”, gde su učenici imali ulogu delova drveta, oponašajući ga kako raste od semena do ploda,radionicu,,Pronađi svoje drvo”gde su učenici sa povezom preko očiju tektilnim  čulom pronalazili svoje drvo i  radionicu  ,,Zagrli svoje drvo”,gde je svako odeljenje usvojilo po jedno drvo,nastavili smo sa razvijanjem kompetencija za učenjem,odgovornim odnosom prema okruženju i brige o zdravlju. U kvizu znanja,,Šumu volim,o njoj govorim”, učenici su pokazali zavidno znanje i takmičarski duh. Na zanimljiv način, u prelepom okruženju,vreme je proletelo, a slike o tome kako nam je bilo govore više od reči.

OBELEŽAVANJE TEMATSKE NEDELJE DAN ŠUMA

 

Na času srpskog jezika, pri realizaciji narodne bajke,, Baš – Čelik ”, učenici trećeg razreda su imali priliku , da u skladu sa tematskom nedeljom posvećenoj Danu šuma , još jednom uoče značaj svakog drveta. Bajke su fantastične priče u kojima likovi mogu imati i po nekoliko života.Tipičan primer za ovu čudesnu pojavu je bajka ,,Baš čelik” u kojoj najmlađi carević od Baš-Čelika dobija tri života, za tri učinjena dobra dela. Slično se dešava i u prirodi. Drvo odumire kada prestane da raste, ali tada počinje njegov ,,drugi život”. Da je i trošan panj značajan kao i živo drvo, kazuje slika. Učenici odeljenja III 4 su celu nedelju posvetili obeležavanju ,,Dana šuma” .Proširili su znanja o šumi kao staništu, živom svetu šima i načinima zaštite šuma. Na času projektne nastave su realizovali panoe ,,Vesela šuma”i ,,Čarobna šuma” i tako poslali poruku da su šume naše blago i da ih moramo čuvati.

Na času prirode i društva,učenici odeljenja III-5, povezali su učeno o izvorima svetlosti i senci sa učenjem kroz igru. Celu nedelju smo posvetili ,,Danu šuma”,pa su u skladu sa istom učenici birali šumsku životinju koja bi voleli da budu i na maštovit način kroz pozorište senki istu oživeli na sceni u učionici.

OBELEŽAVANJE TEMATSKE NEDELJE DAN ŠUMA

Učenici odeljenja III-4 su na času prirode i društva, osmislili i realizovali pozorište senki. Scenom su prošetale šumske biljke i životinje, a učenici su veoma uspešno primenili naučeno o senci, njenom obliku i veličini.

OBELEŽAVANJE TEMATSKE NEDELJE DAN ŠUMA

 

Učenici trećeg razreda su 21.3.2022. godine, za vreme trećeg časa u amfiteatru škole obeležili početak proleća i Dan šuma ,pod sloganom ,,Zelendan.”Svi učenici su obukli po jedan zeleni odevni predmet i poneli po jednu zelenu jabuku.Čas smo započeli rešavanjem ukrštenice.Odgonetanjem zagonetki,čiji su pojmovi bile šumske životinje, došli smo do konačnog rešenja ZELENDAN.Nakon toga usledio je razgovor o tome šta je za njih Zelendan.Njihova razmišljanja dopunili smo navođenjem adekvatnih primera očuvanja i zaštite šuma , a sve u cilju održavanja zdrave,zelene i raspevane planete Zemlje.Usledilo je slušanje,a zatim i pevanje pesme,,Proleće u šumi.”Čas smo završili igrovnom aktivnošću,,U ulozi kuvara”.Učenici su imali zadatak da zamisle situaciju da im je neko dodelio ulogu kuvara,sa zahtevom da pripreme ručak isključivo od zelenih plodova.Učenici su u svom meniu nabrojali raznovrsna kuvana i pržena jela,salate, začinske biljke i raznovrsno voće.Nakon uspešno navedenih kulinarskih predloga, zasladili su se zelenim jabukama.

Scroll to Top